20.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι Δικέφαλοι και ο έλεγχος του πρώτου γύρου του BCL

Ο πρώτος γύρος του Basketball Champions League ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ξέχωρα από την εντυπωσιακή εκκίνηση του Προμηθέα (5-2), οι δύο Δικέφαλοι “τρέχουν” νικηφόρα σερί. 6-0 για την ΑΕΚ και 4-0 για τον ΠΑΟΚ. Έχει ενδιαφέρον όμως να διαπιστώσουμε τις διαφορές τους σε σχέση με το αντίστοιχο κομμάτι της περσινής διοργάνωσης.

 


Η σύγκριση των αριθμών του περσινού και του φετινού πρώτου γύρου για τις δύο ομάδες οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πέραν του ότι αμφότεροι έχουν διπλάσιες νίκες από πέρσι, εμφανίζουν σημαντικές διαφορές στα περισσότερα κομμάτια του παιχνιδιού, συνήθως προς το καλύτερο. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Για την ακρίβεια η σύγκριση αυτή αναδεικνύει και μία... σατανική σύμπτωση για τον καθένα. Η ΑΕΚ τόσο πέρσι όσο και φέτος είχε στις πρώτες επτά αγωνιστικές τον ίδιο αριθμό επιθετικών ριμπάουντ (81) και ο ΠΑΟΚ τον ίδιο αριθμό ασίστ (110)!

 


Μια άλλη ΑΕΚ

 

 

Πέραν του ότι οι τρεις νίκες του περσινού πρώτου γύρου έγιναν έξι φέτος, η ΑΕΚ εμφανίζει σημαντικές διαφορές στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες. Μπορεί να σκοράρει λιγότερο (-3,43 πόντοι ανά αγώνα), σουτάροντας χειρότερα τόσο στις βολές (-6,84%) όσο και στα δίποντα (-3,63%) όμως αμύνεται σαφώς πιο αποτελεσματικά (-7,85 πόντοι ανά αγώνα) ενώ σουτάρει καλύτερα από το τρίποντο (+1,98%) και είναι πιο αποτελεσματική στο ριμπάουντ (+2 ανά αγώνα).

 

Ακόμη η φετινή “Ένωση” -πάντα με βάση τους αριθμούς των πρώτων γύρων του BCL- είναι σαφώς καλύτερη στους τομείς της οικονομίας κάνοντας μεν ελαφρώς περισσότερα λάθη (+0,29 ανά αγώνα) αλλά έχοντας περισσότερες ασίστ (+1,72 ανά αγώνα), κλεψίματα (+1,28 ανά αγώνα) και κοψίματα (+0,72 ανά αγώνα). Στατιστικά παρότι έχει σημαντικές διαφορές, το ομαδικό ranking την εμφανίζει, λίγο-πολύ, στα περσινά δεδομένα.

 

 

 

O ΠΑΟΚ των +36 τριπόντων

 

 

Δεν αρκεί η αναφορά στο πολύ υψηλότερο, φετινό ποσοστό του από το τρίποντο για να εξηγήσει την καλύτερη πορεία που διέγραψε ο ΠΑΟΚ του πρώτου γύρου στο BCL σε σχέση με τον περσινό, όμως είναι το στοιχείο που ίσως ξεχωρίζει περισσότερα από τα άλλα. Το basketa.gr κατέγραψε προ ημερών αυτήν την ξεχωριστή ικανότητα του φετινού ΠΑΟΚ που επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι στις πρώτες επτά αγωνιστικές εκτέλεσε με ποσοστό καλύτερο κατά 16,41% από εκείνου του αντίστοιχου διαστήματος στη διοργάνωση.

 


Προέκταση αυτού του στοιχείου είναι και το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ του φετινού πρώτου γύρου πήρε 108 περισσότερους πόντους από το τρίποντο! Πέρσι σε αυτό το κομμάτι του BCL είχε 43 εύστοχα τρίποντα σε 147 προσπάθειες και φέτος είχε 79 εύστοχα σε 173 σουτ!

 


Πέραν των τριπόντων όμως ο ΠΑΟΚ των πρώτων επτά αγωνιστικών ήταν καλύτερος επιθετικά (+7,86 πόντοι ανά αγώνα), αμυντικά (-5,71 πόντοι ανά αγώνα), σε ποσοστό ευστοχίας στις βολές (+4,93%), στα αμυντικά ριμπάουντ (+1,42 ανά αγώνα) και στα κλεψίματα (+0,57 ανά αγώνα). Εκεί όπου υστερεί σε σχέση με τον πρώτο γύρο του περσινού Basketball Champions League είναι τα δίποντα (-1,67%), τα επιθετικά ριμπάουντ (-2,43 ανά αγώνα), τα συνολικά ριμπάουντ (-1 ανά αγώνα), τα λάθη (+1,86 ανά αγώνα) και τα κοψίματα (-0,72 ανά αγώνα). Η συνολικά αντιπαράθεση αυτών των αριθμών όμως, φανερώνει και το μέγεθος της βελτίωσης του σε σχέση με το αντίστοιχο κομμάτι της περσινής σεζόν, αφού έχει σχεδόν 10 βαθμούς περισσότερους στο ranking ανά αγώνα.

 

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ