27.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην ουρά

Μια και το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην έκβαση της μάχης για την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο της Α1, θα γίνει τη Δευτέρα, το ενδιαφέρον σήμερα Σάββατο στο πρώτο μέρος της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, εντοπίζεται στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Και με δεδομένο ότι ο Απόλλων λογικά θα χάσει την Κυριακή στην Πάτρα από τον Παναθηναϊκό, η κατάσταση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει σιγά σιγά, ωστόσο τα αποτελέσματα στα δύο παιχνίδια που θα γίνουν σε Λαύριο και Χαλκίδα έχουν μεγάλη σημασία.

Οι σημερινοί αγώνες γίνονται ανήμερα της επετείου της ίδρυσης του ΕΣΑΚΕ (ως ΕΣΑΚ στις 11 Μαρτίου 1992) και έχει κι αυτό ένα ενδιαφέρον. Γι' αυτό ο ΕΣΑΚΕ ετοίμασε ένα αφιέρωμα με τους κυριότερους σταθμούς στην 25χρονη πορεία του συνδέσμου.

ΡΕΘΥΜΝΟ - ΠΑΟΚ 
17:00, Ρέθυμνο
Διαιτητές: Πηλοΐδης, Τσώνος, Ταρενίδης Στ.
Από τότε που ανέλαβε ο Βετούλας, το Ρέθυμνο είναι αήττητο στην έδρα του, έχει τρεις σερί νίκες και θέλει μία ακόμα, γιατί δεν έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στα πλέι οφ ακόμα. Ο ΠΑΟΚ στοχεύει πιο ψηλά, πάει για τετράδα και με μια νίκη στο Ρέθυμνο θα διατηρούσε το πλεονέκτημα που έχει τώρα. Θα παίξει χωρίς τον Κλάντον, που χτύπησε στην Τενερίφη, αλλά θα κάνει το ντεμπούτο του ο αντικαταστάτης του Σάιμπερτ, Νέιθαν Σόμπεϊ, ο οποίος έχει τη φήμη εντυπωσιακού παίκτη, που του αρέσουν τα καρφώματα. Για να δούμε... Το πρόσωπο της ημέρας, πάντως, είναι ο Θωμάς Κώττας, που έκανε τα πρώτα βήματα στο μπάσκετ ως επαγγελματίας στον ΠΑΟΚ, αλλά τώρα παίζει στο Ρέθυμνο.

ΛΑΥΡΙΟ - ΚΟΡΟΙΒΟΣ 
17:00, Λαύριο
Διαιτητές: Σώμος, Μαγκλογιάννης, Γεωργιάδης
Ο νικητής θα σωθεί οριστικά, ο χαμένος θα συνεχίσει να παίζει με τη φωτιά, αν και η απόσταση των δύο βαθμών από την επικίνδυνη ζώνη είναι σχετικής ασφάλειας στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Το Λαύριο προέρχεται από τρεις συνεχόμενες ήττες, που το έφεραν ξανά σε αυτό το σημείο, ενώ έδειχνε ότι είχε ησυχάσει οριστικά το κεφάλι του. Ο Κόροιβος έχει πετύχει τις δύο μοναδικές εκτός έδρας νίκες του στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια κι αυτό τον κάνει επικίνδυνο, διότι έχει αποκτήσει ψυχολογία νικητή ακόμα και μακριά από την Αμαλιάδα. Το Λαύριο, πάντως, παίζει καλύτερα στην έδρα του.

ΚΥΜΗ - ΚΟΛΟΣΣΟΣ 
17:00 Χαλκίδα
Διαιτητές: Μάνος, Διαμαντής, Ανδρικόπουλος
Για την Κύμη αυτό το παιχνίδι είναι κομβικό, διότι αν χάσει θα παραμείνει στον ένα βαθμό από την ζώνη του υποβιβασμού. Και καθώς στη συνέχεια έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα, θα δώσει το δικαίωμα στον Απόλλωνα, που είναι από κάτω της, να ελπίζει ότι μπορεί να την προσπεράσει. Με νίκη θα ξεφύγει κατά δύο βαθμούς και δεν θα είναι αρκετό μετά για τον Απόλωνα να την κερδίσει μέσα στη Χαλκίδα. Ο Κολοσσός από την άλλη "χτυπάει" τετράδα και υπό αυτή την έννοια θέλει τη νίκη, διότι διαφορετικά θα μείνει πίσω από τον Άρη (ίσως και από τον ΠΑΟΚ) και μετά δύσκολα θα τους φτάσει. Έχει κερδίσει τα τρία από τα τέσσερα τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια του, δείχνοντας ότι είναι δυνατός και μακριά από τη Ρόδο.

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 
17:00, Τρικαλα
Διαιτητές: Αναστόπουλος, Ψαριανός, Πουρσανίδης Κ.
Ο νικητής θα αποκτήσει μεγάλο αβαντάζ για την όγδοη θέση και την παρουσία στα πλέι οφ. Ειδικά αν αυτός είναι ο Προμηθέας, ο οποίος είχε νικήσει και στην Πάτρα στον πρώτο γύρο (84-67) και θα αποκτήσει πλεονέκτημα στην ισοβαθμία. Που σημαίνει ότι μετά τα Τρίκαλα θα πρέπει να κάνουν δύο νίκες παραπάνω από την ομάδα της Πάτρας για να την προσπεράσουν. Για να αποκτήσουν αυτό το πλεονέκτημα τα Τρίκαλα θα πρέπει να νικήσουν με διαφορά μεγαλύτερη των 17 πόντων. Ο Άγγελος Τσάμης συνήθως δεν παίζει, αλλά ενδεχομένως να παρακαλέσει τον Βαγγέλη Αγγέλου να τον χρησιμοποιήσει έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να συμπληρώσει 211 συμμετοχές στην Α1 και να μπει στη λίστα με τους 100 παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της κατηγορίας.

ΑΡΗΣ- ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 
Nick Galis Hall, 17:00
Διαιτητές: Παφίλης, Βαρδάλος, Κωνσταντινόπουλος
Ο Άρης "καίγεται" για τη νίκη, διότι θέλει να διατηρήσει το πλεονέκτημα που έχει έναντι του ΠΑΟΚ και του Κολοσσού για την τέταρτη θέση. Έχει όμως προβλήματα. Ψυχολογικά, μετά τη βαριά ήττα στη Λιόν από τη Βιλερμπάν και τον αποκλεισμό από το Champions League. Και τραυματισμών, καθώς ο Ντραγκίσεβιτς δεν μπορεί να παίξει, ενώ και ο Καββαδάς θα αγωνιστεί με το δάχτυλο του δεξιού του χεριού δεμένο. Εκτός από όλα αυτά, δεν θα έχει και τους φίλους του στο πλευρό του, καθώς το Nick Galis Hall τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική εξαιτίας των όσων έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Η Δόξα έχει πέσει και το μόνο που μένει είναι η μαθηματική επικύρωση του υποβιβασμού της. Πήρε πάντως τον Αμερικανο γκαρντ Ρότζερ Ντόουελ για να μην εχει πρόβλημα στο τέλος με το ρόστερ και πληρώνει πρόστιμα, παρά επειδή έχει ελπίδες να σωθεί. Πρόσωπο του αγώνα είναι ο Δημήτρης Τσαλδάρης, ο οποίος έχει περάσει με επιτυχία στο παρελθόν από τον Άρη. Τώρα παίζει στη Δόξα κι αν βάλει ένα τρίποντο, θα μπει στη λίστα με τους 20 παίκτες που έχουν ευστοχήσει στα περισσότερα τρίποντα στην ιστορία της Α1.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ