21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οικονομάκης στο Basketa.gr: «Υπάρχει πλάνο στον Εθνικό. Με τίμησαν με την πρόωρη ανανέωση»

Ο Εθνικός Πειραιά μετά το πολύ επώδυνο 1-29 της περσινής σεζόν στην Α2, έχει κάνει μια νέα αρχή στη Β' Εθνική και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στον προπονητή της ομάδας, Κώστα Οικονομάκη, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία μετά την 7η στροφή και την εντός έδρας ήττα από τη Μεγαρίδα.

Χθες (29/02) οι «μπλέ» κατάφεραν να πάρουν ένα άνετο διπλό (84-65) απέναντι στην ίδια ομάδα και το Basketa.gr μίλησε με τον κόουτς Οικονομάκη τόσο για την εν λόγω αναμέτρηση, όσο και για την ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται στην ομάδα και την έχει φέρει στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα έπειτα από 20 αγωνιστικές με ρεκόρ 13-7.

-Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Εθνικό Πειραιά σε μια ευρεία και εύκολη νίκη απέναντι σε μια τόσο καλή ομάδα; Που κρίθηκε το παιχνίδι;

«Καταρχάς είχαμε μια μεγάλη απώλεια, αυτή του Αγγελόπουλου. Ωστόσο, όντας μια ομάδα, που βασίζεται σε αρκετά έμπειρα παιδιά, μπορέσαμε και ελέγξαμε σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι της Μεγαρίδας, το οποίο βασίζεται στην πίεση και στο τρανζίσιον. Ο Εθνικός βασικά, όταν παίρνει στατιστικά πάνω από 30 ριμπάουντ σε άμυνα και επίθεση, παίρνει το παιχνίδι. Τουλάχιστον όσο καιρό είμαστε στην ομάδα εγώ και ο συνεργάτης μου ο κ. Αναστασίου, αυτό έχουν δείξει τα στατιστικά. Δουλέψαμε πολύ πάνω σε αυτό, ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε πάνω στο παιχνίδι, τα παιδιά τήρησαν τις οδηγίες και ήρθε μια νίκη όχι τόσο εύκολη, όσο μαρτυρά το τελικό σκορ, καθώς μέχρι το 30' η Μεγαρίδα ήταν πίσω με 6 πόντους».

-Ο Εθνικός απαρτίζεται από αρκετούς έμπειρους παίκτες. Πως καταφέρνετε να διαχειρίζεστε τόσες μεγάλες προσωπικότητες και να έχετε τόσο θετικά αποτελέσματα;

«Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα καλοί παίκτες και έμπειροι. Αυτό που έπρεπε να βρούμε εγώ και οι συνεργάτες μου, ήταν το τι χρειάζεται ο καθένας για να μας βγάλει το καλό του πρόσωπο. Δεν μας πήρε πολύ καιρό για να το βρούμε αυτό. Το σημαντικότερο πράγμα που διαπιστώσαμε ήταν ότι τα παιδιά πολλές φορές έβγαζαν εκνευρισμό γιατί έπαιζαν πολύ ώρα, δηλαδή από 37 μέχρι 40 λεπτά. Εκείνο που κάναμε εμείς ήταν να χαμηλώσουμε λίγο τους χρόνους τους, ώστε να μην είναι συνέχεια στα κόκκινα μέσα στο παιχνίδι και να μπορούν να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις καταστάσεις προς το τέλος του παιχνιδιού. Γιατί, ουσιαστικά ο Εθνικός, στα πρώτα παιχνίδια που έκανε τις ήττες, έχανε στο τέλος, γιατί τα παιδιά δεν είχαν καθαρό μυαλό και έβγαζαν κόπωση. Όλο αυτό έγινε με συναίνεση. Καθίσαμε και μιλήσαμε, δείξαμε στα παιδιά γιατί συμβαίνει αυτό και εκείνο το κατάλαβαν και το δέχτηκαν κατευθείαν. Χαρακτήρες και μυαλά όπως αυτά του Γκιζόγιαννη, του Αγγελόπουλου, του Πέττα, τα αδέρφια Γεροπαπαδάκου, είναι μπασκετικά παιδιά, δεν θα μπορούσαν να σου πουν "δεν το καταλαβαίνω αυτό ή δεν είναι έτσι"».

-Ο Εθνικός σας έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψετε στο υψηλό επίπεδο και μάλιστα αναγνώρισε την προσπάθειά σας, ανταμείβοντας σας με πρόωρη ανανέωση συμβολαίου και για την επόμενη σεζόν, κάτι που δεν συνηθίζεται σε αυτές τις κατηγορίες. Πως το εκλαμβάνεται όλο αυτό;

«Καταρχάς είμαι πολύ χαρούμενος για όλη αυτή την ιστορία και μάλιστα γιατί η ανανέωση έγινε μετά από ήττα, όταν χάσαμε από τον Πρωτέα Βούλας. Μου έδειξαν ότι η δουλειά μου έχει εκτιμηθεί και πιο πολύ πιστεύω έχουν εκτιμήσει το γεγονός ότι δώσαμε χρόνο συμμετοχής και ρόλο στα παιδιά που μέχρι πρότινος δεν έπαιζαν καθόλου και πλέον μας βοηθάνε αρκετά. Είναι νέα παιδιά, ανερχόμενοι παίκτες που θέλουν το χρόνο τους. Σαφώς έπαιξαν ρόλο και τα αποτελέσματα, αλλά και η αλλαγή στην εικόνα της ομάδας. Παίζουμε πιο ομαδικά, ενώ δεν υπάρχουν μουρμούρες και γκρίνιες μεταξύ των μεγάλων. Αδιαμφισβήτητα με τίμησαν και εγώ από μεριάς μου θα συνεχίσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να επανέλθει ο Εθνικός στο υψηλά πατώματα».

-Αναφορικά με την άνοδο, είναι στα πλάνα σας να βρεθείτε στα μπαράζ κατάταξης και αν μπορέστε με τυχόν αναδιαρθρώσεις να βρεθείτε στην Α2; Υπάρχει διοικητικό πλάνο;

«Για να είμαστε ειλικρινείς, εμείς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να χτυπήσουμε τις θέσεις 1-2. Το Μαρούσι και ο Πανερυθραϊκός είναι ομάδες που είναι καλοστημένες και δείχνουν ότι δεν χάνουν εύκολα, αλλά και όταν έκαναν κάποιο στραβοπάτημα, επέστρεψαν γρήγορα, για μένα αυτές είναι οι καλές ομάδες. Εμείς κυνηγάμε το 3-4. Αν μπούμε στα μπαράζ και καταφέρουμε να κερδίσουμε και να πάρουμε μια καλή θέση, δεν νομίζω ότι ο Εθνικός του χρόνου, αν βρεθεί στην Α2 θα δυσκολευτεί να φτιάξει ένα ανταγωνιστικό σύνολο και να παίξει με αξιώσεις. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο, είναι ότι και στη Β' Εθνική να μείνουμε, υπάρχει πλάνο, το οποίο έχουμε βάλει ήδη μπρος, να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή και νέα παιδιά, στο 50% τουλάχιστον, τα οποία είναι εξελίξιμοι παίκτες, και τους οποίους παρακολουθούμε ήδη μέσα στη χρονιά. Ο Πρόεδρος πάντως και η Διοίκηση είναι κοντά μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Ειδικά σε ότι αφορά στο κομμάτι των πληρωμών, το οποίο είναι άκρως σημαντικό γιατί τα περισσότερα παιδιά έχουν οικογένειες, δεν παίζουν από χόμπι».

-Μας είπατε ήδη για τους πρωτοπόρους (σσ. Πενερυθραϊκός και Μαρούσι) ότι βρίσκονται επάξια στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Γενικά το επίπεδο του πρωταθλήματος πως το κρίνετε;

«Είναι ένα πρωτάθλημα στο οποίο έχουμε δει ότι αν δεν είσαι συνέχεια σοβαρός, όσο καλή ομάδα κι αν έχεις, όσους έπειρους παίκτες και να έχεις, ακόμη και οι ομάδες που βρίσκονται κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού, μπορούν να σου κάνουν ζημιά. Είναι πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, ιδίως στο Νότο,  υπήρχαν ομάδες όπως πχ. η Πεντέλη, η οποία στις 10 πρώτες αγωνιστικές είχε κάνει 8 νίκες και μετά έπαθε μπλακ αουτ. Υπήρχαν αντίστοιχα ομάδες οι οποίες δεν ήταν καλά στο ξεκίνημα, όπως ο ΟΦΗ και ο Πρωτέας Βούλας και τώρα τις βλέπεις να έχουν βρει βηματισμό και να διεκδικούν θέσεις μέσα στην πεντάδα. Είναι πρωτάθλημα μεγάλο, των 30 αγωνιστικών και πρέπει να έχεις διάρκεια σαν ομάδα και δυστυχώς για πολλές ομάδες που δεν έχουν πληρότητα σε όλες τις θέσεις, αν προκύψει ένας τραυματισμός αλλάζει ολόκληρο το προφίλ».

-Έχετε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα που να δυσκολεύει το έργο σας στον Εθνικό;

«Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε γήπεδο. Κάνουμε προπονήσεις στο " Π.Σαλπέας" αναγκαστικά 3-5 το μεσημέρι, γιατί είναι το μόνο κομμάτι της ημέρας που μας δίνουν 2 ώρες να δουλεύουμε σαν επαγγελματική ομάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά να έρχονται κατευθείαν για προπόνηση από τη δουλειά τους. Σχεδόν όλοι οι παίκτες έχουν χάσει 5-6 κιλά από την αρχή της σεζόν γιατί δεν προλαβαίνουν να φάνε σωστά».

-Ο Κώστας Οικονομάκης πως βλέπει το μέλλον;

«Εμένα εκείνο που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι η ομάδα να κλείσει καλά τη χρονιά. Ανεξάρτητα από το αν θα ανέβουμε στην Α2 ή θα μείνουμε στη Β', αυτό που θέλω είναι να εδραιώσω τη φιλοσοφία μου και του συνεργάτη μου του κ. Αναστασίου, ώστε η ομάδα να είναι ανταγωνιστική και να παίζει ελκυστικό μπάσκετ. Σαν προσωπική φιλοδοξία έχω φέτος να βγούμε τρίτοι ή τέταρτοι, ώστε η χρονιά να είναι επιτυχημένη, να πάμε στα μπαράζ και από εκεί και πέρα, αν η άνοδος έρθει του χρόνου, να φτιάξουμε έναν Εθνικό, σαν αυτό των 3-4 προηγούμενων χρόνων αλλά με νέους παίκτες, με παιδιά πιο φρέσκα. Εμείς έχουμε κάνει το restart, μετά την πολύ δύσκολη περσινή χρονιά. Έχουμε κάνει τα όνειρά μας, περιμένουμε όλα τα αποτελέσματα να μπουν σε μια σειρά και αν δεν έχουμε τραυματισμούς, όλα θα πάνε βάσει σχεδιασμού».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ