22.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Οι έσχατοι έσονται πρώτοι (pics)

Να μην παρεξηγηθούμε. Ο ρόλος του ασίσταντ στο σύγχρονο μπάσκετ τείνει να εξελιχθεί σε, σχεδόν, ισότιμο του πρώτου προπονητή με τις ανάγκες του scouting, της προπόνησης αλλά και του coaching να είναι μεγάλες. Με αυτό το δεδομένο μόνο “έσχατοι” δεν είναι στην ιεραρχία μιας ομάδας. Ωστόσο για δεύτερη φορά φέτος ένας ασίσταντ πήρε τη θέση του πρώτου προπονητή και μάλιστα ως ρούκι. Το έκανε πρώτος ο Κώστας Χαραλαμπίδης στον ΠΑΟΚ, τον ακολουθεί τώρα στο Περιστέρι ο Νίκος Παπανικολόπουλος. Το Retro Stories του basketa.gr βρήκε την αφορμή να “σκαλίσει” το backround των πρώτων προπονητών της φετινής Basket League για να προκύψει το ότι στη δουλειά του προπονητή, αργά ή γρήγορα, οι δεύτεροι -και όχι έσχατοι- γίνονται πρώτοι.

 


Ως αθλητής ο Παπανικολόπουλος διένυσε πολλά χιλιόμετρα στην κατηγορία και μάλιστα κρατάει ένα ξεχωριστό ρεκόρ. Είναι αυτός που έπαιξε στην Basket League με τις περισσότερες ομάδες από οποιονδήποτε άλλο (12 και μία από αυτές το Περιστέρι). Ως ασίσταντ δούλεψε στον Κόροιβο στο πλευρό του Χάρη Μαρκόπουλου το 2014-16 και του Ντίνου Καλαμπάκου το 2016-18, για να βρεθεί πέρσι στο Περιστέρι δουλεύοντας με τον Αργύρη Πεδουλάκη ενώ άρχισε τη σεζόν στο πλάι του Ηλία Ζούρου.

 


Είναι η φυσιολογική εξέλιξη ενός προπονητή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι κάποια στιγμή γίνονται πρώτοι ή ότι όλοι οι πρώτοι υπήρξαν κάποια στιγμή ασίσταντ. Η φετινή Basket League πάντως έχει να παρουσιάσει άλλες οχτώ περιπτώσεις προπονητών που δούλεψαν στην κατηγορία τόσο ως ασίσταντ, όσο και ως πρώτοι προπονητές. Υπάρχουν δε άλλοι που έκαναν αυτή τη διαδρομή αλλά σε άλλες κατηγορίες ή και... χώρες.

 


Πέραν λοιπόν του Παπανικολόπουλου...

 


*Πρώτος διδάξας, μεταξύ αυτών που είναι ακόμη εν ενεργεία, ήταν βέβαια ο Σούλης Μαρκόπουλος που πριν αναλάβει τον ΠΑΟΚ της σεζόν 1993-94, ήταν ο άμεσος συνεργάτης του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

 

Ο Μαρκόπουλος ήταν ασίσταντ του Ίβκοβιτς στους πρώτους μήνες της σεζόν 1993-94 στον ΠΑΟΚ

 


*Στο πλευρό του Ντούντα διετέλεσε ασίσταντ ο νυν προπονητής της Λάρισας Βαγγέλης Αγγέλου. Είχε αυτόν τον ρόλο τόσο στον Ολυμπιακό (2010-12) όσο και στις Ντιναμό Μόσχας και Εφές ενώ δούλεψε και στο Μαρούσι με πρώτο τον Παναγιώτη Γιαννάκη (2003-05).

 


Πέραν των τριών διαφορετικών ομάδων στις οποίες δούλεψε ως ασίσταντ του Ίβκοβιτς, ο Αγγέλου έκανε τη δουλειά και στο Μαρούσι του Γιαννάκη

 


Σωτήρης Μανωλόπουλος που διανύει τη δεύτερη σεζόν του στον Ήφαιστο, άρχισε τη διαδρομή του ως ασίσταντ του Νίκου Καραγιάννη στο Περιστέρι της σεζόν 2004-05 στην Α2, για να αρχίσει να γράφει προπονητικά “χιλιόμετρα” στην Basket League στη συνέχεια από το ίδιο πόστο. Άρχισε με τον Μακεδονικό του 2005-06 στο πλευρό του Γιώργου Καλαφατάκη συνέχισε με το Μαρούσι από το 2006 ως το 2011 ως συνεργάτης των Λευτέρη Κακιούση, Ντάρκο Ρούσο, Σούλη Μαρκόπουλου, Γιώργου Μπαρτζώκα, Βαγγέλη Αλεξανδρή, στον Άρη του 2011-12 πίσω από τον Βαγγέλη Αλεξανδρή και στην ΑΕΚ του 2015-17 με Σάκοτα και Ζντοβτς μέχρι που διαδέχτηκε τον Σλοβένο.

 


Η πρώτη δουλειά του Μανωλόπουλου ως ασίσταντ ήταν δίπλα στον Γιώργο Καλαφατάκη στον Μακεδονικό

 


*Ο προπονητής του Ιωνικού Νίκος Βετούλας, πήρε τις πρώτες προπονητικές παραστάσεις του στην κατηγορία ως ασίσταντ στον Άρη της περιόδου 2008-09 στο πλευρό του Αντρέα Ματσόν.

 


Ο Βετούλας θήτευσε για μία σεζόν δίπλα στον Αντρέα Ματσόν

 


Άρης Λυκογιάννης συνέδραμε στην προσπάθεια του Σωτήρη Μανωλόπουλου στο τέλος της περιόδου 2014-15 στον Παναθηναϊκό, ως βοηθός προπονητή.

 


Ο Λυκογιάννης σε ρόλο ασίσταντ του Μανωλόπουλου

 


Γιάννης Καστρίτης κοουτσάρει ήδη την τέταρτη ομάδα του στην Basket League (Αρκαδικός, Κύμη, Άρης, Ηρακλής) όμως δούλεψε στην κατηγορία και ως ασίσταντ. Ήταν στην Ολυμπιάδα Πάτρας της περιόδου 2007-08 στο πλευρό του Γιάννη Χριστόπουλου και του Ντράγκαν Ράτσα.

 

Πάνω αριστερά ο... πιτσιρικάς Γιάννης Καστρίτης ως ασίσταντ στην Ολυμπιάδα Πάτρας

 


Βαγγέλης Ζιάγκος που διανύει κι αυτός τη δεύτερη σεζόν του στο Ρέθυμνο, πριν αρχίσει να κοουτσάρει ομάδες στην κατηγορία, δούλεψε ως ασίσταντ στην ΑΕΚ με τον Φλεβαράκη, τον Πεδουλάκη και τον Γκέκο στη σεζόν 2009-10 -τότε έκανε και το ντεμπούτο του ως πρώτος κοουτσάροντας σε ένα ματς- αλλά και στη σεζόν 2010-11 ως συνεργάτης των Γκέκου και Κορωνιού, ενώ έκανε αυτή τη δουλειά και στην Αλ Ριάντι του Λιβάνου στη σεζόν 2016-17.

 

Ο Ζιάγκος συνεργάστηκε στην ΑΕΚ ως βοηθός και του Μηνά Γκέκου

 


Κώστας Χαραλαμπίδης που θα συμπληρώσει το Σάββατο ένα μήνα παρουσίας στην άκρη του πάγκου του ΠΑΟΚ, πριν του δοθεί το χρίσμα από τη διοίκηση της ομάδας του, την υπηρέτησε -πέραν από το παρκέ- ως ασίσταντ του Σούλη Μαρκόπουλου (2016-17), του Ηλία Παπαθεοδώρου (2017-19) και στην αρχή της σεζόν του Κώστα Φλεβαράκη.

 


Δίπλα στον Σούλη Μαρκόπουλο άρχισε η προπονητική καριέρα του Χαραλαμπίδη

 


Υπάρχουν όμως και προπονητές που έχουν τις τύχες ομάδων της Basket League και έκαναν το “αγροτικό” τους ως ασίσταντ αλλά όχι στην κατηγορία. Ο Hall of Famer Ρικ Πιτίνο έκανε αυτή τη δουλειά στο κολέγιο του Χαβάι (1974-76), στο Σίριακιους (1976-78) αλλά και στους Νικς (1983-85).

 

Ο Ρικ Πιτίνο ήταν βοηθός του Τζιμ Μποχέιμ για δύο χρονιές στο Σίρακιους

 


Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έχει δουλέψει στην Basket League μόνο ως πρώτος (Κηφισιά, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) αλλά δεν του είναι άγνωστος ο ρόλος του ασίσταντ αφού έκανε αυτή τη δουλειά στον Αθηναϊκό της σεζόν 2001-02.

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ