25.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι Ουόριορς, η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και η αμηχανία των χορηγών

Η καθιερωμένη επίσκεψη των πρωταθλητών του ΝΒΑ στον Λευκό Οίκο δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος, σύμφωνα με όσα ακούγονται εντόνως στην Αμερική τις τελευταίες ώρες.

Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς αποφάσισαν ομόφωνα να μην μεταβούν στην Ουάσινγκτον για να συναντήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Στις ΗΠΑ υπάρχει η παράδοση που θέλει τους πρωταθλητές των δημοφιλών σπορ να επισκέπτονται τον εκάστοτε πρόεδρο. Ωστόσο οι "πολεμιστές" δεν θα την τηρήσουν όπως φαίνεται αν και λίγο μετά την κατάκτηση του τίτλου τόνιζαν πως δεν έχουν δεχθεί ακόμα την πρόσκληση, ώστε να απαντήσουν.

Στο πρόσφατο παρελθόν τόσο ο Στιβ Κερ, όσο και οι Στέφεν Κάρι και Σον Λίβινγκστον είχαν τοποθετηθεί κατά των απόψεων του προέδρου Τραμπ, με τον Λίβινγκστον μάλιστα να δηλώνει ξεκάθαρα πως σε περίπτωση κατάκτησης του τίτλου δεν θα συμμετείχε στην επίσκεψη. Οι αντιδράσεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχουν ξεκινήσει, με αρκετό κόσμο να θεωρεί πως πρόκειται για ασέβεια προς το αξίωμα του προέδρου και κατ' επέκταση προς το κράτος και τα σύμβολα των ΗΠΑ.

Κάποιοι διερωτώνται τι θα γινόταν αν στην θέση του Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν ο πρώην πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και οι παίκτες διαφωνούσαν με την απόψεις του. Βέβαια, σε αυτό μπορεί κανείς να αντιτάξει τις ακραίες θέσεις που έχει πάρει δημόσια ο νυν "πλανητάρχης", τις οποίες μάλιστα ο Στιβ Κερ είχε αποκαλέσει μη-Αμερικανικές.

Εκτός από την αντίδραση του Λευκού Οίκου, αναμένεται και αυτή των μεγάλων χορηγών της ομάδας και των παικτών. Αυτοί καλούνται να αποφασίσουν αν ο συσχετισμός των προϊόντων τους με τους "πολεμιστές" αποτελεί ένα νεύμα προς στον "αντι-τραμπισμό" όπως αποκαλείται στην Αμερική. Από την άλλη μεριά, αν π.χ. η εταιρεία ένδυσης του Κάρι διακόψει την συνεργασία μαζί του, θα βρει μπροστά της όσους αντιμάχονται τον Αμερικανό πρόεδρο και την ιδεολογία του.

Το περιοδικό "Forbes" κάνει λόγο για συνολικές χορηγίες ύψους 34 εκατομμυρίων δολαρίων στον Κέβιν Ντουράντ. Φαντάζει απίθανο να υπάρχει όρος στα συμβόλαια που να σχετίζεται με την άρνηση επίσκεψης στον Λευκό Οίκο. Προφανώς κι οι εταιρείες θέλουν να προστατέψουν το προϊόν και την φήμη τους από αντιεπαγγελματική ή ανήθικη συμπεριφορά των αθλητών, βάζοντας τους αντίστοιχους όρους αλλά σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπεται ποινή ή διακοπή συμβολαίου για την επίσκεψη στον πρόεδρο.

Το πιο πιθανό σενάριο θέλει τους περισσότερους χορηγούς να παρακολουθούν σιωπηλά την εξέλιξη του ζητήματος και να μην προβαίνουν σε κάποια βιαστική απόφαση, με δεδομένη την αμηχανία τους.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η επίσημη τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και οι επιπτώσεις στους παίκτες, αν αυτές υπάρξουν.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ