22.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι ομάδες της Basket League ορίζουν αύριο το μέλλον της!

Σε... ξένη έδρα, την αίθουσα συνεντεύξεων του ποδοσφαιρικού ΟΑΚΑ  που προσφέρει την ευχέρεια τήρησης των μέτρων υγειονομικής προετοιμασίας , θα κριθεί αύριο (Πέμπτη 21/5) η τύχη της επόμενης Basket League στην συνεδρίαση του ΔΣ που μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές της ιστορίας του ΕΣΑΚΕ.

Η "προχειροδουλειά" που επιχείρησε να στήσει προ ημερών η διοίκηση του συνδέσμου έπεσε στο κενό, αφού πλέον η πλειοψηφία των ομάδων έχοντας διακρίνει την ελεύθερη πτώση του πρωταθλήματος που διαρκώς χάνει ισχύ, αξιοπιστία και φυσικά κόσμο που ασχολείται, αποφάσισε να πάρει την τύχη του στα χέρια της. Και να επιχειρήσει να την αλλάξει.

Το βασικό σημείο τριβής είναι ότι η πλειοψηφία των υπαρχόντων ομάδων διαφωνεί σε κάθε τόνο με οποιαδήποτε πιθανότητα αύξησης των ομάδων. Αυτό λοιπόν που πήγε να περάσει με κουτοπονηριά το προεδρείο, "να επικυρώσουμε ότι μένουν και οι 14 του πρωταθλήματος που διακόπηκε και μετά... βλέπουμε", βρήκε τοίχο.

Πλέον υπάρχει απάντηση στο βασικό ερωτηματικό που υπήρχε τότε. Η ΕΟΚ έκανε επίσημο το λογικό και αναμενόμενο και δίνει ανόδους από την Α2. Σίγουρα μία, του Χαρίλαου Τρικούπη και πιθανότατα και δεύτερη χωρίς να έχει καταλήξει ακόμα στην διαδικασία.

Για να γίνει σαφές κάτι, ο ΕΣΑΚΕ έχει αποφασίσει ομόφωνα την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος αλλά ΔΕΝ έχει αποφασίσει επίσημα ότι παραμένουν όλοι στην κατηγορία. Αύριο, λοιπόν, με δεδομένες τις ανόδους από την Α2 θα αναζητηθεί τρόπος ώστε οι ομάδες να παραμείνουν στην χειρότερη περίπτωση 14. Ενδεχομένως και να μειωθούν, αλλά σε καμία περίπτωση να μην αυξηθούν.

Η πιο ρεαλιστική λύση, που μοιάζει κωμικό να συζητείται αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι να συμφωνηθεί με... υπογραφές και σφραγίδες ότι θα εφαρμοστεί ο κανονισμός που υπάρχει στον ΕΣΑΚΕ για προϋποθέσεις συμμετοχής μιας ομάδας. Μοιάζει κωμικό να αποφασίζουν ότι θα εφαρμόσουν κάτι που υπάρχει επειδή οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, αλλά δυστυχώς έτσι είναι αφού η πάγια πολιτική των διοικήσεων για "εξυπηρετήσεις" τον είχε κάνει... κουρελόχαρτο.

Το "κερασάκι" σε αυτή την ιστορία είναι ότι το γκρουπ των ομάδων που θέλουν πλέον νόμους και κανόνες για να σωθεί το πρωτάθλημα, προτίθενται να καταθέσουν προς ψήφιση και μερικές πιο "σκληρές" παραγράφους στον ήδη υπάρχοντα κανονισμό.

Η πρόθεση είναι ξεκάθαρη. Να υπάρξει και να τηρηθεί απαρέγκλιτα ένα πλαίσιο στο οποίο δεδομένα δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν όλες οι ομάδες, οι 14 υπάρχουσες συν όσες ανέβουν από την Α2. Ετσι και δεν θα αυξηθούν οι ομάδες, αλλά και όσοι περάσουν το... κρας τεστ θα εγγυώνται κατά το δυνατόν οικονομική υγεία και βιωσιμότητα.


Δεν θα ζητηθεί δηλαδή να υπάρξουν υποβιβασμοί επειδή έρχονται άνοδοι από την Α2, αλλά όλοι οι δικαιούμενοι να περάσουν το... τεστ το συντομότερο δυνατόν και όταν γίνει το ταμείο να τα ξαναπούν. Αν εκεί βέβαια βρεθούν 16 θα έχει δυσκολέψει το πράγμα. Αλλά αφ' ενός κανείς δεν το πιστεύει, αφ' ετέρου αν είναι 16 με τα προβλεπόμενα γήπεδα και κυρίως με αποδείξεις (και όχι λόγια) ότι έχουν τις απαιτούμενες χρηματικές εγγυήσεις, τότε θα μιλάμε για πρόωρη... εκτόξευση του "προϊόντος" και όλοι θα είναι χαρούμενοι.

Αν και στα του ΕΣΑΚΕ ποτέ δεν μπορείς να προδικάσεις κάτι πριν την ώρα των ψηφοφοριών, αφού αποτελέσματα έχουν αλλάξει στο... πεντάλεπτο μετά από τηλεφωνικές πιέσεις, φαίνεται ότι υπάρχει σύμπνοια και αποφασιστικότητα σε πάνω από τις μισές ομάδες. Ακόμα και για να πουν "κύριοι, συνεχίστε μόνοι σας", αν δουν ότι πάει να επικρατήσει και πάλι ο "ωχαδελφισμός".

Το ενδιαφέρον, λοιπόν, είναι πολύ αυξημένο για την αυριανή συνεδρίαση. Υπάρχουν ήδη αυτοί που νιώθουν... δακτυλοδεικτούμενοι γιατί ξέρουν ότι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση με όσα θα απαιτηθούν, υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν να διαταράξουν ισορροπίες, υπάρχει και πίεση χρόνου αφού πρέπει το συντομότερο δυνατόν να φτιαχτεί η σύνθεση της κατηγορίας για να πέσουν στο τραπέζι τα επόμενα σοβαρά. Η αναζήτηση δηλαδή χορηγού και τηλεοπτικής στέγης που θα επιτρέψει να μπει στον προϋπολογισμό των ομάδων ένα συγκεκριμένο ποσό και να δούμε μετά πόσες και πώς θα συμπληρώσουν το υπόλοιπο.


Συν φυσικά και την εκκρεμότητα της απόφασης της Πολιτείας για το τι θα γίνει με την προσέλευση θεατών, αλλά αυτό μάλλον αργεί ακόμα.

Ετσι κι αλλιώς, τα θέματα που θα πέσουν αύριο στο τραπέζι ούτε λίγα είναι ούτε εύκολα. Και το κυριότερο, αυτή τη φορά φαίνεται ότι μετά από χρόνια υπάρχει μαζική πρόθεση να τα πάρουν στα σοβαρά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ