24.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Ξανά, εκεί, στην Πόλη του!

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται, βάζει τα καλά του και πάει... σπίτι του. Το 87-78 επί της Εφές στο 5ο ματς της πλέον δραματικής σειράς των φετινών πλέι οφ στην Ευρωλίγκα έδωσε την πανηγυρική πρόκριση για το final four στην πολυαγαπημένη του Πόλη, έκτη τα τελευταία εννέα χρόνια, επιβεβαιώνοντας έστω και με άγχος τον τίτλο του φαβορί και το... άβατο του ΣΕΦ σε "τελικούς".

Ο "καυτός" Βασίλης Σπανούλης ήταν το καλό νεό για τον Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο, αλλά τα κακά ήταν πολύ περισσότερα. Η Εφές κατάφερε να κυριαρχήσει σε θέμα ρυθμού, να πάει σε πολύ γρήγορο τέμπο το ματς και παρά το 17-11 στο 6' για τον Ολυμπιακό με 11 πόντους του αρχηγού του, οι Τούρκοι σταδιακά ιοσρρόπησαν φτάνοντας με χαρακτηριστική άνεση σε γρήγορες και επιτυχημένες επιθέσεις.


Το 25-21 του δεκαλέπτου μπορεί να είχε μπροστά τον Ολυμπιακό αλλά ήδη έδειχνε πρόβλημα στην άμυνα. Στην δεύτερη περίοδο η Εφές έσφιξε και την άμυνά της και έτρεξε ένα 14-7 που την έφερε μπροστά με 35-32 στο 16'30'' και με τίμημα όμως το φόρτωμα με φάουλ των Ντάνστον και Κερκ.
Η λήξη του ημιχρόνου βρήκε την Εφές να προηγείται με 41-37 και η έναρξη του δεύτερου τον Ολυμπιακό να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Να... φδαγκώνει στην άμυνα. Τρία λεπτά ανέπαφο το καλάθι του, η κερκίδα μπήκε στην εξίσωση... πάθους, η επιθετική στόχευση κοντά στο καλάθι έφερε και το 4ο φάουλ του Ντάνστον και το 46-41 στο 23', με σερί 9-0 είχε αλλάξει την ροή του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός στο 27' είχε φτάσει στο +7, 54-47 με το σερί 17-6 να είναι ενδεικτικό της εικόνας που είχε πλέον ο αγώνας, όμως, δύο συνεχόμενα τρίποντα του Μπράντον Πολ έφεραν σε χρόνο... μηδέν την Εφές στο -1, 54-53 και τους παίκτες στους πάγκους για το τάιμ άουτ του Σφαιρόπουλου.

Η επιστροφή είχε... υπογραφή Ιωάννη Παπαπέτρου. Δύο δικά του τρίποντα μαζί με δυο βολές του Σπανούλη, έφεραν το 62-53 στο 29' και τον Ολυμπαικό στη μεγαλύτερη διαφορά του στο ματς.

Ο "άφαντος" στο ματς Γκρέιντερ... εμφανίστηκε ξαφνικά, μείωσε στο 63-58 του δεκαλέπτου και ακόμα περισσότερο σε 63-60 στην αρχή του τελευταίου, στο οποίο η Εφές μπήκε με ένα περίεργο σχήμα με 4 φόργουορντ. Ο Ολυμπιακός όμως, είχε πατήσε πλέον πολύ γερά στα πόδια του, ο κόσμος έβαζε... φτερά στα πόδια αυτά και η εξέλιξη του αγώνα μπορούσε να είναι μόνο μία. Η αύξηση της διαφοράς, απέναντι σε μια Εφές που είχα λαβωθεί πλέον και από τα φάουλ. Στο 35' ο Ολυμπιακό ήταν στο +9, 76-67 και το πάρτι της πρόκρισης είχε ήδη στηθεί.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ: Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Ολυμπιακού προσθέτοντας άλλη μια ονειρική εμφάνιση στο ενεργητικό του, όμως, στο κρίσιμο σημείο ο Ιωάννης Παπαπέτρου φώναξε βροντερό "παρών". Οι 8 πόντοι του όταν η Εφές μείωσε στον πόντο προς το τέλος της τρίτης περιόδου ουσιαστικά ήταν αυτοί που έβαλαν το νερό στο αυλάκι για την τελική ευθεία.

ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Τα ποσοστά στα δίποντα είχαν "δείξει" από τον Ολυμπιακό ως καθοριστικά για την εξέλιξη του αγώνα και είχαν δίκιο. Το δικό τους 56% έναντι του 42% των Τούρκων σε σχεδόν ίδιο αριθμό επιθέσεων, έφερε τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ της Πόλης.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ