20.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Οι Έλληνες… Βινς Κάρτερ

H είδηση ότι ο Αντώνης Φώτσης θα συνεχίζει να παίζει μπάσκετ στον Ηλυσιακό και θα τον βοηθήσει στην προσπάθεια που θα κάνει τη νέα σεζόν στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής, είναι από μόνη της σημαντική, καθώς αφορά έναν από τους κορυφαίους Έλληνες μπασκετμπολίστες του 21ου αιώνα και την παθολογική αγάπη που τρέφει για το παιχνίδι του μπάσκετ. Έχει όμως και μία άλλη διάσταση, η οποία δεν θα είχε περάσει απαρατήρητη στην Αμερική. Εκεί όπου λατρεύουν καθετί που έχει σχέση με τους αριθμούς. 

Ο Αντώνης Φώτσης έχει συμμετοχές στις εθνικές κατηγορίες του ελληνικού πρωταθλήματος σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες! Ξεκίνησε προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 με τον Ηλυσιακό στην Α2 και μετά με τον Παναθηναϊκό, όπου μεταγράφηκε το 1997. Τις δεκαετίες του 2000 και του 2010 πρωταγωνίστησε με τους "πράσινους", ενώ φέτος, στην αυγή της δεκαετίας του 2020, έπαιξε με τον Ηλυσιακό στη Γ' Εθνική και θα συνεχίσει, κατά πως φαίνεται, σε ηλικία 39 ετών και στη Β' Εθνική.

Ο Φώτσης είναι πραγματικά μοναδικός, αλλά όχι και ο μόνος Έλληνας που έχει παίξει σε ανδρικές ομάδες εθνικών κατηγοριών σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες. Υπάρχουν άλλοι δύο (τουλάχιστον, εκτός αν υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε εμείς, οπότε μπορείτε ελεύθερα να μας βοηθήσετε να διευρύνουμε αυτή τη λίστα, εφόσον γνωρίζετε) που έχουν πετύχει αυτό το σπάνιο επίτευγμα, έστω και με κάποια μικρά... κενά.

Ο ένας είναι ο Νίκος Ζήσης. Έπαιξε σε ηλικία 15 ετών κάποιους αγώνες με την ανδρική ομάδα της ΧΑΝΘ στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής τη σεζόν 1998-99. Το καλοκαίρι του 2000 πήγε στην ΑΕΚ, με την οποία αγωνίστηκε στην Α1 ως το 2005, οπότε έφυγε για την Μπενετόν Τρεβίζο. Τον περασμένο Γενάρη επέστρεψε στην Ελλάδα και την ΑΕΚ μετά από πλούσια διεθνή καριέρα και έπαιξε ξανά στην Α1 και την ΑΕΚ, με την οποία θα συνεχίσει να παίζει και τη σεζόν 2020-21. Το πρόβλημα με αυτόν είναι ότι δεν έχει συμμετοχές σε εθνικές κατηγορίες της Ελλάδας τη δεκαετία του 2010, επειδή έπαιζε σε ομάδες του εξωτερικού! Όμως ήταν και παραμένει εν ενεργεία παίκτης, είναι βέβαιο πως αν ήταν στην Ελλάδα, θα έπαιζε στις εθνικές κατηγορίες, οπότε η θέση σε αυτή την εξαιρετικά σπάνια λίστα τού ανήκει.

Ο άλλος παίκτης που "πατά" σε τέσσερις δεκαετίες είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Έπαιξε για πρώτη φορά σε εθνική κατηγορία με τον Γ.Σ. Λάρισας στην Α2 το 1999 σε ηλικία 17 ετών. Ακολούθησε η μεγάλη καριέρα του τις δεκαετίες του 2000 και του 2010 σε Μαρούσι, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, στον οποίον αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα με τη δική του περίπτωση είναι ότι λόγω του ότι ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε στην Basket League πέρυσι και δεν θα παίξει ούτε φέτος, ο Σπανούλης δεν έχει συμμετοχή σε αγώνες εθνικών κατηγοριών τη δεκαετία του 2020. Όπως κι ο Ζήσης, όμως, είναι εν ενεργεία παίκτης, μέχρι τον Μάρτιο έπαιζε κανονικά στην Ευρωλίγκα και ασφαλώς έχει θέση στη λίστα, αφού συνεχίζει να παίζει μπάσκετ και θα έπαιζε με τον Ολυμπιακό στην Α1 αν τα πράγματα ήταν αλλιώς.

Στο ΝΒΑ ο μόνος παίκτης στην ιστορία που έχει μπορέσει να παίξει σε αγώνες τεσσάρων διαφορετικών δεκαετιών είναι ο Βινς Κάρτερ. Έκανε το ντεμπούτο του το 1998 με τους Τορόντο Ράπτορς και αφού μεσουράνησε τις δεκαετίες του 2000 και του 2010, τον Γενάρη "έγραψε" συμμετοχές με τους Ατλάντα Χοκς και στη δεκαετία του 2020. Σε ηλικία 43 ετών...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ