14.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι «πένες» της Πάτρας γράφουν για το μεγάλο ντέρμπι της πόλης

Το μεγάλο ματς της Πάτρας, μεταξύ Απόλλωνα και Προμηθέα, επισκιάζει τα πάντα στην 5η αγωνιστική της Basket League. Δύο άνθρωποι που καλύπτουν για πολλά χρόνια το ρεπορτάζ μπάσκετ στην Πάτρα, παρακολουθούν από κοντά τα δρώμενα, έχουν ζήσει όλες τις εποχές του αθλήματος στην πόλη, έγραψαν στο Basketa.gr για το σημερινό μεγάλο ματς. Ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος και ο Κώστας Λαμπρόπουλος, συνάδελφοι στη μεγάλη εφημερίδα «Πελοπόννησος», καταθέτουν απόψεις και μας μεταφέρουν στο κλίμα που επικρατεί. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

Η γυναίκα μου, μου ζήτησε εισιτήριο...

Το ντέρμπι Απόλλων-Προμηθέας έχει πολλές παραμέτρους. Ξεχωρίζουν δύο στοιχεία.

Πρώτον, ο Απόλλων θα παίξει στην έδρα του με ότι αυτό συνεπάγεται. Όποιος έχει βρεθεί στην Πάτρα σε σημαντικό παιχνίδι του Απόλλωνα καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει και τι συμβαίνει όταν παίρνει ώθηση από τον κόσμο του, ο οποίος τον αγαπά παθολογικά!

Δεύτερον, αγωνιστικά ο Προμηθέας τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει το αποτύπωμα του στο Ελληνικό μπάσκετ. Έχει ξεπεράσει παραδοσιακές δυνάμεις, αγωνίζεται στην Ευρώπη μπορεί και φέρνει στην Πάτρα παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου.

Ποιος θα νικήσει; Δύσκολο να γίνουν ασφαλή προγνωστικά. Για τον Απόλλωνα πάντως θα είναι το πιο δύσκολο παιχνίδι που θα δώσει ως γηπεδούχος στις 5 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Για τον Προμηθέα θα είναι το πιο δύσκολο παιχνίδι που θα παίξει ως φιλοξενούμενος, επίσης έως τώρα στη Basket League, κυρίως λόγω των ιδιαιτεροτήτων, που χαρακτηρίζουν τέτοια ντέρμπι.

Που θα κριθεί; Στις απρόβλεπτες συνθήκες που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν στη διάρκεια της αναμέτρησης. Θα παίξει ρόλο ο κόσμος; Πάντα παίζει, αλλά μπάσκετ στο παρκέ παίζουν οι παίκτες. Όμως οι παίκτες μπορεί από την ατμόσφαιρα να επηρεαστούν. Το έχουμε δει πολλές φορές αυτό να συμβαίνει.

Υ.Γ. Η γυναίκα μου, όταν διαπίστωσε ότι οι υποχρεώσεις της, τις επιτρέπουν να παρακολουθήσει από κοντά το ντέρμπι, πρώτη φορά μετά από χρόνια μου ζήτησε να της αγοράσω εισιτήριο για παιχνίδι. Καταλαβαίνετε ότι όλη η Πάτρα συζητά, ασχολείται, «ζει» για αυτό το παιχνίδι. Και όχι μόνο την εβδομάδα που διανύουμε, δηλαδή παραμονές της αναμέτρησης, αλλά από τότε που έγινε η κλήρωση του πρωταθλήματος, αν και οι πρώτες συζητήσεις για το ντέρμπι ξεκίνησαν όταν πέρυσι ο Απόλλων πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου στην Α2 Εθνική και την επιστροφή του στην κατηγορία των μεγάλων του Ελληνικού μπάσκετ.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

Απόλλων-Προμηθέας ή αλλιώς το ντέρμπι του… «ντεζαβού», των μεγάλων συμπτώσεων!

Βλέπετε στην προηγούμενη διασταύρωσή τους στην Basket League, οι δυο ομάδες είχαν κοντραριστεί και πάλι τέτοια εποχή περίπου (5/11/2016) και, μάλιστα, ήταν και τότε η 5η αγωνιστική, με τον Απόλλωνα να είναι γηπεδούχος, όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα! Προπονητής στον Προμηθέα ήταν τότε ο Νίκος Βετούλας, ο οποίος είχε βραβευτεί πριν από το τζάμπολ από τον Απόλλωνα για την προσφορά του στην ομάδα και μετά... κέρασε φαρμάκι τους «μελανόλευκους» του Κώστα Μέξα! Αυτήν την φορά ο Ν. Βετούλας θα είναι στον πάγκο του Απόλλωνα, βρίσκοντας απέναντί του έναν παλιό του γνώριμο από το Ισπανικό πρωτάθλημα, τον Λουίς Κασιμίρο. Θυμίζουμε ότι όταν ο κόουτς του Απόλλωνα πέρασε για λίγο από τη Μούρθια (2007), ο προπονητής του Προμηθέα καθόταν στον πάγκο της Φουενλαμπράντα.

Οσο για τους παίκτες των δυο ομάδων που είχαν συμμετοχή σε εκείνο το… 53-67 στην Περιβόλα υπέρ του Προμηθέα, αυτοί είναι μόλις δυο, ο Γιώργος Διαμαντάκος και ο Νίκος Γκίκας! Δεν υπάρχει ούτε Φαγιέ, ούτε Τζόνσον, ούτε Μακένζι Μουρ για τους «Προμηθείς» (ήταν οι τρεις πρωταγωνιστές στο ιστορικό «διπλό»). Που θα κριθεί, όμως, το ντέρμπι; Όπως συμβαίνει σε τέτοιους είδους αναμετρήσεις στο ποιος το θέλει πιο πολύ.

Τεχνικές αναλύσεις και τακτικές πάνε πίσω στο νέο «ελ κλάσικο» της Πάτρας (το προηγούμενο ήταν το Απόλλων-Ολυμπιάδα). Οποιος πάρει τα ριμπάουντ, όποιος παίξει άμυνα και ξύλο κι όποιος ελέγξει τον ρυθμό θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για να γίνει ο… Σερίφης της Πάτρας. Κι ένα ερώτημα: Θα ανταποκριθούν οι Αμερικανοί του Απόλλωνα στις απαιτήσεις ή πάλι ο Ν. Βετούλας θα τα περιμένει όλα από τον Δίπλαρο και τον Τσαλμπούρη;



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ