19.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Οι μπασκετομάνες της Ελλάδας

Ένας στους δύο Έλληνες καλαθοσφαιριστές της σημερινής Stoiximan.gr Basket League ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ κάπου στο νομό Αττικής. Συγχρόνως, όμως, το 25% των Ελλήνων που αγωνίζονται σήμερα στην επαγγελματική κατηγορία έμαθαν το μπάσκετ στον ΠΑΟΚ, τον Άρη και τα δύο μεγάλα μπασκετικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, τον Μαντουλίδη και τα Αστέρια του Θόδωρου Ροδόπουλου! 

Αυτά είναι δύο από τα συμπεράσματα της έρευνας που έκανε το basketa.gr με αντικείμενο την μπασκετική προέλευση των Ελλήνων παικτών της Stoiximan.gr Basket League. Και, όπως προκύπτει, το μπάσκετ στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κυρίως υπόθεση των δύο μεγάλων κέντρων της, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αν και συγκεντρώνουν κάτι λιγότερο από το μισό του συνολικού πληθυσμού της χώρας (45%), εντούτοις έχουν παραγάγει τα τρία τέταρτα των Ελλήνων παικτών της επαγγελματικής κατηγορίας (76%), σε αντίθεση με την περιφέρεια, που έχει συνεισφέρει μόλις το 24%.

Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσαν οι 115 Έλληνες παίκτες που έχουν δηλωθεί στα ρόστερ των 14 ομάδων της Stoiximan.gr Basket League, όπως αυτά έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ. Αν εξαιρέσει κανείς τους Ζακ Όγκαστ και Άγγελο Τσαγκαράκη, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε ΗΠΑ και Γαλλία αντίστοιχα, μένουν 113 παίκτες, των οποίων την μπασκετική αφετηρία αναζητήσαμε. Ως έτος... μηδέν θεωρήσαμε το 16ο έτος της ηλικίας τους. Μπορεί δηλαδή κάποιοι πριν από τα 16 να έπαιζαν κάπου αλλού, στην ομάδα του χωριού τους ή οπουδήποτε, όμως για την έρευνά μας η ιστορία τους ξεκινά από τα 16 χρόνια.

Η φάμπρικα δουλεύει στη Θεσσαλονίκη

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη φήμη της Θεσσαλονίκης ως "μπασκετομάνας". Οι δύο πιο μεγάλες ομάδες της, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, είναι οι δύο πιο σημαντικοί "αιμοδότες" της Stoiximan.gr Basket League. Από τον ΠΑΟΚ έχουν ξεκινήσει 9 παίκτες που αγωνίζονται σήμερα στην κατηγορία και από τον Άρη 8, ενώ αμφότεροι έχουν από τρεις εξ αυτών των παικτών στα σημερινά ρόστερ τους. Πολύ σπουδαία είναι η συνεισφορά του Μαντουλίδη, ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, το οποίο έχει μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ. Παρόλο που δεν έχει ούτε είχε ποτέ ομάδα στην επαγγελματική κατηγορία, εντούτοις 7 παίκτες που έμαθαν μπάσκετ στις εγκαταστάσεις του παίζουν σήμερα στο πιο υψηλό επίπεδο. Ανάλογη συνεισφορά έχει και η ακαδημία "Αστέρια" του ακούραστου εργάτη του μπάσκετ, Θόδωρου Ροδόπουλου, που έχει βγάλει 4 από τους σημερινούς παίκτες της Stoiximan.gr Basket League.

Συνολικά η συνεισφορά της Θεσσαλονίκης:

ΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Α1
ΠΑΟΚ 9
Άρης 8
Μαντουλίδης 7
Αστέρια 4
ΧΑΝΘ 1
Απόλλων Καλαμαριάς 1
Ηρακλής 1
Ε.Ο. Σταυρούπολης 1

Οι "αιώνιοι" και οι γειτονιές του μπάσκετ

Στην Αττική η διασπορά των ομάδων που έχουν δώσει παίκτες στην Stoiximan.gr Basket League είναι πολύ μεγαλύτερη. Ωστόσο οι αριθμοί βοηθούν ώστε να καταρριφθεί ένας μύθος και να επιβεβαιωθεί ένας άλλος. Εκείνο που δεν φαίνεται να ισχύει είναι η αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός ασχολούνται μόνο με τον πρωταθλητισμό και δεν δίνουν σημασία στην παραγωγή. Όμως στην επαγγελματική κατηγορία αυτή τη στιγμή παίζουν 5 παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού κι άλλοι τόσοι από αυτές του Ολυμπιακού. Πάντως μόνον ο Ολυμπιακός έχει δύο εξ αυτούς στο ρόστερ του, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, που δεν έχει κανέναν.

Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η ύπαρξη μπασκετικών γειτονιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη, το Περιστέρι και το Μαρούσι θεωρούνται μπασκετομάνες και οι αριθμοί λένε πως κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Έξι από τους σημερινούς παίκτες της Stoiximan.gr Basket League έχουν ξεκινήσει από τη Νέα Σμύρνη (5 από τον Πανιώνιο κι ένας από τον Μίλωνα), 5 από το Περιστέρι (4 από τον ΓΣΠ κι ένας από την Άμιλλα) και τέσσερις από το Μαρούσι.

Η συνολική συνεισφορά της Αττικής:

ΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Α1
Παναθηναϊκός 5
Ολυμπιακός 5
Πανιώνιος 5
Περιστέρι 5
Μαρούσι 4
Πανελλήνιος 3
Δούκας 3
Ηλυσιακός 3
ΑΕΚ 2
Φιλαθλητικός 2
Άρης Γλυφάδας 2
Ευρυάλη 2
Ίκαρος Καλλιθέας 2
Μανδραϊκός 2
Αιγάλεω 1
Πέραμα 1
Κουκάκι 1
Ποσειδών Νέου Ψυχικού 1
Κρόνος Αγ. Δημητρίου 1
Νέα Κηφισιά 1
Λαύριο 1
Μίλων 1
Αγ. Ανάργυροι 1
Πειραϊκός 1

Πιο παραγωγική η Πελοπόννησος

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη περιφέρεια δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα. Κατ' αρχάς, τη μεγαλύτερη παραγωγή παικτών Α1 έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή η Πελοπόννησος. Από τους 26 παίκτες της κατηγορίας, που έμαθαν μπάσκετ εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι 9 προέρχονται από την Πελοπόννησο και δη την Πάτρα. Πέντε προέρχονται από την Κρήτη, λόγω Ρεθύμνου, ενώ Θεσσαλία και Μακεδονία (πλην Θεσσαλονίκης), που εθεωρούντο κάποτε μπασκετικές περιοχές, έχουν πολύ φτωχή συνεισφορά σήμερα.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα αφορά τη συμμετοχή παικτών από τις ακαδημίες στα ρόστερ των ομάδων. Οι τρεις ομάδες της Stoiximan.gr Basket League με τους περισσότερους δικούς τους παίκτες στα ρόστερ τους είναι επαρχιακές. Το Ρέθυμνο και ο Κολοσσός έχουν στη σύνθεσή τους από τέσσερις παίκτες προερχόμενους από τα σπλάχνα τους και ο Κόροιβος έχει τρεις.

Η συνεισφορά της περιφέρειας:

ΝΟΜΟΣ - ΠΟΛΗ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Α1
Πάτρα (Προμηθέας, Απόλλων, Έσπερος) 4
Ρόδος (Κολοσσός) 4
Ρέθυμνο 4
Αμαλιάδα (Κόροιβος) 3
Πιερία (Πιερικός/Αρχέλαος, Κορίνος) 3
Λάρισα 2
Γρεβενά 1
Καλαμάτα 1
Σπάρτη 1
Ηράκλειο 1
Κύμη 1
Σχηματάρι 1



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ