22.8 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ξεκάθαρες οι ευθύνες, ξεκάθαρες και οι ευκαιρίες

Η τραγική εμφάνιση του Παναθηναϊκού έχει αιτίες και είναι σίγουρα πιο ενοχλητική για τους «πράσινους» σε σχέση με το αρνητικό αποτέλεσμα του πρώτου τελικού της Stoiximan.gr Basket League, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Ουκ ολίγες φορές από αυτήν εδώ τη γωνία έχουμε απονείμει τα εύσημα στον Τσάβι Πασκουάλ. Ότι πρόκειται για έναν πολύ καλό προπονητή αποτελεί δεδομένο. Ωστόσο είναι και ο βασικός υπεύθυνος όχι μόνο για το «μπρέικ» του «αιώνιου» αντίπαλου και τη δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα σε ντέρμπι, αλλά κυρίως για την αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσίασαν οι «πράσινοι» στο παρκέ. Προς τιμήν του, στη συνέντευξη Τύπου δεν κρύφτηκε και δεν πέταξε την μπάλα στην... εξέδρα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Στις μέρες μας άλλωστε συνηθίζεται ο χαμένος να ψάχνει δικαιολογίες, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν το έκανε κι αυτό είναι πιθανό να τον βοηθήσει στη συνέχεια. Το «τριφύλλι» άφησε στους φιλοξενούμενους τη δυνατότητα να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και κάπως έτσι το πίστεψαν και τελικά κατάφεραν να φύγουν με το «διπλό» παίρνοντας με το μέρος τους το πλεονέκτημα της έδρας.

Η εύκολη προσέγγιση θέλει πάντοτε αυτόν που δεν παίζει σε μία ήττα, να είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του. Έτσι ισχύει και τώρα. Η αλήθεια είναι ότι με την εικόνα που παρουσιάζουν στο παρκέ, ο Κέι Σι Ρίβερς κατά κύριο λόγο, αλλά και ο Ματ Λοτζέσκι, ήδη οι περισσότεροι αναπολούν τον Μάρκους Ντένμον και τον Κένι Γκάμπριελ. Θα ήταν «αυτοκτονικό» για τον Καταλανό να «κόψει» και τα δύο «τριάρια» πάνω στα οποία έχτισε το οικοδόμημα ολόκληρη τη σεζόν, αλλά ο Ρίβερς από τον Γενάρη και μετά είναι κάκιστος και πιθανότατα ο Γκάμπριελ είναι ο μεγάλος αδικημένος, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στο «4» όσο και στο «3» υπό προϋποθέσεις, όπως συνέβη και πέρσι σ' ένα έξυπνο τρικ του Πασκουάλ. Πλέον, ό,τι και να γραφτεί, ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί με τους υπάρχοντες δώδεκα, άρα η κουβέντα δεν έχει και μεγάλη σημασία.

Θα ήταν όμως άδικο να φορτωθεί όλες τις ευθύνες ο Καταλανός, ο οποίος όπως αναφέραμε έχει το μεγαλύτερο μερίδιο για το κακό μπάσκετ και την ήττα. Πλην του σπουδαίου Κρις Σίνγκλετον ο οποίος ήταν ο μοναδικός με καθαρό μυαλό και σωστές αποφάσεις παίκτης, κανείς άλλος δεν μπόρεσε να προσφέρει αυτά που έπρεπε. Οι 23 πόντοι του Μάικ Τζέιμς σημειώθηκαν με κατάχρηση προσπαθειών. Από εκεί και πέρα, ο Νικ Καλάθης δεν εγκλωβίστηκε μόνο από την πολύ καλά διαβασμένη άμυνα του Ολυμπιακού, αλλά και από την τραγική βραδιά των συμπαικτών του. Ο καλύτερος πόιντ γκαρντ της Ευρώπης, δεν μπορεί να είναι το ίδιο κομβικός όταν οι οκτώ -ο Όγκαστ δεν έπαιξε καθόλου- υπόλοιποι συμπαίκτες του βρίσκονται σε άλλο γήπεδο. Χειρότερος όλων πιθανότατα ο Τζέιμς Γκιστ ο οποίος συνεχίζει να μην αποδίδει τα αναμενόμενα και πλέον το ντεφορμάρισμα του έχει φτάσει τους δύο μήνες... Με δύο παίκτες να παλεύουν, δεν μπορείς να νικήσεις μία έμπειρη και καλή ομάδα.

Η δικαιολογημένη κριτική που ασκείται από χθες (3/6) το βράδυ, δεν σημαίνει πως έχει κριθεί η σειρά των τελικών. Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει νίκη στο ΣΕΦ, όμως πρώτα απ' όλα θα πρέπει να επιστρέψει στις βασικές αρχές του δικού του τρόπου παιχνιδιού και στη συνέχεια να ασχοληθεί με τον αντίπαλο. Αν παίξει όπως ξέρει, θα έχει σίγουρα τις ευκαιρίες στη σειρά, ούτως ώστε να ανακτήσει το πλεονέκτημα έδρας. Η σειρά δεν άρχισε καλά, όμως κανείς δεν έχασε ένα πρωτάθλημα στο τέλος του πρώτου τελικού.

Το μοναδικό δυσάρεστο είναι ότι ακόμα και μετά από νίκη της, η απέναντι πλευρά συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα ακόμα περισσότερο. Κι αυτό είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, όταν διαδίδει ότι νοιάζεται για το καλό του μπάσκετ... Διότι η αντίστοιχη συμπεριφορά τόσων ετών έχει ως συνέπεια το ΣΕΦ να... γκρεμίζεται όποτε νικάει ο Παναθηναϊκός. Κάτι που στο ΟΑΚΑ δεν γίνεται και οι διαφορές είναι πασίδηλες. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ