24 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι «νυχτερίδες» είναι έτοιμες να… πετάξουν!

Η Εuroleague έπειτα από επτά μήνες μήνες αγωνιστικής απραξίας ανοίγει τις πόρτες της για να «αγκαλιάσει» τις 18 ομάδες της διοργάνωσης που συμμετείχαν και πέρυσι, με τη Βαλένθια να αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φετινά «project», με τα πρώτα δείγματα να είναι άκρως θετικά. Το Basketa.gr παραθέτει τις κινήσεις των «νυχτερίδων» το φετινό καλοκαίρι και αναλύει το ρόστερ που έχει να διαχειριστεί την τρέχουσα... ιδιαίτερη αγωνιστική περίοδο ο Χάουμε Πονσαρνάου.

Ο κορονοϊός έχει μπει στις ζωές μας από τις αρχές του 2020, έχοντας στερήσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές ενώ έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας. Τα πάντα σχεδόν διαφέρουν από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία και ένα από αυτά σίγουρα είναι και ο αθλητισμός όπου ανάγκασε μεγάλα event να ακυρωθούν οριστικά ή να αναβληθούν αλλάζοντας ημερομηνίες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει και η Euroleague η οποία πιάστηκε στα... δίχτυα του ιού και δεν μπόρεσε να συνεχίσει ομαλά, βλέποντας καθημερινά να αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα και παρά τις προσπάθειες να μεταφέρει αγώνες σε άλλη χώρα (Αρμάνι Μιλάνο - Ολυμπιακός στη Γερμανία) εν τέλει έπεσαν στο κενό.

Η τελική απόφαση ήταν να ακυρωθεί μία και καλή η σεζόν συμπληρώνοντας μόλις 28 αγώνες. Η διοργανώτρια αρχή παρότι έψαχνε λύσεις δεν κατάφερε να ακολουθήσει το... μοντέλο του BCL ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά το τουρνουά με ένα Final 8, καθώς απέμεναν ακόμη 10 αγωνιστικές για την κανονική διάρκεια ενώ εκκρεμούσαν οι αγώνες των πλέι οφ μέχρι να προκύψει η τελικά τετράδα. Αυτή η διακοπή σίγουρα μπορεί να αδίκησε ομάδες που είχαν βλέψεις μέχρι το τέλος αλλά η υγεία των αθλητών και όλων των εμπλεκόμενων είχαν προτεραιότητα.

Μία από τις ομάδες που μπορεί να την διαπέρασε... το αίσθημα της αδικίας ήταν η Βαλένθια. Όχι τόσο γιατί περίμενε ότι θα φτάσει μέχρι το Final 4 αλλά επειδή μέχρι την απότομη διακοπή της διοργάνωσης βρισκόταν στην όγδοη θέση με ρεκόρ 12-16 μαζί με την Αρμάνι, τον Ολυμπιακό, την Ζαλγκίρις και την Μπασκόνια ενώ απείχε μόλις δύο νίκες από τον έκτο Παναθηναϊκό και είχε αρχίσει να βρίσκει τα πατήματά της. Ήταν η μεγάλη της ευκαιρία να «σφραγίσει» για πρώτη φορά την παρουσία της στα πλέι οφ της Euroleague από τότε που άλλαξε format εάν συνυπολογίσουμε και την περίεργη κατάσταση που περνούσαν οι υπόλοιπες ομάδες με τις οποίες πάλευε.. στήθος με στήθος για ένα από τα τελευταία εισιτήρια.

Πλέον η περσινή σεζόν ανήκει στο παρελθόν και η Βαλένθια κοιτάζει μόνο μπροστά με μοναδικό στόχο να κάνει το βήμα παραπάνω. Ποιο είναι αυτό; Να μπει αρχικά στα πλέι οφ και γιατί όχι να διεκδικήσει μέχρι τέλους τις πιθανότητές της για μία θέση στο Final 4 της Κολωνίας.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Οι «νυχτερίδες» ρίχνονται στη μάχη απόψε όπου στην πρεμιέρα θα φιλοξενήσουν τη Βιλερμπάν (22:00) ενώ έχει το πλεονέκτημα της... περιορισμένης στήριξης του κόσμου στο γήπεδο μαζί με ακόμη έξι ομάδες της διοργάνωσης. Τα πρώτα δείγματα σε επίπεδο... ευρωπαϊκό εμφανίστηκαν λίγες βδομάδες νωρίτερα, όπου φιλοξένησαν το τουρνουά προετοιμασίας της Euroleague (συμμετείχε και ο Ολυμπιακός) και κατέκτησαν την πρώτη θέση επικρατώντας αρχικά της Μπάγερν Μονάχου με 84-76 ενώ στο μεγάλο τελικό ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της σημερινής αντιπάλου της με 77-66 πανηγυρίζοντας τον πρώτο έστω και  άτυπο φετινό τίτλο αλλά γεμάτο... υποσχέσεις. Τα θετικά μηνύματα έρχονται και από το ισπανικό πρωτάθλημα όπου σε τρεις αγώνες μετρούν δύο νίκες και μοναδική ήττα στην πρεμιέρα από την πρωταθλήτρια, Μπασκόνια, (76-73) με buzzer beater.

Oι αλλαγές ήταν αρκετές για τη Βαλένθια στο φετινό μεταγραφικό παζάρι, με την διοίκηση των Ισπανών να είναι αποφασισμένη να κάνει την υπέρβαση σε δύσκολους καιρούς όπου οι τσέπες είναι... συγκρατημένες αλλά σίγουρα δεν βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με ομάδες από το πρώτο... ράφι όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Αρμάνι Μιλάνο όπου το χρήμα «ρέει» άφθονο. Πάντως από τις πρώτες εντυπώσεις φαίνεται ότι οι νεοφερμένοι παίκτες έχουν «κουμπώσει» με τους παλιούς.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Η πρώτη μεγάλη κίνηση της Βαλένθια ήταν η παραμονή του Χάουμε Πονσαρνάου στον πάγκο της ομάδας. Ο Ισπανός τεχνικός είναι ο «εγκέφαλος» αυτής της μεταμόρφωσης ενώ είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που γνωρίζουν αρκετά καλά τον σύλλογο και πως να διαχειρίζεται τους παίκτες του στα αποδυτήρια. Βρίσκεται στη Βαλένθια από το 2016 όταν και αποτελούσε το δεξί... χέρι του Τσους Βιδορέτα ενώ μετά την απομάκρυνση του νυν προπονητή της Τενερίφης ήταν το άτομο που κέρδισε την εμπιστοσύνη της διοίκησης αναλαμβάνοντας το «τιμόνι» της. Οι πρώτοι τίτλοι δεν άργησαν να έρθουν και την ίδια σεζόν που ανέλαβε (2018-19) πανηγύρισε τον τίτλο του Εurocup, όπου έδωσε το χρυσό εισιτήριο για την συμμετοχή της Βαλένθια στη Euroleague. H φιλοσοφία του και οι αρχές του πάνω στο μπάσκετ έδειχναν να συμβαδίζουν με το σκεπτικό του συλλόγου και οι υπεύθυνοι της ομάδας ένιωσαν ότι βρήκαν τον άνθρωπο που θα τους οδηγήσει στην υπέρβαση.

                                                                                                                        ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Σίγουρα όταν θες να χτίσεις κάτι καινούργιο θα πρέπει να θυσιαστούν σημαντικά γρανάζια και αυτό το γνώριζαν καλά στη Βαλένθια πριν την ανοικοδόμηση της ομάδας. Οι τέσσερις φορές κυπελλούχοι του Εurocup πήραν την σκληρή απόφαση να αποχαιρετίσουν παίκτες που την βοήθησαν αρκετά είτε ήταν στο χέρι της είτε όχι. Στην δεύτερη κατηγορία βρίσκεται ο Αλμπέρτο Αμπάλδε. Ένας από τους μελλοντικούς ηγέτες των «φούριας ρόχας» και μία από τις ελπίδες του ισπανικού μπάσκετ. Ο Ισπανός φόργουορντ απογείωσε... το παιχνίδι του τα τελευταία τρία χρόνια στη Βαλένθια ενώ την περσινή σεζόν έκανε το... μπαμ που χρειαζόταν για να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα. Λίγο οι ικανότητές του, λίγο η ηλικία του (24 χρονών), λίγο η θέση που αγωνίζεται, λίγο το ότι είναι Ισπανός, δεν άργησε να προκαλέσει τα δύο μπασκετικά μεγαθήρια της χώρας Ρεάλ και Μπαρτσελόνα να ασχοληθούν μαζί του, με τους "μερένχες" να βγαίνουν οι νικητές στο τέλος. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρεωθούν το φταίξιμο της αποχώρησής του οι «νυχτερίδες» οι οποίες καρποφόρησαν 1.500.000 εκατ. ευρώ προτιμώντας να βάλουν... ζεστό χρήμα στην τράπεζα παρά να τον χάσουν ελεύθερο το επόμενο καλοκαίρι.

Δεν είναι όμως το μοναδικό βαρόμετρο που κούνησε μαντήλι, καθώς ακολούθησε τον Αμπάλδε και ο Τζόρνταν Λόιντ και πρόκειται να τον βρουν φέτος αντιμέτωπο στο στρατόπεδο του Ερυθρού Αστέρα. Ο Αμερικανός γκαρντ στην πρώτη του σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση εντυπωσίασε δίνοντας τη λύση σε αρκετά κρίσιμα σημεία σημειώνοντας 11.1 πόντους και 2.4 ασίστ κατά μέσο όρο. Ακόμη μια ισχυρή απουσία είναι ο Σενεγαλέζος φόργουορντ, Μορίς Εντούρ, ο οποίος στην πρώτη και μοναδική του σεζόν στην ισπανική πόλη βοήθησε αρκετά και στις δύο πλευρές του γηπέδου επιδεικνύοντας τα σωματικά του και αθλητικά του προσόντα. Ο πολύπειρος παίκτης πρόσφερε 6.3 πόντους και 2.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Το αεροπλάνο για άλλη χώρα πήρε και ο Μπροκ Μότουμ, ο οποίος και αυτός ύστερα από μία σεζόν αποφάσισε να αλλάξει περιβάλλον και συγκεκριμένα στην Τουρκία όπου συμφώνησε με τη Γαλατασαράι. Ο Αυστραλός παίκτης έκανε αρκετή από τη... βρώμικη δουλειά ενώ μπορούσε να δώσει πόντους τόσο από κοντινή όσο και από μακρινή απόσταση. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά ταξίδεψε και ο Άαρον Ντόρνεκαμπ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για να διεκδικήσει με την Τενερίφη τον τίτλο του BCL. O Καναδός παίκτης δεν ήταν σαν τις προηγούμενες περιπτώσεις καθώς παρέμεινε στη Βαλένθια τρεις σεζόν αλλά η «ανανέωση» της συγκεκριμένης θέσης με νεότερους παίκτες από τον σύλλογο ήταν ο λόγος που οδήγησαν τον Ντόρνεκαμπ στην πόρτα... της εξόδου.

ΠΕΝΤΑΔΑ ΓΙΑ... ΑLL STAR

Kαι πλέον φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα και το ρόστερ που πρόκειται να παρατάξει η φετινή Βαλένθια στις εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το μπάτζετ ανέβηκε και με το πλάνο δοκιμασμένων και έμπειρων επιλογών κινήθηκε η ομάδα του Χάουμε Πονσαρνάου, διατηρώντας παράλληλα και «ζωντανό» το ισπανικό στοιχείο. Οι μπόλικες αποχωρήσεις στις θέσεις των φόργουορντ δημιούργησαν την ανάγκη επιτακτικής και σίγουρης επιλογής με παίκτη αναγνωρισμένης αξίας. Το «μπαμ» έγινε με τον Ντέρικ Ουίλιαμς οποίος στα δύο χρόνια που βγάζει το... ψωμί του στην Ευρώπη δείχνει να έχει ταιριάξει πλήρως με το στυλ και να βελτιώνεται κάθε χρόνο. Την περσινή σεζόν αγωνίστηκε με τη Φενέρ, όμως παρά την προβληματική εικόνα των Τούρκων ήταν από τους λίγους που ξεχώρισαν, με σήμα κατατεθέν του το θέαμα. Ο εκρηκτικός παίκτης ξέρει να συνδυάζει όμως τα εντυπωσιακά καρφώματα με την ουσία βελτιώνοντας σημαντικά το ποσοστό ευστοχίας του από τη γραμμή του τριπόντου, κάνοντας τον επικίνδυνο και από μακρινή απόσταση ενώ σημείωσε 11.3 πόντους και 3.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Δεν πήγε όμως μόνος του από την Κων/πολη στην Ισπανία αλλά με παρέα, καθώς τον ακολούθησε και ο Νίκολα Κάλινιτς. Ο Σέρβος φόργουορντ παρότι διανύει μόλις το 28ο έτος της ηλικίας του έχει αρκετές παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο ενώ αποτέλεσε έναν από τους κινητήριους μοχλούς της Φενέρ την προηγούμενη πενταετία ώστε να την «απογειώσει» ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Ο Κάλινιτς ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και μετά την αποχώρηση του Σέρβου τεχνικού έκανε πιο εύκολη την απόφασή του να γυρίσει... σελίδα στην καριέρα του. Η περσινή σεζόν σίγουρα δεν ήταν η καλύτερή του σημειώνοντας μόλις 6.6 πόντους, όμως ήταν αποτέλεσμα της συνολικής παρουσίας της ομάδας η οποία τον επηρέασε.

Το κενό του Λόιντ ήταν εμφανές και η Βαλένθια έδωσε την ευκαιρία στον Κλέμεν Πρέπελιτς να αποδείξει στη Ρεάλ Μαδρίτης ότι έκανε λάθος που δεν τον εμπιστεύτηκε ποτέ. Ο Σλοβένος γκαρντ δεν απογοητεύτηκε που δεν βρήκε τον χρόνο και το χώρο που ήθελε στη "βασίλισσα" και την περσινή σεζόν τράβηξε την ευκαιρία από τα... μαλλιά όταν και αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μπανταλόνα ως δανεικός και αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους παίκτες στο ισπανικό πρωτάθλημα. Τα νούμερά του ήταν εντυπωσιακά με 22.3 πόντους κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα και 17 πόντους στo Eurocup και αποδείχθηκαν αρκετά για τις «νυχτερίδες», που του δίνουν το... πάτημα να αποδείξει ότι αξίζει να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο. Ακόμη μία «τρανταχτή» κίνηση ήταν η απόκτηση του Μαρτίν Χέρμανσον. Μπορεί η μεταγραφή του Ισλανδού πόιντ γκαρντ να μην βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων όμως γνωρίζουν καλά στη Βαλένθια ότι μπορεί να αποδειχθεί λίρα... εκατό η επιλογή του για έναν αθλητή που είναι 26 χρονών και έχει περιθώρια εξέλιξης. Η δουλειά του σίγουρα δεν είναι εύκολη, καθώς θα πρέπει να είναι ο «εγκέφαλος» της ομάδας εντός παρκέ και ελπίζουν ότι η εμπειρία του από την Άλμπα, όπου ανδρώθηκε μπασκετικά, θα είναι η... πυξίδα για την φετινή του πορεία. Ένα από τα στοιχεία που τον διακρίνουν είναι η ομαδικότητα του και σε μια ομάδα με τόσα αστέρια θα είναι απαραίτητη.

Οι «πορτοκαλί» εκτός από το παρόν ξέρουν να επενδύουν και στο μέλλον εξασφαλίζοντας την υπογραφή του Χάιμε Πραντίγια μέχρι το 2024. Ο Ισπανός φόργουορντ είναι από την νέα «φουρνιά» Ισπανών παικτών που έχουν ξεχωρίσει και σίγουρα θα μας απασχολήσει στην πορεία. Ο 19χρονος παίκτης αν και ανήκε στη Σαραγόσα την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στην LEB Oro με την Παλένθια ενώ πρόλαβε να συμμετάσχει στην τελική φάση του πρωταθλήματος μετά το restart. Τεράστια επιτυχία και μεγάλο στοίχημα ήταν η παραμονή του αρχηγού, Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς, ο οποίος παραμένει σταθερά εδώ και χρόνια η κολόνα της ομάδας και το σημείο αναφοράς στην επίθεση. Η φροντ λάιν παρέμεινε ισχυρή με τις ανανεώσεις των Μάικ Τόμπι και Λουί Λαμπεϊρί ενώ δεν εγκαταλείπει το καράβι του ποτέ ο... καπετάνιος Φερνάντο Σαν Εμετέριο. Το ισπανικό στοιχείο στην περιφέρεια παρέμεινε άθικτο με τους Κολόμ, Βίβες και Σάστρε να μην μετακινούνται από τη θέση τους ενώ παρέμειναν στη «φαρέτρα» της Βαλένθια σημαντικά όπλα όπως ο Βαν Ρόσομ και ο Μαρίνκοβιτς.

Τα ψέμματα τελείωσαν και η δράση ξεκινάει στη Euroleague. To υλικό και το ταλέντο υπάρχει στους «πορτοκαλί» και πλέον ήρθε η σειρά τους να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ισπανία και να κοιτάξουν στα μάτια τη Ρεάλ, τη Μπαρτσελόνα αλλά και τα υπόλοιπα «μεγαθήρια» της Ευρώπης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ