23.4 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ντόρον Λαμπ: Aπό διάδοχος του Φελπς, «σιωπηλός δολοφόνος»

Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις εκείνων που ήρθαν στην Ελλάδα έχοντας στο βιογραφικό τους έναν τίτλο στο NCAA. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει ο Ντόρον Λαμπ που είναι από χθες παίκτης του Λαυρίου. Το παιδί από το Κουίνς της Νέας Υόρκης όμως είναι έτσι και αλλιώς μια ξεχωριστή περίπτωση.

 

Η ιστορία του παιδιού που έβαλε τα δύο κρισιμότερα σουτ του τελικού του 2012 οδηγώντας το Κεντάκι στον τίτλο, είναι ενδιαφέρουσα. Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1991, είναι δηλαδή μόνο 25 ετών κι όμως η καριέρα του δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμενε κανείς για κάποιον που άφησε το κολέγιο μετά τη δεύτερη μόλις χρονιά του σε αυτό προκειμένου να παίξει στο ΝΒΑ. Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να μην παίξει ποτέ μπάσκετ για να γίνει ο νέος Μάικλ Φελπς!

 

«Η μητέρα μου με οδήγησε στην κολύμβηση. Ήμουν σπουδαίος κολυμβητής» είχε πει ο ίδιος πριν περίπου πέντε χρόνια για να εξηγήσει την επιλογή της μαμάς του, της Μπριγκίτε Γκραντ: «Όταν ήμουν μικρός, είχε δει μια ταινία στην οποία μερικά παιδιά πνίγηκαν αφού δεν ήξεραν κολύμπι. Γι’ αυτό αποφάσισε πως έπρεπε να μάθω καλό κολύμπι». Αυτό και έγινε. «Μου άρεσε το ύπτιο, ήμουν γρήγορος. Θα μπορούσα να γίνω κολυμβητής». Δεν τον κέρδισαν όμως οι πισίνες.

 

 

«Άρχισε όταν ήταν 21 μηνών και συνέχισε μέχρι τα 10-11 του. Το κολυμβητήριο όμως απείχε 45 λεπτά με το λεωφορείο» θυμήθηκε η μητέρα του για να εξηγήσει την παράλληλη προσπάθεια του σε ένα άλλο άθλημα. Όχι δεν ήταν –ακόμη- το μπάσκετ. Ο νέος γκαρντ του Λαυρίου στα πέντε του χρόνια και ενώ συνέχιζε το κολύμπι, άρχισε να παίζει και μπέιζμπολ. «Δεν υπήρχαν ομάδες μπάσκετ για 5χρονους στην περιοχή μας» και έτσι έπαιξε μπέιζμπολ απέναντι σε μεγαλύτερους αντιπάλους» έλεγε η μητέρα του που ως κλασική μάνα πρόσθετε για τον κανακάρη της: «Αν συνέχιζε το μπέιζμπολ, θα ήταν πραγματικά καλός».

 

Το μπάσκετ όμως ήταν και είναι στο DNA του. Ο πατέρας του Κάλβιν Λαμπ ήταν θρυλικός σκόρερ στην ιστορία του πανεπιστημίου Λονγκ Άιλαντ. Γι’ αυτό και οι μεγαλύτεροι στη γειτονιά του, αποκαλούσαν τον Ντόρον «Little Cal». Στην πορεία τον κέρδισε λοιπόν το μπάσκετ.

 

O παιδικός του φίλος και απόφοιτος του Λούισβιλ Ρας Σμιθ του απέδωσε ένα ενδιαφέρον προσωνύμιο: «Γνωριζόμαστε από τα έξι-επτά μας χρόνια. Ο Ντόρον ήταν πάντα «σιωπηλός δολοφόνος». Τελείωναν τα παιχνίδια και για να καταλάβεις ότι έβαλε 18 ή 20 πόντους, έπρεπε να δεις την στατιστική». Είναι μια περίπτωση στην οποία βρίσκει εφαρμογή η ρήση «το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά» αφού ο πατέρας του Κάλβιν σε δύο σεζόν με το LIU σημείωσε 983 πόντους. Ο Ντόρον Λαμπ έλεγε για τον πατέρα του: «Πολλοί μου έλεγαν πόσο σπουδαίος σουτέρ ήταν. Ότι μπορούσε να σουτάρει από το κέντρο με κλειστά μάτια. Ήταν σπουδαίος σουτέρ και με δίδαξε για να γίνω ένας σπουδαίος σουτέρ».

 

 

Στα χρόνια του Oak Hill

 

Η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων τον βρήκε στο Oak Hill Academy από το οποίο αποφοίτησε με μέσους όρους 23 πόντων, έξι ριμπάουντ και τεσσάρων ασίστ. Έτσι κατετάγη 3ος μεταξύ των σούτινγκ γκαρντ και συνολικά 21ος παίκτης συνολικά στις ΗΠΑ το 2010. «Στο Oak Hill δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκτός από το γήπεδο. Γι’ αυτό περνούσε εκεί όλη τη μέρα. Έπρεπε να κάνω 500 σουτ τη μέρα, δεν έφευγα αν δεν τα έκανα» έλεγε ο Λαμπ.

 

Δούλεψε σκληρά λοιπόν και ανταμείφθηκε βλέποντας να τον ζητούν τα κολέγια της Αριζόνα, του Κονέκτικατ, του Κάνσας, της Οκλαχόμα και της Ουέστ Βιρτζίνια πέραν του Κεντάκι που τελικά  επέλεξε.

 

Έτσι βρέθηκε στις «αγριόγατες» και έστειλε... προειδοποιητικά μηνύματα από την πρώτη κιόλας εμφάνιση του αφού έγινε ο 2ος παίκτης στην ιστορία του Κεντάκι μετά τον Τέρενς Τζόουνς που σημείωσε 20 πόντους στο ντεμπούτο του. Ως «freshman» είχε 12,3 πόντους με 48,6% στα τρίποντα και ακόμη 2,7 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ. Στις 22 Δεκεμβρίου 2010 μάλιστα σημείωσε το ρεκόρ της σύντομης όπως αποδείχτηκε καριέρας του στο NCAA, με 32 πόντους –και επτά τρίποντα- κόντρα στο Ουίνθροπ.

 

Η δεύτερη χρονιά του στο κολέγιο ήταν εξίσου παραγωγικός. Ήταν ο 2ος σκόρερ του Κεντάκι (13,7 πόντοι με 46,6% στα τρίποντα) πίσω από τον ολ σταρ πια του ΝΒΑ Άντονι Ντέιβις και μπροστά από τον Μάικλ Κιντ-Γκιλχριστ. Στον τελικό της 2ας Απριλίου 2012 και μπροστά σε 70.913 θεατές στο Superdome της Νέας Ορλεάνης έδειξε γιατί η φήμη του είχε φτάσει σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ.

 

 

Στο πλευρό του ολ σταρ πια, Άντονι Ντέιβις

 

Στη βραδιά που ο σταρ της ομάδας (Άντονι Ντέιβις) είχε 1/10 σουτ, ο Λαμπ βγήκε μπροστά. Είχε 22 πόντους με 7/12 σουτ και τρεις ασίστ. Έτσι το Κεντάκι νίκησε στον τελικό το Κάνσας με 67-59 κατακτώντας τον τίτλο για 8η φορά στην ιστορία του. Ήταν η βραδιά μέσα από την οποία ο Λαμπ άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του ΝΒΑ και δεν μπορούσε να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να τελειώσει το κολέγιο. Αυτή ήταν μια απόφαση που δεν τον δικαίωσε και εν μέρει καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του.

 

 

 

Στην παρουσίαση του από τους Μπακς

 

Οι εκτιμήσεις των ειδικών του έδιναν θέση στον 1ο γύρο του ντραφτ όμως ο Λαμπ περιορίστηκε στον 2ο και στο Νο42 ως επιλογή των Μπακς. Υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο με τα «ελάφια» όμως δεν έβγαλε ούτε καν την πρώτη σεζόν. Οι Ορλάντο Μάτζικ του έδωσαν τη δεύτερη –και τελευταία τουλάχιστον μέχρι σήμερα- ευκαιρία του στο ΝΒΑ. Με τους Μπακς και τους Μάτζικ μέτρησε συνολικά 100 παιχνίδια. Φορώντας μάλιστα τη φανέλα της ομάδας του Ορλάντο σημείωσε κόντρα στην πρώτη του ομάδα την κορυφαία επίδοση του, σκοράροντας 16 πόντους στις 10 Απριλίου 2013. Δεν κατάφερε όμως να κερδίσει πραγματικά μία θέση στο ΝΒΑ.

 

 

Με τη φανέλα της Ναντέρ

 

Έκτοτε έκανε προσπάθειες σε διάφορες μεριές της Ευρώπης. Έπαιξε στο Μαυροβούνιο, στην Τουρκία, στην Ιταλία και στη Γαλλία. Δεν στέριωσε όμως πουθενά. Στην τελευταία ευρωπαϊκή απόπειρα του με τη Ναντέρ είχε 6,4 πόντους σε 15 ματς της LNB (είχε 20 πόντους σε ένα ματς κόντρα στην Γκραβελίν). Νωρίτερα στην Κόνιασπορ μάλιστα δεν κατάφερε να περάσει τα ιατρικά τεστ.

 

Η ελληνική Basket League μοιάζει με πρόκληση. Θα είναι ο Ντόρον Λαμπ του Κονέκτικατ οπότε θα… αναστενάξουν τα καλάθια ή θα συνεχίσουν να «αγνοούνται» εκείνα τα στοιχεία που τον χαρακτήρισαν «σιωπηλό δολοφόνο»;



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ