Το πρόσφατο παράδειγμα που έφερε η είδηση από μεριάς Δάφνης πως η Βασιλεία Γκουζίνη θα κοουτσάρει την αντρική ομάδα ήταν αναμφίβολα ένα γεγονός που συζητήθηκε.
Η ιστορική Δάφνη το τόλμησε και έδωσε τα ηνία στην εξαιρετική κόουτς. Κάτι που, τουλάχιστον, στα μέρη μας, δεν το λες πως ανήκει ακριβώς στον προγραμματισμό της ημερησίας διάταξης των ομάδων (Ανδρών). Κι όμως, ακόμη κι αν άργησε, ήρθε η ώρα, να δούμε, για τα καλά, Γυναίκες, με πολλά κιλά μπάσκετ στην γνώση τους. και πολύ δρόμο στα παρκέ, να έχουν την δική τους ξεχωριστή ευκαιρία και την δυνατότητα να μπουν πιο ενεργά στον κόσμο των Ανδρών και να προπονούν και σε αυτή την κλίμακα.
Διότι, όσον αφορά το Γυναικείο μπάσκετ και τις ακαδημίες, σαφέστατα και υπάρχουν πολλές και εξαιρετικές κόουτς στα πόστα τους. Να που έφτασε η στιγμή να δούμε και πρώτη προπονητή σε αντρική ομάδα μία γυναίκα και σε ένα επίπεδο, αν μη τι άλλο, ανταγωνιστικό. Η Γ' Εθνική δεν είναι δα και χαμηλού επιπέδου. Κάθε άλλο.
Ελληνίδες τεχνικοί
Πριν την Λία Γκουζίνη, η Ανθή Μπαλτά μπορεί να λέει πως έχει την δική της εμπειρία από κοουτσάρισμα Ανδρών (στην Άμιλλα Περιστερίου/Β' ΕΣΚΑ), η Μαργαρίτα Μάλαμα έχει πάρει την δική της ευκαιρία ως άμεση συνεργάτιδα του Δημήτρη Λιόγα στο Παγκράτι (Α2), η Ισμήνη Ζωηρού βρίσκεται σταθερά δίπλα στον Γιάννη Μάνο (ΕΦΑΟΖ / Β' Εθνική), η Στέλλα Καλτσίδου που πριν δυο σεζόν βρέθηκε στο τεχνικό τιμ του Γιώργου Σκαραφίγκα (Μαρούσι/ Β' Εθνική) ενώ η Ελευθερία Ακρίβου ως κόουτς στην ομάδα Χανιά BC, από το τοπικό επίπεδο, άρχισε να βλέπει τον δικό της προπονητικό δρόμο πιο ορθάνοιχτα. Βέβαια, εκεί, υπήρχε και η άμεση αρωγή από την έμπειρη Φρόσω Δημητρουλάκη.
Δεν αναφέρουμε βέβαια τις εξαιρετικές Ελληνίδες προπονήτριες που υπάρχουν στην χώρα, αλλά που έκαναν ή κάνουν καριέρα καθαρά σε επίπεδο Γυναικείου μπάσκετ. Το αντίστροφο, φυσικά, δηλαδή με άνδρες κόουτς στο γυναικείο μπάσκετ, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.
Διάφορα πόστα
Και επειδή, το «φαινόμενο» το συγκεκριμένο που αναλύουμε, μόνο στην χώρα μας μπορεί να είναι ακόμη όχι συνηθισμένο, έξω συμβαίνει το αντίθετο. Θα δούμε, ενδεικτικά, χαρακτηριστικές περιπτώσεις Γυναικών που μπήκαν για τα καλά στον κόσμο του ανδρικού μπάσκετ. Ακόμη και όχι απόλυτα ως κόουτς. Αλλά και από κάποιο άλλο ρόλο. Φυσικά, με άλλον ρόλο έχουμε και στην χώρα μας πολλές κυρίες σε ομάδες, όπως βέβαια γνωρίζουν από γενικό πρόσταγμα σε Ηλυσιακό η κ. Θωμοπούλου και σε Άρη Πετρούπολης η κ. Φάσουρα.
Εκτός των τειχών
Οι Κινγκς μην ξεχνάμε είχαν προσλάβει την Λίντσεϊ Χάρντινγκ στο σταφ, ενώ είχαν ήδη πάρει θέση σε εκείνη την περίοδο οι Κάρα Λόσον (Σέλτικς), Μπέκι Χάμον (Σπερς/πλάι σε Πόποβιτς), Τζένι Μπούσεκ (Μάβερικς) και Λίντσεϊ Γκότλιμπ (Καβαλίερς). Και η Κέλι Κράουσκοπφ με την παρουσία της -και σε καμία περίπτωση διακοσμητική- στους Πέισερς αποτελεί μία ακόμη περίπτωση των όσων αναφέρουμε, έχοντας με την σειρά της, επίσης, γράψει ιστορία.
Προεδρίνες...
Όσον αφορά λοιπόν και άλλους ρόλους, εκτός συνόρων, η Τίνα Ντιμίτροβα έχοντας κάνει κουμάντο στην βουλγαρική Ακαντέμικ, ξέρει πολλά από μπάσκετ, όπως, αντίστοιχα, η Ζουζάνα Ζίρκοβα, έχοντας ρόλο βοηθού στν Σλόβακ. Ως πρόεδρος στην Μπρέσια (είχε παίξει παλιά ο Μπάρλος) η Γκρατσιέλα Μπραγκάλιο έχει πάρει την «κρυάδα» από το επίπεδο του αντρικού μπάσκετ, κάτι ανάλογο με την Βερόνικα Μπαρτόλι (Εμίλια).
Όλα αυτά, δείγμα ότι το μπάσκετ, ακόμη και το αντρικό δηλαδή, ενώ ναι μεν ανδροκρατείται, ειδικά στους πάγκους, εντούτοις, οι Γυναίκες έρχονται από καιρό τώρα, πολύ δυναμικά στο προσκήνιο, έτοιμες να έχουν την δική τους δυνατότητα να πρωταγωνιστούν, από διάφορες θέσεις, ακόμη και μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον. Σε έναν κόσμο που δεν χωρούν στερεότυπα και διακρίσεις, οι Γυναίκες είναι έτοιμες να δείξουν την δική τους αξία.