24 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι ανατέλλοντες αστέρες του Ευρωμπάσκετ

Εκτός από τα αστέρια που λάμπουν ήδη στον ουρανό του Ευρωμπάσκετ, υπάρχουν και αυτά που ανατέλλουν. Παίκτες που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους, αλλά έχουν όλες τις προδιαγραφές να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια. Φτιάξαμε μια λίστα από οκτώ παιδιά, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους κάνουν ντεμπούτο με τις εθνικές ομάδες ανδρών της χώρας τους σε αυτή τη διοργάνωση και σας καλούμε να τους προσέξετε, διότι το πιο πιθανό είναι ότι θα μας απασχολήσουν έντονα τα επόμενα χρόνια.

8. Γκόγκα Μπιτάτζε (Γεωργία)

Είναι ο πιο άγνωστος απ' όλους σε αυτή τη λίστα. Είναι μόλις 18 ετών, έχει ύψος 2.11, φοβερό κορμί και όποτε χρησιμοποιήθηκε στο τουρνουά "Ακρόπολις", έπαιζε με μια άνεση ασύμβατη με την ηλικία του. Ήταν πρωταγωνιστής με τις "μικρές" εθνικές της Γεωργίας, ωστόσο σε αυτό το Ευρωμπάσκετ δύσκολα θα βρει πολύ χρόνο συμμετοχής παίζοντας πίσω από τον Πατσούλια και τον Σερμαντίνι. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως τον έχει ήδη ανακαλύψει ο δαιμόνιος ατζέντης Μίσκο Ραζνάτοβιτς και τον έχει πάρει στην ομάδα του στη Σερβία, τη Μέγκα Λεξ, ενώ ο Ηλίας Ζούρος, που τον έχει παίκτη στην εθνική Γεωργίας, λέει πως θα κάνει μεγάλα πράγματα στην καριέρα του. Έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των "λαγωνικών" του ΝΒΑ, που τον παρακολουθούν.

7. Φουρκάν Κορκμάζ (Τουρκία)

Υπήρξε ηγέτης και μεγάλος πρωταγωνιστής των "μικρών" εθνικών ομάδων της Τουρκίας. Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με την εθνική εφήβων, ενώ και στην Εθνική ανδρών προωθήθηκε πολύ νωρίς. Σε ηλικία μόλις 20 ετών έχει ήδη παίξει στο Ευρωμπάσκετ του 2015 και στο προολυμπιακό τουρνουά του 2016. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει και στις τρεις περιφερειακές θέσεις, κάτι που εκτίμησαν οι Σίξερς της Φιλαδέλφειας και θα τον πάρουν μαζί τους στο ΝΒΑ από τη σεζόν που μας έρχεται.

6. Γιώργος Παπαγιάννης (Ελλάδα)

Βασικό στέλεχος των "μικρών" εθνικών ομάδων της χώρας μας, πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική εφήβων, η Ευρώπη τον έχει μάθει καλά τα τελευταία χρόνια. Από πέρυσι προσπαθεί να καθιερωθεί στο ΝΒΑ φορώντας τη φανέλα των Σακραμέντο Κινγκς, που τον επέλεξαν στο νούμερο 13 του περσινού ντραφτ. Είναι 20 ετών, έχει ύψος 2.17, δυνατό κορμί, είναι αθλητικός και του χρειάζεται ωριμότητα. Φέτος παίρνει την ευκαιρία του στην Εθνική ανδρών ως βασικό back up του Μπουρούση.

5. Ντράγκαν Μπέντερ (Κροατία)

Θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ όταν ξεκινούσε και μένει να το αποδείξει. Πρώτα στους Φίνιξ Σανς, που τον επέλεξαν πέρυσι στο νούμερο 4 του ντραφτ, αλλά δεν πήραν τίποτα ιδιαίτερο από αυτόν στην παρθενική του σεζόν, και μετά στην Εθνική Κροατίας, με την οποία θα κάνει ντεμπούτο σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Έχει κερδίσει χάλκινο μετάλλιο με την Εθνική εφήβων σε Ευρωμπάσκετ.

4. Ουίλι Ερνανγκόμεθ (Ισπανία)

Δεν θα παίξει για πρώτη φορά στην Εθνική ανδρών, καθώς είχε παρουσία τόσο στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρυσι. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που θα παίξει μετά την πολύ καλή σεζόν που έκανε με τους Νιου Γιορκ Νικς, με τους οποίους είχε 8,2π. και 7ρ. κατά μέσο όρο. Ο Φιλ Τζάκσον, μάλιστα, πριν φύγει είχε βάλει βέτο για την παραχώρησή του ως αντάλλαγμα σε ενδεχόμενη ανταλλαγή. Έχει σπουδαία προσόντα και μόλις αποχωρήσουν οι αδελφοί Γκασόλ είναι βέβαιο πως θα βγει μπροστά.

3. Τρίγκβι Χλίνασον (Ισλανδία)

Αυτός ο γίγαντας από την Ισλανδία, που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φάρμα στη μέση του... πουθενά, μέσα στους πάγους, κι άρχισε να παίζει μπάσκετ κατά τύχη, έστρεψε όλα τα βλέμματα πάνω του πριν από μερικές εβδομάδες στην Κρήτη στη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ νέων. Με την πληθωρική παρουσία του κάτω από τα καλάθια και με double double σε μέσους όρους (16,7π. και 11,6ρ.) οδήγησε την Ισλανδία στα προημιτελικά και ανάγκασε την Βαλένθια να... τρέξει για να προλάβει να τον κλείσει. Στη Φινλανδία θα δείξει αν μπορεί να τα βάλει και με τους... κανονικούς άνδρες, ωστόσο είναι βέβαιο πως το μέλλον του ανήκει. Και στο ΝΒΑ έχουν ήδη επισημάνει την παρουσία του.

2. Λόρι Μαρκάνεν (Φινλανδία)

Ένας μοντέρνος φόργουορντ, με πλαστικές κινήσεις και εξαιρετικό περιφερειακό σουτ, που μπορεί να παίξει είτε ως "3" είτε ως "4" κι έχει μπόι 2.13. Διέπρεψε σε ένα από τα καλύτερα κολεγιακά προγράμματα της Αμερικής, στους Αριζόνα Ουάιλντκατς, και ανάγκασε τους Σικάγο Μπουλς να τον επιλέξουν στο νούμερο 7 του φετινού ντραφτ. Έγινε έτσι ο τρίτος Φινλανδός που επιλέχθηκε ποτέ στο ντραφτ, μετά τον Χάνο Μότολα και τον Έρικ Μέρφι.

1. Λούκα Ντόντσιτς (Σλοβενία)

Τι να πει κανείς γι' αυτό το παιδί θαύμα; Στα 18 του χρόνια έχει ήδη αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή μιας από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Της Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία είχε πέρυσι 7,8π. και 4ασ. στην Ευρωλίγκα. Ένας γκαρντ ύψους 2.00μ., που κάνει εξαιρετικά ένα σωρό δουλειές μέσα στο γήπεδο κι αν έχει πετύχει ήδη όλα αυτά, τρομάζεις και μόνο όταν σκέφτεσαι πού μπορεί να φτάσει. Με την Εθνική Σλοβενίας θα παίξει για πρώτη φορά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ