Η Εθνική ΗΠΑ βλέπει τον έναν μετά τον άλλον τους Αμερικανούς παίκτες να αρνούνται το κάλεσμα του ομοσπονδιακού τεχνικού, Γκρεγκ Πόποβιτς, και το Basketa.gr προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους που δεν είναι και λίγοι...
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η… θυσία
Όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης άλλαξε το καλεντάρι της, ώστε να «ελευθερώσει» ένα καλοκαίρι στους ήδη επιβαρυμένους παίκτες, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα της γυρίσει… μπούμερανκ. Το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξαγόταν ανάμεσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε απόσταση δύο ετών. Πλέον, η διοργάνωση γίνεται ακριβώς ένα χρόνο πριν από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, στο οποίο όλοι θέλουν να πάρουν μέρος. Αν το κίνητρο της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μεγάλο για τους Ευρωπαίους, τους Νοτιοαμερικανούς, τους Αφρικανούς, τους Ασιάτες και τους παίκτες από την Ωκεανία, δεν ισχύει το ίδιο και για τους Βορειοαμερικανούς και κυρίως τα μέλη της Εθνικής ΗΠΑ. Οι πολυνίκεις της διοργάνωσης, με πέντε κατακτήσεις, κρίνουν μεγάλη… θυσία να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο για δύο διαδοχικά καλοκαίρια, ακόμα τώρα που οι αγώνες θα διεξαχθούν στην εμπορική Κίνα, των εκατομμυρίων θαυμαστών/αγοραστών των προϊόντων τους.
Το ΝΒΑ
Το νέο πρωτάθλημα του ΝΒΑ θα κάνει «τζάμπολ» τον Οκτώβριο, με την προετοιμασία των ομάδων να ξεκινάει το Σεπτέμβριο, τη στιγμή που το Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 ολοκληρώνεται στις 15/09. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά για τους παίκτες, που θα πρέπει να κάνουν τη μετάβαση από την Εθνική στην ομάδα τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ελάχιστες ημέρες ξεκούρασης.
Το… σύνδρομο Πολ Τζορτζ
Οι τραυματισμοί καραδοκούν ακόμα και στις προπονήσεις και υπάρχουν παίκτες που δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο κι άλλοι που απλώς χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση, ώστε να αντέξουν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 ο Πολ Τζορτζ τραυματίστηκε στο δεξί πόδι κατά τη διάρκεια προπόνησης επί αμερικανικού εδάφους κι έχασε όχι απλώς τη διοργάνωση, αλλά και όλα τα παιχνίδια της ομάδας του μέχρι τον Απρίλιο. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τους παίκτες που παραμένουν ελεύθεροι και δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν στην Εθνική χωρίς εξασφαλισμένο συμβόλαιο σε ομάδα του ΝΒΑ.
Το κίνητρο της πρόκρισης που απουσιάζει
Οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ώστε να εξασφαλίσουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τερματίσουν σε μία από τις πρώτες δύο θέσεις από τις επτά ομάδες που βρίσκονται στην αμερικανική ήπειρο, με τις άλλες έξι να είναι οι Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή, Πουέρτο Ρίκο, Βενεζουέλα και Δομινικανή Δημοκρατία. Ο ανταγωνισμός, λοιπόν, κρίνουν πως δεν είναι μεγάλος και ο στόχος αποκλείεται να μην επιτευχθεί, αν και ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση θα έχουν και… δεύτερη ευκαιρία, μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά της FIBA. Αυτό θα διεξαχθεί σε πολύ πιο «βολική» ημερομηνία, το διάστημα 6-12 Ιουλίου του 2020, με τους αγώνες του Ολυμπιακού Τουρνουά να ακολουθούν από τις 25 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου στη Σαϊτάμα.
Υπεροψία και ανίκητο
Υπάρχουν μέλη της Εθνικής ΗΠΑ που τη θεωρούν ανίκητη. Μπορεί η Team USA να απέχει πολύ από την καποτε αήττητη Dream Team, ωστόσο έχει να χάσει -είτε σε φιλικό είτε σε επίσημο αγώνα- από την 1η Σεπτεμβρίου του 2006, τότε που την κέρδισε η Ελλάδα. Έκτοτε, η «αστερόεσσα» κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2010 και του 2014 και αναδείχθηκε «χρυσή» Ολυμπιονίκης το 2008, το 2012 και το 2016. Η υπεράσπιση του τίτλου θεωρείται εύκολη υπόθεση και όχι πρόκληση, για ορισμένους.
Τα… σημάδια
Υπάρχουν και Αμερικανοί, βέβαια, που δεν εθελοτυφλούν. Διακρίνουν το αποδυναμωμένο ρόστερ της και δεν θέλουν να ρισκάρουν να αγωνιστούν σε μια ομάδα που δεν θυμίζει σε τίποτα το λαμπρό παρελθόν της και υπάρχει κίνδυνος να μην επιτύχει το στόχο της ανόδου στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Θυμίζουμε πως στην προεπιλογή των ΗΠΑ βρίσκονται -προς το παρόν- δεκαέξι ονόματα, εκείνα των Χάρισον Μπαρνς, Αντρέ Ντράμοντ, Κάιλ Κούζμα, Μπρουκ Λόπεζ, Κρις Μίντλετον, Ντόνοβαν Μίτσελ, Τζέισον Τέιτουμ, Πι Τζέι Τάκερ, Μάιλς Τέρνερ, Κέμπα Ουόκερ, Τζούλιους Ραντλ, Μάρκους Σμαρτ, Θάντεους Γιανγκ, Τζέιλεν Μπράουν και Μέισον Πλαμλί, με τον 70χρονο ομοσπονδιακό τεχνικό να προσπαθεί να καλύψει τις «τρύπες», αλλά να βλέπει… πόρτες.
Από δικαιολογίες... πολλές
Ο Γκρεγκ Πόποβιτς, που ανέλαβε το 2016 στη θέση του Μάικ Σιζέφσκι, κάλεσε ελάχιστα από τα «μεγάλα» ονόματα στην προετοιμασία εν όψει του 18ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εξ αυτών δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αρνήθηκαν, για διάφορους λόγους. Ο Τζέιμς Χάρντεν, ο Νταμιάν Λίλαρντ, ο Σι Τζέι Μακ Κόλουμ, ο Έρικ Γκόρντον, ο Άντονι Ντέιβις, ο Μπράντλεϊ Μπιλ, ο Κέβιν Λοβ, ο Τομπάιας Χάρις, ο Ζάιον Ουίλιαμσον, ο Μόντρεζλ Χάρελ, ο Τζέι Τζέι Ρέντικ και ο Κάιλ Λόουρι δεν πρόκειται να δώσουν το παρών στην έναρξη της προετοιμασίας στο Λας Βέγκας, στις 5 Αυγούστου, και δικαιολογημένη απουσία παίρνουν μόνο όσοι βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας από τραυματισμό. Στις δικαιολογίες, της άρνησης, κυριάρχησε η προτεραιότητα των παικτών για ατομική βελτίωση εν όψει του νέου πρωταθλήματος του ΝΒΑ, η εξεύρεση συμβολαίου για όσους παραμένουν ελεύθεροι, ακόμα και προσωπικοί λόγοι, όπως η μετακόμιση σε νέο περιβάλλον και ο ερχομός ενός παιδιού.
Η αρχική προεπιλογή και ο… αστερίσκος
Στην αρχική ανακοίνωσή της, η Αμερικανική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης είχε συμπεριλάβει όλους τους «αστέρες» του ΝΒΑ, όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Στεφ Κάρι, ο Κέβιν Ντουράντ, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, ο Καουάι Λέοναρντ, μαζί με τους Ντέβιν Μπούκερ, Τζίμι Μπάτλερ, Ντε Μάρκους Κάζινς, Ντε Μαρ Ντε Ροζάν, Πολ Τζορτζ, Γκόρντον Χέιγουορντ, Βίκτορ Ολαντίπο, Κρις Πολ, Αϊζάια Τόμας, Κλέι Τόμπσον και Τζον Ουόλ. Ωστόσο, η προεπιλογή της «αστερόεσσας» ήταν για τη διετία 2019-2020, δηλαδή όχι μόνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας - εκεί, δηλαδή, όπου όλοι θα θελήσουν να δώσουν το παρών και αναμένεται να έχουμε «μάχη» για τις δώδεκα θέσεις της τελικής αποστολής. Πώς αλλάζουν τα δεδομένα, μόλις με ένα χρόνο διαφορά!