30.7 C
Athens
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

BCL: Αυτούς βρίσκει μπροστά της η ΑΕΚ

Όμιλος με αρκετές παγίδες είναι αυτός στον οποίον κληρώθηκε η ΑΕΚ στο Basketball Champions League. Αν όμως εμφανίσει ομάδα σαν κι αυτή που είδαμε τη σεζόν 2019-20, λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει στα πλέι οφ.

Τα ονόματα των Μπάμπεργκ και Φορτιτούντο Μπολόνια είναι ηχηρά, οι Καρσίγιακα, Μπιλμπάο και Χάποελ Χολόν είναι πάντα δυνατές, ωστόσο η καλή ΑΕΚ θα βρει τρόπο να μπει στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας του ομίλου, που δίνει πρόκριση.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει εικόνα της δυναμικότητας των ομάδων, όμως μπορεί να γίνει μια πρώτη παρουσίαση:

ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ

Από τότε που έμεινε εκτός Ευρωλίγκας, αποφάσισε να προχωρήσει σε αναδιανομή των πόρων και αλλαγή του προφίλ της, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται ακόμα σε αυτό το στάδιο της προσαρμογής. Η φετινή σεζόν ήταν αποτυχημένη, καθώς δεν μπόρεσε να φτάσει ούτε στα πλέι οφ του BCL (έμεινε πέμπτη στον Γ' όμιλο, όπου μετείχε και το Περιστέρι και αποκλείστηκε άδοξα), ενώ στο γερμανικό πρωτάθλημα ήταν με το ζόρι έβδομη όταν διακόπηκε λόγω κορωνοϊού. Κι όταν ξεκίνησε ξανά τον Ιούνιο, αποκλείστηκε εύκολα από την Όλντενμπουργκ στην πρώτη κιόλας φάση.

Όλα τούτα είχαν ως αποτέλεσμα να απολυθεί ο προπονητής Ρόελ Μουρς, που πήγε πέρυσι στην Μπάμπεργκ με νωπές τις δάφνες από την εξαιρετική πορεία του με την Αντβέρπ, όμως απέτυχε παταγωδώς. Στη θέση του προσελήφθη ο Ολλανδός Γιοχάνες Ροϊγιάκερς, ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά στην Γκέτινγκεν. Kαι πηγαίνοντας στην Μπάμπεργκ πήρε μαζί του τους Ντόμινικ Λόκχαρτ και Μπένετ Χουντ, που είχε στην παλιά του ομάδα.

Όμως θα πρέπει να κάνει κι άλλες μεταγραφές, διότι το ρόστερ της αλλάζει σημαντικά, με δεδομένες τις αποχωρήσεις των Λούις Ολίντε, Ασέμ Μάρεϊ και Ελάιας Χάρις, ενώ μάλλον φεύγει και ο Πάρις Λι, τον οποίον πέρυσι ήθελε η ΑΕΚ.

ΧΑΠΟΕΛ ΧΟΛΟΝ

Είναι μια ομάδα με σταθερή παρουσία στο BCL τα τελευταία χρόνια, αλλά και χωρίς να έχει πετύχει κάτι ιδιαίτερο ποτέ. Ούτε φέτος κατάφερε να περάσει από την κανονική περίοδο στα πλέι οφ, τερματίζοντας στην έκτη θέση του Α' ομίλου, παρόλο που από τον Δεκέμβρη που την ανέλαβε ο Στέφανος Δέδας έκανε φιλότιμη προσπάθεια. Ο Έλληνας τεχνικός συμμάζεψε την ομάδα και κατάφερε να την βάλει και στην πρώτη τετράδα του ισραηλινού πρωταθλήματος, δίνοντάς της το δικαίωμα να παίξει στα πλέι οφ.

Εκεί βρισκόμαστε τώρα. Η Χάποελ συνεχίζει να παίζει κι αυτό το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει την προσπάθειά της στα πλέι οφ με αντίπαλο την Γκιλμπόα. Μετά τη διακοπή έχασε ορισμένους σημαντικούς παίκτες, όπως τον Μάρκους Φόστερ, που πήγε στον Παναθηναϊκό, και τον Τζο Αλεξάντερ, ωστόσο ακόμ είναι παντελώς άγνωστο ποια εικόνα θα έχει τη νέα σεζόν.

ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ

Ανέκαμψε δυναμικά στο προσκήνιο αυτή τη σεζόν και έκλεψε την παράσταση στο τουρκικό πρωτάθλημα υπό τις οδηγίες του Ουφούκ Σαρίτσα. Έκανε καταπληκτική πορεία και η διακοπή λόγω κορωνοϊού τη βρήκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 20-3 πίσω μόνον από την Εφές και μπροστά από τη Φενερμπαχτσέ, τη Γαλατασαράι και τις άλλες δυνατές ομάδες της Τουρκίας.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι κρατά σε αρκετά μεγάλο βαθμό τον φετινό κορμό της και στη νέα σεζόν. Παίκτες κομβικοί, όπως ο Αμάτ Εμπατέ, ο Τόνι Τέιλορ, ο Μετεκάν Μπιρσέν και ο γερόλυκος Σεμίχ Ερντέν ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους και για του χρόνου, ενώ αποκτήθηκε ο γκαρντ Σεκ Χένρι, που έπαιξε για λίγο για λογαριασμό του Γιάννη Καστρίτη στη Χάποελ Τελ Αβίβ. Αντίθετα, έφυγαν ο Τόνι Κρόκερ, αλλά και ο Τζόρνταν Μόργκαν.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Υπό τις οδηγίες του Άλεξ Μουμπρού έκανε μια εξαιρετική πορεία στο ισπανικό πρωτάθλημα, που την βρήκε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 14-9 όταν ενέσκηψε ο κορωνοϊός. Μετά τη διακοπή δεν πήγε καλά στο ειδικό τουρνουά της ACB καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στο ένα από τα δύο γκρουπ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Ο Μουμπρού θα έχει στη διάθεσή του τη νέα αγωνιστική περίοδο αρκετούς από τους παίκτες της φετινής σεζόν, όπως τον Τσέχο σέντερ Οντρέι Μπάλβιν, τον Λιθουανό Κουμπόλκα, τον Γάλλο γκαρντ Τζόναθαν Ρουσέιγ, ενώ απέκτησε και τους Αμερικανούς Κεντίν Σερόν και Άαρον Τζόουνς.

ΣΟΛΕ

Όταν διακόπηκε το γαλλικό πρωτάθλημα βρισκόταν στην έκτη θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 14-11 και η παρουσία της στα πλέι οφ ήταν σχεδόν βέβαιη. Ο κορωνοϊός σταμάτησε τα πάντα και η Σολέ ελπίζει να συνεχίσει τη νέα σεζόν από εκεί από όπου σταμάτησε φέτος εξακολουθώντας να έχει στον πάγκο της τον Ερμάν Κουντέρ, ο οποίος είναι Τούρκος, αλλά κάνει σπουδαία καριέρα στη Γαλλία εδώ και πολλά χρόνια. Η Σολέ κράτησε επίσης τον γιο του θρυλικού Τζον Στόκτον, Μάικλ, ο οποίος είναι πόιντ γκαρντ και είχε καθοριστική συμβολή στην πορεία της. Κατά τα άλλα έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ της προχωρώντας στην απόκτηση παικτών όπως ο Τσόνσι Κόλινς, ο Κίβον Ντέιβενπορτ και ο Ίκε Νουάμου.

ΦΟΡΤΙΤΟΥΝΤΟ ΜΠΟΛΟΝΙΑ

Ένα χρόνο μετά την επιστροφή της στην ιταλική Serie A επιστρέφει και στην Ευρώπη, κουβαλώντας στην πλάτη της ένδοξα χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κυρίως στο διάστημα 1998-2006 όταν έπαιξε σε δύο φάιναλ φορ και έναν τελικό Ευρωλίγκας. Με προπονητή τον Ρομέο Σακέτι έκανε πολύ καλή πορεία ως νεοφώτιστη και η διακοπή του ιταλικού πρωταθλήματος την βρήκε στην όγδοη θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 11-10.

Ο Σακέτι παραμένει στον πάγκο και προχώρησε στις πρώτες μεταγραφές αποκτώντας τον Ίθαν Χαπ, που μέχρι πρότινος ανήκε στον Ολυμπιακό και έκανε τρομερές εμφανίσεις φέτος με την Κρεμόνα, και τους Τοντ Ουίδερς και Άντριαν Μπανκς. Ωστόσο παραμένει ακόμα άγνωστο το τι θα γίνει με τους Πιέτρο Αραντόρι και Μάρτιν Λούνεν, που ήταν κομβικοί παίκτες τη χρονιά που πέρασε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ