17.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι μισοτελειωμένες δουλειές του Μπουρούση

Με αφορμή την επιστροφή του Γιάννη Μπουρούση στην Basket League, όπου θα αγωνιστεί με τη φανέλα του Περιστερίου, ο ΕΣΑΚΕ ετοίμασε ένα αφιέρωμα, στο οποίο μάς θυμίζει ποιες δουλειές έχει αφήσει στη... μέση ο διεθνής μας σέντερ και καλείται πλέον να ολοκληρώσει.

Επιστροφές όπως αυτή του Γιάννη Μπουρούση είναι πάντα καλοδεχούμενες για τη Stoiximan Basket League. Παίκτης με μεγάλη διαδρομή σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, τίτλους και βέβαια ατελείωτα χιλιόμετρα στα παρκέ όλης της Ευρώπης, έρχεται για να ενισχύσει ποιοτικά το Περιστέρι και παράλληλα να ολοκληρώσει... μισοτελειωμένες δουλειές. Ο διεθνής σέντερ έχει μπροστά του μία σειρά επιτευγμάτων τα οποία μπορεί να τα σημειώσει ως το τέλος της σεζόν. Το esake.gr τα συγκέντρωσε και τα παρουσιάζει.

Το πιο κοντινό είναι αυτό των συμμετοχών, αφού σχεδόν «με το καλημέρα» θα μπει στη λίστα των παικτών με που έφτασαν τις 300 στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Ο Μπουρούσης χρειάζεται δύο ακόμη αγώνες γι' αυτό το επίτευγμα και θα γίνει ο 47ος στην ιστορία που θα το καταφέρει, μετά τον Θόδωρο Ζάρα που θα μπει σε αυτό το κλαμπ το Σάββατο.

Με το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ της σεζόν 2016-17, ο 36χρονος σέντερ έφτασε τα 1.221 αμυντικά ριμπάουντ, αριθμός που του έδωσε μία θέση στην πρώτη πεντάδα της σχετικής λίστας της Stoiximan Basket League. Πολύ σύντομα όμως, θα «σκαρφαλώσει» μία θέση σε αυτήν αφού απέχει μόλις 12 ριμπάουντ από την 4η θέση στην οποία βρίσκεται ο Γιώργος Σιγάλας (1.233).

Κάτι ανάλογο θα κάνει και στη λίστα των επιθετικών ριμπάουντ. Με 574 που μέτρησε στις 298 συμμετοχές του, βρίσκεται στην 9η θέση της και με 10 ακόμη, θα «πιάσει» στην 8η τον Τόνι Κόστνερ. Μένει να φανεί αν θα μπει και στο «κλαμπ» των «600άρηδων» εκεί όπου βρίσκονται μόνο έξι παίκτες και θα προστεθεί σύντομα ο Δημήτρης Μαυροειδής που έχει 599.

Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα που βρίσκεται στα... σκαριά για τον Μπουρούση με την επιστροφή του στη Stoiximan Basket League είναι αυτό των συνολικών ριμπάουντ αφού μπορεί να γίνει ακόμη και ο 2ος ριμπάουντερ στην ιστορία της κατηγορίας! Αρχικά, με τα πρώτα πέντε ριμπάουντ του στη σεζόν θα φτάσει τα 1.800 και είναι δεδομένο ότι θα προσπεράσει τον Γιώργο Καράγκουτη (1.838) και τον Στόγιαν Βράνκοβιτς (1.851). Επόμενος στόχος του στη συγκεκριμένη κατηγορία, θα είναι η 2η θέση εκεί όπου βρίσκεται ο Δημήτρης Διαμαντίδης, με τον Μπουρούση να απέχει 157 ριμπάουντ από αυτήν.

Θέμα χρόνου είναι θεωρητικά η είσοδος του Καρδιτσιώτη στην πρώτη 4άδα των κορυφαίων μπλοκέρ της ιστορίας της Stoiximan Basket League. Μετράει 221 και μοιράζεται την 6η θέση με τον Ουόλτερ Μπέρι αλλά πολύ κοντά του είναι η 5η θέση της λίστας στην οποία βρίσκεται ο Κώστας Τσαρτσαρής με 224 αλλά και η 4η στην οποία βρίσκεται ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 227. Πιο μακρινός στόχος για τον Μπουρούση μπορεί να θεωρηθεί η 3η θέση των κορυφαίων μπλοκέρ του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, αφού σε αυτήν είναι ο Ντράγκαν Τάρλατς με 256.

H μέρα που... σκέπασε τον ουρανό

Στη διαδρομή των 298 αγώνων του Γιάννη Μπουρούση, σημείωσε κάποιες επιδόσεις που ξεχώρισαν. Μία από αυτές λίγο... περισσότερο. Ήταν 27 Απριλίου 2009 όταν για τον 2ο προημιτελικό των πλέι οφ και ως παίκτης του Ολυμπιακού, μάζεψε 19 ριμπάουντ (12 αμυντικά, επτά επιθετικά) στη νίκη επί του Κολοσσού H Hotes στη Ρόδο με 86-76.

Τα 19 ριμπάουντ δεν αποτελούν μόνο ρεκόρ καριέρας για τον Μπουρούση αλλά και την τρίτη μεγαλύτερη επίδοση από Έλληνα παίκτη στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Μεγαλύτερες είχε μόνον ο Γιάννης Γιαννούλης. Είχε 22 με τον ΠΑΟΚ στο εκτός έδρας ματς με τον Μακεδονικό της σεζόν 2000-01 και 20 ριμπάουντ και πάλι με τον ΠΑΟΚ στο εκτός έδρας ματς με τον Μίλωνα της ίδιας περιόδου.

Πέραν από την επίδοση των 19 ριμπάουντ, ο Μπουρούσης είχε...

*27 πόντους στο εκτός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο της σεζόν 2008-09.

*Πέντε ασίστ στα ματς ΑΕΛ-Ολυμπιακός της σεζόν 2007-08 και Ολυμπιακός-Τρίκαλα της σεζόν 2009-10.

*Έξι τάπες στο ματς Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ της σεζόν 2007-08.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ