21.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οδηγός Basket League: Το ντέρμπι δείχνει πλέι οφ (pics, vids)

Η 18η της Basket League βρίσκεται μπροστά μας και μην ξεχνιέστε, έμειναν πέντε με αυτήν για το τέλος της κανονικής περιόδου. Μπορούμε πια δηλαδή να μιλήσουμε για τελική ευθεία. Όποιος κι αν είναι ο στόχος της κάθε ομάδας, τώρα πια θα πρέπει να εντείνει την προσπάθεια της αν θέλει να τον φτάσει γιατί δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες.

 


Πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε, παρότι έχουν δημιουργηθεί εσχάτως αρκετές εκκρεμότητες -με την αναβολή του προγραμματισμένου για αύριο παιχνιδιού του Κολοσσού με τον Προμηθέα, έχουν μείνει στον πάγο πέντε αγώνες, τέσσερις από τους οποίους είναι των Πατρινών που έχουν σχεδόν μισό γύρο μπροστά τους σε εξ αναβολής αγώνες- και το τριήμερο μας περιμένει με πέντε ενδιαφέροντες αγώνες. Θα είναι μόλις η δεύτερη φορά φέτος, που θα δούμε ματς και τη Δευτέρα.

 


Τα φώτα στο «Παλέ»

 


Το διακύβευμα είναι σαφώς πιο μικρό από το ματς που έδωσαν Άρης και ΠΑΟΚ πέρυσι στον δεύτερο γύρο, όταν συμμετείχαν στον «χορό των μελλοθάνατων». Με τις δύο απανωτές του νίκες επί της Λάρισας και του Ηρακλή, ο Άρης όχι μόνο έχει χαλαρώσει τη θηλιά αλλά στην ουσία την έχει βγάλει από τον λαιμό του. Είναι στις δύο νίκες πάνω από το Μεσολόγγι ενώ έχει και το πλεονέκτημα χάρη στο +29 του παιχνιδιού του Ιανουαρίου. Στην ουσία δηλαδή είναι στο +3 και μένουν πέντε αγωνιστικές, οπότε μόνο προς τα πάνω μπορούν να κοιτάζουν οι «κιτρινόμαυροι» που δεν θα έλεγαν όχι στα πλέι οφ, στα οποία αγωνίστηκαν για τελευταία φορά το 2017.

 


Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του έχασε μοναδική ευκαιρία το περασμένο Σάββατο για μία νίκη επί της ΑΕΚ που όχι μόνο θα του επέτρεπε να «κλειδώσει» τα πλέι οφ, αλλά θα τον έβαζε στον δρόμο της 5ης θέσης. Ένα φάουλ χρειαζόταν στο τέλος της κανονικής διάρκειας στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, προηγούμενος με τρεις και έχοντας τρία ομαδικά φάουλ, ωστόσο μερικές φορές άλλο επιτάσσει η κοινή, μπασκετική, λογική, άλλο ζητάει ο προπονητής κι άλλο κάνουν οι παίκτες. Για τον ΠΑΟΚ το σημερινό παιχνίδι θα δοκιμάσει σε πρώτη φάση και το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στη γραμμή των ψηλών με την απώλεια του Γιώργου Τσαλμπούρη -MVP του ματς του πρώτου γύρου- που ίσως προλάβει τα πλέι οφ. Με τον ασταθή Μπιτς και τον 38χρονο Μαργαρίτη, η επιλογή να πάει -σε small ball σχήματα- και ο Κάρτερ στο «4» μοιάζει αναπόφευκτη.

 


Πρόκειται επί της ουσίας για ντέρμπι επιβεβαίωσης. Ο Άρης θέλει να δείξει ότι ήταν κάτι καλύτερο από αυτό που έδειξε σε ένα μεγάλο διάστημα της σεζόν και τώρα, απελευθερωμένος από την πίεση της παραμονής, μπορεί να το βγάλει στο παρκέ και ο ΠΑΟΚ θέλει να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και μακριά από την Πυλαία σε παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων, αφού οι εκτός έδρας νίκες του ήταν επί του Κολοσσού και της Λάρισας. Όχι ότι εκεί ήταν μικρές οι απαιτήσεις, ωστόσο -πως να το κάνουμε;- μιλάμε για ένα Άρης-ΠΑΟΚ και αυτά τα ντέρμπι είναι πάντα ξεχωριστά.

 


Για μπούμε στο κλίμα, ας θυμηθούμε όσα έγιναν στο ματς του πρώτου γύρου όταν ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 75-64...

 

 

Τα πέντε τελευταία ματς των δύο ομάδων της Θεσσαλονίκης στο «Nick Galis Hall» κρίθηκαν με διαφορές μέχρι τεσσάρων πόντων και δύο από αυτά κρίθηκαν πέραν των 40 λεπτών. Ένα από αυτά ήταν εκείνο που έγινε στην πρεμιέρα της περσινής Basket League, με τον Άρη να επικρατεί στην παράταση με 85-82...

 

 

 

Το πρόσωπο: Ο Χαριτόπουλος των «αιώνιων» ντέρμπι

 


Ο Δημήτρης Χαριτόπουλος είναι μια από τις παλιοσειρές της Basket League, έχοντας πατήσει τα 37. Ανεξαρτήτως του αν παίξει αρκετά ή αν περιοριστεί σε μια ολιγόλεπτη συμμετοχή, μπορεί να θεωρηθεί το κεντρικό πρόσωπο του ντέρμπι. Όχι μόνο γιατί έχει είναι ένας από τους δύο -ο άλλος είναι ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης- των δύο ρόστερ με πέρασμα κι από τις δύο ομάδες.

 


Ο Χαριτόπουλος έχει φάει με το κουτάλι αυτά τα ματς, διανύοντας την πέμπτη σεζόν του στον Άρη -σε δύο θητείες- και έχοντας περάσει άλλες τρεις -επίσης σε δύο θητείες- στον ΠΑΟΚ. Σε αυτά τα χρόνια έχει παίξει σε 13 ντέρμπι και με τις δύο ομάδες. Τέσσερα με τον Άρη και εννιά με τον ΠΑΟΚ.

 


Κορυφαία εμφάνιση του στα «αιώνια» ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ήταν εκείνη που έκανε ως παίκτης του ΠΑΟΚ στο «παλατάκι» για τη σεζόν 2007-08, με 18 πόντους, 2/2 βολές, 5/6 δίποντα, 2/3 τρίποντα και έξι ριμπάουντ ενώ ήταν πολύ καλός και στο ματς του πρώτου γύρου με 12 πόντους και επτά ριμπάουντ. Καλύτερο παιχνίδι του, με τη φανέλα του Άρη ήταν εκείνο της σεζόν 2005-06 όταν στο ντέρμπι του «Παλέ» 10 πόντους με 4/7 βολές, 3/4 δίποντα και πέντε ριμπάουντ.

 

 

Ο πρώην και η πρώην: Ο Σκουρτόπουλος επιστρέφει στο ΟΑΚΑ

 


Μέσα σε όλες τις άλλες διασταυρώσεις παικτών με πρώην ομάδες τους, αυτή που ίσως ξεχωρίζει περισσότερο από τη 18η αγωνιστική, είναι αυτή του Θανάση Σκουρτόπουλου με την ΑΕΚ. Ο προπονητής του Ηρακλή πέρασε με την «Ένωση» κάποια από τα σημαντικότερα χρόνια της καριέρας του, τόσο ως παίκτης (από το 1986 ως το 1991 μέτρησε 79 παιχνίδια Πρωταθλήματος), όσο και ως προπονητής αφού πέρασε πέντε σεζόν στον πάγκο της (από το 2000 ως το 2005) ως συνεργάτης των Ίβκοβιτς, Σάκοτα και Κατσικάρη και πανηγυρίζοντας σε αυτό το διάστημα το Κύπελλο του 2001 και το Πρωτάθλημα του 2002.

 


Ο Ομοσπονδιακός προπονητής δεν επιστρέφει στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος βέβαια για πρώτη φορά αφού έχει βρεθεί αρκετές φορές σε αυτή τη θέση. Η πιο σημαντική όμως ήταν η πρώτη, αφού στις 16 Δεκεμβρίου 2006 έκανε ντεμπούτο ως πρώτος προπονητής στην Basket League με το Αιγάλεω και νίκησε την ΑΕΚ μέσα στην έδρα της με 72-69 (Πέρκοβιτς 17, Ταπούτος 10 – Άντερσον 14, Κλαρκ 13).

 


Milestones, ρεκόρ και επιτεύγματα

 


Στη διάρκεια του τριημέρου θα δούμε ή είναι πιθανό να δούμε...

 


*Τον Δημήτρη Χαριτόπουλο να παίρνει θέση στην πρώτη 20άδα των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στην Basket League. Μοιράζεται την 20ή θέση προς το παρόν, με τον Νίκο Μπάρλο αφού έχουν από 357 παιχνίδια στην κατηγορία.

 


*Τον Βαγγέλη Μαργαρίτη να γίνεται ο 83ος παίκτης στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος που θα φτάσει τα 250 παιχνίδια σε αυτό.

 


*Τον Βασίλη Τολιόπουλο να φτάνει τα 100 εύστοχα τρίποντα, εφόσον βρει τον στόχο τέσσερις φορές στο ματς του Ιωνικού με τη Λάρισα.

 


*Τον Σαράντη Μαστρογιαννόπουλο να μπαίνει στην πρώτη πεντάδα των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές Πρωταθλήματος με το Λαύριο, αφού θα φτάσει στην 5η θέση τον νυν ασίσταντ της ομάδας, Σάκη Γιαννακόπουλο.

 


*Τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο να γίνει ο 10ος ριμπάουντερ της Basket League. Ένα μόνο ριμπάουντ στο ματς της Δευτέρας του Περιστερίου με τον Παναθηναϊκό, θα είναι αρκετό αφού με αυτό θα περάσει τον Παναγιώτη Φασούλα, με βάση τις λίστες από το 1992-93.

 


Στα κιτάπια της ιστορίας

 


Τα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων που θα αναμετρηθούν για τη 18η αγωνιστική έχουν καταγραφεί...

 


ΑΕΚ – Ηρακλής (από το 1963-64): 61-33


Άρης – ΠΑΟΚ (από το 1964-65): 76-71


Λάρισα – Ιωνικός (από το 2019-20): 1-2


Μεσολόγγι – Λαύριο (από το 2020-21): 0-1


Περιστέρι – Παναθηναϊκός (από το 1983-84): 14-52

 


Με τον σελιδοδείκτη

 


Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, στο αντίστοιχο σημείο της σεζόν 2010-11, 10 χρόνια πριν. Για τη 18η αγωνιστική είχαν γίνει τα παιχνίδια...

 


Καβάλα-Παναθηναϊκός 64-89 Παλάσιο 15, Σίμονς 14 – Σάτο 14, Νίκολας 12

 


Ηλυσιακός-ΑΕΚ 75-63 Καρύδας 14, Κυρίτσης 12 – Κοχαντάρεβιτς 23, Ντικούδης 12

 


Περιστέρι-Αρης 84-66 Βρκιτς 24, Σκοτ 13 – Ταπούτος 19, Μπράουν 18

 


Κολοσσός-Ηρακλής 82-87 Πατ Καλάθης 36, Παππάς 16 – Κόλεμαν 34, Αγγελακόπουλος 11

 


ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 84-92 (παράταση) Μάρσαλ 21, Γκετσέφσκι 18 - Άλεξιτς 22, Άντερσον 21

 


Πανελλήνιος-Ικαρος 95-75 Φράνσις 21, Σμιθ 19 – Χάρις 25, Τόμπσον 10

 


Ολυμπιακός-Μαρούσι 92-76 Παπανικολάου 19, Έρτσεγκ 17 – Γκαγκαλούδης 18, Κλεμέντε 15

 

 

Το πρόγραμμα

 


Σήμερα 20/3


Μεσολόγγι – Λαύριο 17:00 (ΕΡΤ Sports)


ΑΕΚ – Ηρακλής 17:00 (ΕΡΤ3)


Άρης – ΠΑΟΚ 20:00 (ΕΡΤ3)


Αύριο 21/3


Ιωνικός – Λάρισα 17:00 (ΕΡΤ Sports)


Δευτέρα 22/3


Περιστέρι – Παναθηναϊκός 15:00 (ΕΡΤ3)

 

Κολοσσός – Προμηθέας (Αναβλήθηκε)

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ