Οι Μπακς γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να πληρώσουν μέχρι και φόρο πολυτελείας, για να κρατήσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το Basketa.gr αναλύει τι σημαίνει ο φόρος αυτός και τι αντιπροσωπεύει ως ρίσκο στα πλάνα των «Ελαφιών», που δείχνουν έμπρακτα πως θέλουν τίτλο με τον Έλληνα σούπερ σταρ ως ηγέτη.
Πριν από λίγες ημέρες, αναλύσαμε στο Basketa.gr το τι θα έπρεπε να κάνουν οι Μιλγουόκι Μπακς στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Εν συντομεία, η άποψή μας ήταν πως τα «Ελάφια» θα έπρεπε, είτε να κρατήσουν τον Έλληνα σούπερ σταρ, αλλά με αλλαγές εκ βάθρων στο ρόστερ, είτε να τον αφήσουν να φύγει και να βρει αλλού τη Γη της Επαγγελίας για ένα δαχτυλίδι.
Ο σύλλογος του Ουισκόνσιν φαίνεται, ότι διάλεξε το πρώτο σενάριο. Δεν εξηγείται αλλιώς η τρίωρη συζήτηση του «Αντέτο» με τον έναν εκ των ιδιοκτητών της ομάδας. Δεν μπορούμε, ασφαλώς, να γνωρίζουμε αυτά που είπαν στο δείπνο τους, αλλά είναι βέβαιο πως για να μείνει, οι Μπακς είναι διατεθειμένοι να κάνουν όσες αλλαγές χρειάζονται. Και είναι βέβαιοι, ότι με τον Γιάννη ηγέτη θα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τον τίτλο του ΝΒΑ.
https://twitter.com/wojespn/status/1305541241241821190
Η ιστορία θα αποδείξει, αν κάνουν το σωστό, αλλά προς το παρόν ο «Greek Freak» δε μας έχει δώσει δικαίωμα να μην το πιστεύουμε. Η ετήσια βελτίωσή του και η ανάδειξή του σε ηγέτη έχουν αποδειχθεί ορθές επιλογές και τις έχει τιμήσει στο έπακρο, αλλά από υποστήριξη… πάσχει και αυτό είναι, που δεν αφήνει την ομάδα του να περάσει στο επόμενο επίπεδο, ήτοι του φαβορί για την κούπα.
Όπως μάθατε χθες (14/9), λοιπόν, οι Μπακς αποφάσισαν να πληρώσουν φόρο πολυτελείας, προκειμένου να κρατήσουν στο ρόστερ τους τον Γιάννη, δείχνοντας διατεθειμένοι να το πετύχουν… με νύχια και με δόντια, προτού βρεθούν προ δυσάρεστης έκπληξης. Και το ρίσκο, που αποφασίζουν να πάρουν, δείχνει πόσο εμπιστεύονται τον σούπερ σταρ τους για την προοπτική καταξίωσης στα επόμενα χρόνια, καθώς η επιλογή του εν λόγω φόρου, όπως θα σας αναλύσουμε, δεν είναι η πιο απλή υπόθεση.
Ο φόρος που δημιουργεί ομαδάρες
Τι είναι, άραγε, ο φόρος πολυτελείας που με χαρά θέλουν να πληρώσουν οι Μπακς, ώστε να κρατήσουν στις τάξεις τους τον Αντετοκούνμπο και, λογικά, να φέρουν δίπλα του ακόμη έναν «αστέρα» του ΝΒΑ; Όπως καταλαβαίνετε από τους δικούς μας, λογικούς ή παράλογους, φόρους πολυτελείας, ούτε και αυτός είναι… ιδιαίτερα ευχάριστος, αντιπροσωπεύοντας μια σπουδαία κίνηση από την πλευρά του Μιλγουόκι, με στόχο να δημιουργήσει ομαδάρα.
Για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα το τι σημαίνει ο φόρος πολυτελείας αγωνιστικά, χάρη σε αυτόν έχουν δημιουργηθεί οι καλύτερες ομάδες που έχουμε γνωρίσει. Χωρίς αυτόν, δε θα υπήρχαν οι Λέικερς του ’80 και του millenium, οι Μπουλς του ’90, ή οι Ουόριορς της τελευταίας δεκαετίας. Πρέπει, με λίγα λόγια, να είμαστε ευγνώμονες σαν φίλαθλοι για την ύπαρξή του.
Στην πράξη, όμως, σημαίνει μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για κάθε ιδιοκτήτη. Και ας εξηγήσουμε, με απλά λόγια, ποια είναι αυτή η επιβάρυνση για όποιον παίρνει το ρίσκο.
Ας ξεκινήσουμε με το απλό, ότι δηλαδή το salary cap βρίσκεται στα 109.1 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται, βεβαίως, για το όριο που θέτει το ΝΒΑ για τις ομάδες, προκειμένου να μην υπάρχουν απλώς ορισμένες με περισσότερες οικονομικές δυνατότητες, που θα συγκεντρώνουν όλους τους σούπερ σταρ, εξασφαλίζοντας έτσι όσο μεγαλύτερη ισορροπία γίνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός, άρα και υποψήφιοι για τον τίτλο.
Ο φόρος πολυτελείας, όπως πολύ σωστά εξηγεί ο Λάρι Κουν του ESPN, είναι ένας μηχανισμός, μέσω του οποίου ελέγχονται τα επιπλέον έξοδα, που διαλέγει η ομάδα να κάνει. Κι αυτό, γιατί οι σύλλογοι που το κάνουν, πληρώνουν επιπλέον φόρο ακόμη κι αν υπερβούν το salary cap κατά ένα δολάριο.
https://www.youtube.com/watch?v=geOyCZs-vHA
Ο φόρος αυτός, όμως, έχει διάφορες κατηγορίες. Αν μια ομάδα υπερβεί το cap από 1 έως 4.999.999 δολάρια, τότε ο φόρος είναι 1.5 δολάριο για κάθε δολάριο υπέρβασης και η οικονομία κλίμακας φτάνει τα 7.5 εκατομμύρια δολάρια. Για ομάδες που υπερβαίνουν έως 9.999.999 δολάρια, ο φόρος είναι 1.75 δολάρια για κάθε δολάριο υπέρβασης και η κλίμακα στα 8.75 εκατομμύρια δολάρια. Όσοι υπερβαίνουν μέχρι 14.999.999 δολάρια, πληρώνουν 2.5 δολάρια για κάθε δολάριο με κλίμακα στα 12.5 εκατομμύρια. Αυτοί που υπερβαίνουν μέχρι 19.999.999 δολάρια, η χρέωση είναι 3.25 δολάρια για κάθε δολάριο με κλίμακα στα 16.25 εκατομμύρια. Αν, πάλι, μια ομάδα ξεπερνά ακόμη και τα 20 εκατομμύρια, τότε η χρέωση φόρου είναι 3.75 δολάρια για κάθε δολάριο, με μισό δολάριο επιπλέον για κάθε 5 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας ξεπεράσει τα 20.
Για να το εξηγήσουμε με ένα απλό παράδειγμα, μια ομάδα που έχει ξεπεράσει κατά 18 εκατομμύρια δολάρια, θα πληρώσει φόρο πολυτελείας στα 38.5 εκατομμύρια. Γιατί, όμως, 38.5; Πρώτα προσθέτουμε τις προηγούμενες κλίμακες, άρα τα 7.5, τα 8.5 και τα 12.5, με το άθροισμα να βρίσκεται στα 28.75 εκατομμύρια. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζουμε τα 3 εκατομμύρια δολάρια, που αντιπροσωπεύουν το προαναφερθέν όριο των, επί της ουσίας, 15 εκατομμυρίων, με τον φόρο των 3.25 εκατομμυρίων, που μας φέρνει στα 9.75 εκατομμύρια. Προσθέτοντας τα 28.75 εκατομμύρια από πριν και τα 9.75 τώρα, το αποτέλεσμα είναι τα 38.5 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτές δεν είναι οι μοναδικές χρεώσεις του φόρου πολυτελείας, όμως, καθώς έχουν υπάρξει στο παρελθόν ομάδες, που παραβιάζουν το salary cap κατά συρροή. Για αυτές, βεβαίως, οι επιπλέον φόροι και κλίμακες είναι μεγαλύτεροι, άρα και πιο επίπονοι οικονομικά, αν αποφασίζουν να υπερβούν το salary cap ξανά και ξανά. Για ομάδες της πρώτης κατηγορίας (0-4.999.999 εκατ.), χαρακτηριστικά, ο επιπλέον φόρος είναι 2.5 δολάρια για κάθε δολάριο και η κλίμακα στα 12.5 εκατομμύρια. Χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα της υπέρβασης κατά 18 εκατομμύρια δολάρια, ο φόρος θα φτάσει τα 56.5 εκατομμύρια, καθώς οι συντελεστές κλίμακας που προστίθενται είναι 12.5, 13.75 και 17.5 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα τα 43.75, ενώ η διαφορά και ο φόρος που πολλαπλασιάζονται είναι 3 επί 4.25 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα τα 12.75. Στην πρόσθεση έχουμε άθροισμα στα 56.5 εκατομμύρια.
https://www.youtube.com/watch?v=o0tw8cgVyjw&ab_channel=MDJ
Επιλογή που έχει το κίνδυνό της σε… εποχή κορωνοϊού και η λογιστική «ντρίμπλα»
Οι Μπακς διαλέγουν σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα. Κι αυτό, γιατί ίσως η κατάσταση με το salary cap να μην είναι η πιο ιδανική.
Το ίδιο το Forbes αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο για το πού θα καθοριστεί το salary cap της νέας σεζόν. Προ πανδημίας, η εκτίμηση έφτανε στο φοβερό νούμερο των 117 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τίποτα δεν είναι ίδιο με την προ μηνών τρομερά ανοδική οικονομική πορεία του ΝΒΑ.
Πολλές ομάδες, μάλιστα, αναμένεται λόγω ενδεχόμενης μείωσης του salary cap να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα. Οι Ρόκετς, για παράδειγμα, μπορεί να φτάσουν τα 130.4 εκατομμύρια δολάρια στο δικό τους μισθολόγιο, ενώ οι Σίξερς με το «βαρύ» συμβόλαιο που πρόσθεσαν για τον Αλ Χόρφορντ, θα «εκτοξευθούν» στα 147 εκατομμύρια.
Αν συνυπολογίσουμε, μάλιστα, το γεγονός ότι οι Μπακς λογικά θα παραβαίνουν το salary cap κατ’ επανάληψη, για να κρατήσουν τον Γιάννη και όποιον άλλο σούπερ σταρ βάλουν δίπλα του, τότε ο συνδυασμός αυτού και της σμίκρυνσης του ανώτατου ορίου γίνεται «φονικός» οικονομικά, τόσο για αυτούς όσο και για όσες άλλες ομάδες πάρουν το ρίσκο.
https://www.youtube.com/watch?v=T11SXkByPe8
Παρά το γεγονός αυτό, βέβαια, υπάρχει κι ένα λογιστικό τρικ, που μπορεί να μειώσει την φορολογία τους. Μετά από απόφαση του ΝΒΑ το 2005, οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα σε δύσκολες περιπτώσεις, να παίρνουν μια ειδική κάρτα οικονομικής «αμνηστίας», η οποία με λίγα λόγια τους δίνει την ευκαιρία να αφαιρέσουν από τα λογιστικά τους βιβλία τον ετήσιο μισθό ενός παίκτη, του οποίου είναι «βαρίδι» το συμβόλαιο, είτε επειδή είναι μεγάλο είτε γιατί δεν αποδίδει με βάση αυτό.
Στην Φιλαδέλφεια, για παράδειγμα, οι Σίξερς θα μπορούσαν να αφαιρέσουν το μισθό του Αλ Χόρφορντ, ο οποίος δεν έχει αποδώσει όσο θα ήθελε η ομάδα του. Στο Μιλγουόκι, τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελεί, εφόσον παραμείνει, ο Κρις Μίντλετον, που στα playoffs επανειλημμένα δεν είναι ο εαυτός του, με το σύλλογο έτσι να αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία, για να βρει τους παίκτες που επιθυμεί, «χτίζοντας» γύρω από τον Γιάννη.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι σκέψεις που ανήκουν στη διοίκηση των Μπακς. Το σίγουρο, είναι ότι θέλουν την κορυφή με τον Γιάννη ηγέτη και η ιστορία θα τους κρίνει…
https://www.youtube.com/watch?v=IEhRJVryPME&ab_channel=SportingLogically