19.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι Ελληνες των Καρπαθίων (pics)

Eλλάδα και Ρουμανία έχουν την δική τους διασύνδεση, την δική τους γέφυρα, μέσω των πρωταγωνιστών που βρέθηκαν στην βαλκανική χώρα...

Και οι συνδετικοί κρίκοι αυξάνουν, μετά και την παρουσία του κόουτς Κακιούζη, πλέον, στην Κραϊόβα. Οι ποδοσφαιρικοί αναγνωρίζουν ως «Ρουμάνο» τον κόουτς, Γιάννη Μαντζουράκη. Στα καθ' ημάς, «Ρουμάνο» αποκαλούν μέχρι και σήμερα οι μπασκετικοί, ιδιαίτερα της Πάτρας, τον Γεράσιμο Τζάκη.

Διότι, μπορεί ναι μεν οι καταβολές των προαναφερθέντων να παραπέμπουν στα Καρπάθια όρη και στον κόμη Δράκουλα (το κάστρο του δεν έπεσε ακριβώς, αλλά μετατράπηκε πια σε εμβολιαστικό κέντρο, ένεκα, των συνθηκών), στην πατρίδα του «μάγου» της μπάλας Χάτζι και του «πύργου» Μουρεσάν, ωστόσο πολλοί ακόμη Ελληνες είχαν ή ανέπτυξαν άμεση σχέση με την Ρουμανία. Οπως συνέβη, φυσικά και το αντίστροφο.

Τζώρτζης Δικαιουλάκος

Με αφορμή την μετακίνηση του Μιχάλη Κακιούζη στην Κραϊόβα (στην αντίστοιχη ποδοσφαιρική ομάδα βρίσκεται ο Μαρίνος Ουζουνίδης), στεκόμαστε σε όλους τους υπόλοιπους που από την Ελλάδα βρέθηκαν στην συγκεκριμένη πλευρά των Βαλκανίων. Διότι, το μπάσκετ, πολύ απλά, παίζεται παντού. Και έχει βγάλει και η Ρουμανία πρωταγωνιστές. Οι Ρουμάνοι, συν τοις άλλοις, επενδύουν στα σπορ τα τελευταία χρόνια κι αυτό σίγουρα αποτελεί δέλεαρ για όλους, μιας και γίνονται βήματα μπροστά και στον τομέα του μάρκετινγκ. Ας δούμε τουλάχιστον τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις, τις πιο χαρακτηριστικές...

Κώστας Κακαρούδης

Οι προπονητές...

Το να κοουτσάρουν στην Ρουμανία, τόσο ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος, όσο και οι Γιάννης Τσιρογιάννης, Σάκης Παραλίκας, Γιάννης Διαμαντάκος  και ο Κύπριος Τόνι Κωνσταντινίδης ήταν για εκείνους, μία νέα πρόκληση στο διάβα τους. Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής, Μιχάλης Κακιούζης, προστίθεται, επιπλέον, στην σχετική λίστα των Ελλήνων της Ρουμανίας.

Γιώργος Τσιάρας

Αρκετοί παίκτες...

Στο παικτικό κομμάτι, «Ρουμάνοι» σε κάποια στιγμή της καριέρας τους υπήρξαν οι Γιώργος Τσιάρας, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Μιχάλης Πελεκάνος, Κώστας Κακαρούδης, η Ρούλα Πρασσά, η Εβίνα Σταμάτη αλλά και η Πηνελόπη Παυλοπούλου. Με μικρή -ή και όχι- θητεία στην βαλκανική χώρα. Το  σίγουρο είναι πως για όλους, η Ρουμανία αποτέλεσε σημαντικό σταθμό σε κάποια περίοδο της καριέρας τους και μάλιστα για τους περισσότερους, δεν σήμαινε το φινάλε αυτής. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η χώρα μας, μπασκετικά μιλώντας, γνωρίζεται καλά με τους Ρουμάνους, καθώς ουκ ολίγες φορές και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, έχουν υπάρξει κόντρες, σε διεθνείς διοργανώσεις, ενώ βέβαια, έχουν περάσει και πολλοί αθλητές από τα μέρη μας, εξυπακούεται και μπασκετικοί (πχ ο Μολντοβεάνου). Αρκετοί εξάλλου, ξένοι, από την Α1, μεταπήδησαν προς την ρουμανική λίγκα, σε στιγμέ της πορείας τους (πχ ο Φιτζπάτρικ).

Πηνελόπη Παυλοπούλου
Μιχάλης Πελεκάνος
Ρούλα Πρασσά



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ