17.5 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ντούσαν Ρίστιτς: Το next best thing του σέρβικου μπάσκετ! (pics & vids)

Η Αστάνα διαθέτει έναν ψηλό που κάνει... πράγματα και θαύματα στην Αδριατική Λίγκα. Το όνομά του είναι Ντούσαν Ρίστιτς. Όσοι τον ξέρετε, μάλλον έχετε καταλάβει περί τίνος πρόκειται, όσοι δεν τον γνωρίζετε θα σας βοηθήσουμε να τον μάθετε, αν και δεν αργεί ο καιρός που όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω του.

Η μακρά παράδοση της Σερβίας στην ανάδειξη εξαιρετικών ψηλών που στελεχώνουν τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, αυτές του NBA, αλλά και την εθνική τους ομάδα φαίνεται πως συνεχίζεται. Ο Ντούσαν Ρίστιτς γεννήθηκε στο Νόβι Σαντ το 1995 και έχει ύψος 2.11 μ. Ο Ερυθρός Αστέρας ανακάλυψε σε μικρή ηλικία το ταλέντο του και τον έβαλε στην ακαδημία του της οποίας ήταν μέλος σε όλη του την παιδική και εφηβική περίοδο. Το 2012 έκανε το ντεμπούτο του με την Β' ομάδα των "ερυθρόλευκων", ενώ την επόμενη χρονιά έπαιξε για πρώτη φορά με τους άντρες και συμμετείχε σε δύο ματς της Euroleague. Ωστόσο, δεν υπέγραψε το επαγγελματικό συμβόλαιο που του προσφέρθηκε και αποφάσισε να ενταχθεί σε ένα αμερικανικό κολέγιο.

Έτσι το 2014 αποφάσισε να ενταχθεί στους Αριζόνα Ουάιλντκατς. Εκεί, ενώ είχε αποφασίσει να παίξει έναν χρόνο και να δοκιμάσει στο NBA ή να επιστρέψει στην Ευρώπη, εν τέλει έμεινε 4 χρόνια και αποφοίτησε κανονικά. Στην Αριζόνα ήταν συμπαίκτης και μάλιστα δίδυμο "γιγάντων" με τον Ντεάντρε Έιτον που πλέον αγωνίζεται στους Σανς. Ο Ρίστιτς από χρονιά σε χρονιά βελτίωνε την απόδοσή του, αλλά και τα στατιστικά του, καταφέρνοντας να συμπεριληφθεί στην 2η καλύτερη 12άδα του NCAA, να γίνει ο ρέκορντμαν νικών της ιστορίας των Ουάιλντκατς με 115 και μόλις ο 28ος παίκτης στην ιστορία τους που σκοράρει πάνω από 1000 πόντους και μαζεύει 500 ριμπάουντ. Μετά από 141 παιχνίδια αποχώρησε με 8,4 πόντους και 4,6 ριμπάουντ.

Πέρυσι δοκίμασε την τύχη του στο ντραφτ αλλά καμία ομάδα από το... μαγικό κόσμο δε θέλησε να τον εντάξει στο δυναμικό της. Έτσι, αφού έκανε μία βόλτα από το Summer League, όπου συναντήθηκε ξανά με τον Έιτον, αγωνιζόμενος για τους Σανς, αποφάσισε να επιστρέψει και υπέγραψε 3ετές επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Ερυθρό Αστέρα. Οι Σέρβοι αποφάσισαν να ον δώσουν δανεικό στην Αστάνα και μάλλον ήταν μία από τις σοφότερες επιλογές που έχουν κάνει.

Ο Ρίστιτς έχει αγωνιστεί σε 7 παιχνίδια για την VTB με τη φανέλα της Αστάνα και έχει αφήσει άπαντες άφωνους. Με 18.6 πόντους, 10,6 ριμπάουντ, 60% στο δίποντο και 24,7 στο ράνκινγκ μ.ο, αποτελεί έναν ογκόλιθο στην ρακέτα του Καζάκων. Το ματς με την Ζενίτ, όπου σημείωσε 30 πόντους κόντρα στον Αγιόν, αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη πως εδώ μιλάμε για μία περίπτωση που θα απασχολήσει. Πρόκειται για έναν ψηλό, δυνατό, αλλά και ευέλικτο σέντερ, με πλαστικές κινήσεις και μεγάλη έφεση κοντά και πάνω στη στεφάνη. Τα μεγάλα του άκρα τον βοηθούν να κρύβει τις αδυναμίες του στην άμυνα στο pick n roll των αντιπάλων, αλλά και να κρύβει το καλάθι στα αντίπαλα γκαρντ.

https://www.youtube.com/watch?v=vMAQ9Q5gAwI

Η λογική λέει πως το καλοκαίρι θα επιστρέψει στον Ερυθρό Αστέρα και θα γίνει βασικό μέλος του ροτέισον. Τότε θα έχουν όλοι την ευκαιρία να τον απολαύσουν στην Euroleague και να κρίνουν ιδίοις όμμασι αν πρόκειται για το νέο μεγάλο σέντερ που αναδεικνύει το σέρβικο μπάσκετ.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ