18.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ντι Τζέι Κούπερ στο Basketa: «Έφυγα λόγω Ζντοβτς» (vids+pics)

Ο Ντι Τζέι Κούπερ έρχεται στην Αθήνα ως διεκδικητής του Champions League με τη Μονακό και μίλησε στο Basketa.gr για τις μέρες του στην χώρα μας, με τα χρώματα των ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, το λόγο που έφυγε από την Ένωση, τη συνέχεια της καριέρας του στη Γαλλία και την φιλόδοξη ομάδα του Πριγκιπάτου, καθώς και τις προσωπικές του επιδιώξεις, σε μία χρονιά έως τώρα ονειρεμένη.

Ήρθε στην χώρα μας ως απόφοιτος του Οχάιο, της περιοχής που γέννησε και μεγάλωσε τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, για να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα. Η ευκαιρία του δόθηκε τότε από τον ΠΑΟΚ του Σούλη Μαρκόπουλου, ο οποίος πάλευε με τα δικά του, συνηθισμένα και όχι εύκολα, δεδομένα, ώστε να είναι ανταγωνιστικός τόσο στη Stoiximan.gr Basket League όσο και στο Eurocup, βρίσκοντας στο πρόσωπό του ένα «λαβράκι». Ο ίδιος, θα αποδείκνυε σύντομα, πως κάθε άλλο παρά... τυχαία επιλογή ήταν από τον Έλληνα τεχνικό, με τη μετέπειτα καριέρα του στην Ευρώπη να το αποδεικνύει.

Μεταξύ των επόμενων σταθμών του, υπήρξαν ακόμη δύο ελληνικές ομάδες. Στο τέλος της σεζόν 2014-2015 ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος υπό τις οδηγίες του Σωτήρη Μανωλόπουλου αναζητούσε το πιο αξιοπρεπές δυνατό κλείσιμο μίας χρονιάς, όπου δεν πήγαν όλα όπως είχαν φανταστεί οι «πράσινοι», ξεκινώντας τότε με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς τη σεζόν. Κάπως έτσι, όλα έληξαν άδοξα με ένα «βαρύ» 3-0 στους τελικούς με τον Ολυμπιακό, για τον «αποδεκατισμένο» Παναθηναϊκό και τον ίδιο. Στη συνέχεια, στο δρόμο του βρέθηκε η ΑΕΚ, που τον απέκτησε τον Νοέμβριο του 2015 από την Κράσνι, για να ενισχύσει την περιφέρεια της. Οι όχι και τόσο καλές επαφές του, όμως, με τον Γιούρι Ζντοβτς - δεν είναι, άλλωστε, εύκολο να ξεχαστεί ο «καβγάς» τους στη διάρκεια αγώνα της «Βασίλισσας» - ο οποίος αντικαθιστούσε μετά τη μεταγραφή του, τον Ντράγκαν Σάκοτα, τον οδήγησαν στο δρόμο... του Πριγκιπάτου.

Εκεί, στις 25/1/2016, ξεκίνησε η σύνδεσή του με τη Μονακό. Μία σύνδεση, που φάνηκε αρκετά δυνατή, για να τον ξαναζητήσει 21 μήνες αργότερα και να υπογράψει συμβόλαιο μαζί του, όταν αποχωρούσε από την Γκραβελίν. Και η μοίρα των δύο άλλαξε προς το καλύτερο. Εκείνος διάγει ίσως την καλύτερη φόρμα της καριέρας του, με μέσο όρο 6.4 πόντων, 2.8 ριμπάουντ και 6.5 ασίστ (δεύτερος καλύτερος) στο Champions League (11 π., 3 ρ. και 7.5 ασ. οι αντίστοιχοι στη Γαλλία), ενώ οι Μονεγάσκοι είναι πρώτοι... με διαφορά από το δεύτερο αυτή τη στιγμή στο γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ πέρασαν πανηγυρικά στο Final Four του BCL. Το οποίο, σαν η μοίρα να ήθελε να φέρει τον 27χρονο Αμερικανό γκαρντ... πίσω στην χώρα μας, διεξάγεται στο ΟΑΚΑ με οικοδέσποινα την ΑΕΚ. Πρώτο «εμπόδιο» την Παρασκευή (4/5) είναι η Λούντβιγκσμπουργκ κι έχοντας μέχρι σήμερα 16 νίκες σε 18 αγώνες για το BCL, η Μονακό και ο ίδιος ελπίζουν, ότι αυτή την φορά το τρόπαιο θα είναι δικό τους, με την ομάδα να μην τα έχει καταφέρει πέρυσι στην Τενερίφη.

Ο Ντι Τζέι Κούπερ, μίλησε στο Basketa.gr για το γεγονός της επανόδου του στην Ελλάδα και τις αναμνήσεις που του φέρνει, από τον καιρό της διαμονής του στα μέρη μας. Παράλληλα, αναφέρεται στις θητείες του στους τρεις μεγάλους εγχώριους συλλόγους, με μερικά... διαφορετικά λόγια, για τους λόγους που τον ώθησαν σε αποχώρηση από την ΑΕΚ. Επίσης, κάνει λόγο για τις μέρες του στη Γαλλία, και δη με την φανέλα της Μονακό, εξηγώντας τα όνειρα του συλλόγου, αλλά και του εαυτού του, μέσα από την εξαιρετική μέχρι τώρα σεζόν αμφοτέρων.

Ντι Τζέι, επιστρέφεις στην Ελλάδα, πώς σου φαίνεται;

Είναι όμορφο, που επιστρέφω στην χώρα. Η Ελλάδα είναι ένα τέλειο μέρος να ζεις και, φυσικά, να παίζεις, οπότε φυσικά είμαι χαρούμενος που γυρίζω, και δη για μία τόσο σπουδαία εμπειρία, όπως είναι το Final Four.

Τι θυμάσαι περισσότερο από τον καιρό που ήσουν στην Ελλάδα, στην οποία μάλιστα ξεκίνησες την επαγγελματική σου καριέρα;

Θα έλεγα πως ήταν μάλλον η πρώτη χρονιά με τον ΠΑΟΚ, που ήταν και η πρώτη μου ομάδα στην επαγγελματική μου καριέρα. Εκεί κέρδισα πραγματικά σπουδαίες εμπειρίες και παραστάσεις, όχι μόνο στο παρκέ, αλλά και εκτός αυτού.

Σε θυμόμαστε, άλλωστε, από τότε να έχεις πιο στενή σχέση με συμπαίκτες σου, όπως ο Γιώργος Μπόγρης.

Ο Γιώργος είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Κάναμε πολλή παρέα και συνεργαζόμασταν εξαιρετικά στο παρκέ εκείνη τη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός, όταν πήγες, δε βρισκόταν στην καλύτερη δυνατή του κατάσταση. Μήπως νιώθεις λίγο άτυχος για αυτό;

Σίγουρα το νιώθω. Είναι αλήθεια αυτό που λες, ότι δηλαδή η ομάδα δεν ήταν τόσο δυνατή, όσο την έχουμε συνηθίσει ή όσο είναι αυτή τη στιγμή. Πάντα, όμως, ένας τόσο μεγάλος οργανισμός σαν τον Παναθηναϊκό, είναι μία καλή ευκαιρία για οποιοδήποτε αθλητή, οπότε κι εγώ απόλαυσα το λίγο καιρό που έζησα την εμπειρία. Συμφωνώ, όμως, ότι ήμουν μάλλον άτυχος στο κομμάτι που αναφέρεις.

Έχεις βρεθεί και στην ΑΕΚ, αλλά επίσης όχι για πολύ καιρό. Μίλησέ μας και για εκείνη σου την εμπειρία.

Ήξερα πια την Αθήνα και το πόσο σπουδαία πόλη είναι. Γνώριζα και τη δυναμική της ΑΕΚ, με τους οπαδούς της να είναι εξαιρετικοί, οπότε αποδέχθηκα την πρότασή της. Σύντομα, όμως, θα αποχωρούσα μετά την αλλαγή προπονητή και, μαζί, μερικών πραγμάτων που ήθελε ο Γιούρι Ζντοβτς. Προτιμούσα, σαφώς, τον κόουτς Σάκοτα.

Τι ήταν αυτό το αρνητικό, που υπήρχε στις σχέσεις σου με τον Γιούρι Ζντοβτς;

Νομίζω, ότι απλά είχαμε διαφορετικό τρόπο σκέψης. Αυτοί οι τρόποι σκέψεις μας, όπως και οι προσωπικότητές μας, δεν ταίριαζαν σωστά, με αποτέλεσμα να χωρίσουν οι δρόμοι μας τελικά.

Μετά την ΑΕΚ, ήρθες στη Μονακό κι έκτοτε βρίσκεσαι μόνιμα στο γαλλικό πρωτάθλημα. Τι διαφορές έχεις εντοπίσει;

Νομίζω, ότι το γαλλικό πρωτάθλημα είναι πολύ πιο αθλητικό, αλλά στο ελληνικό βλέπεις να υπάρχουν πολλοί παίκτες, ιδιαίτερα εγχώριοι, με σπουδαίο IQ μπασκετικό. Καταλαβαίνουν την χρήση πραγμάτων, όπως η έξτρα πάσα, για να σου αναφέρω ένα απλό παράδειγμα, κάτι που δε βλέπεις εύκολα εδώ.

Παίζοντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία ομάδα σαν τη Μονακό, θεωρείς πως αποδεικνύεις πλέον το τι πραγματικά μπορείς να κάνεις;

Ήρθα, όντως, σε μία από τις κορυφαίες ομάδες, τόσο για τις εγχώριες διοργανώσεις όσο και την ευρωπαϊκή, όπου αγωνίζεται τώρα. Μπορώ, όμως, να αποδείξω παντού πόσο ταλαντούχος είμαι και έχω την ικανότητα να αγωνιστώ οπουδήποτε.

Όταν λες οπουδήποτε, θα μπορούσε να είναι και ομάδα Ευρωλίγκας για παράδειγμα;

Σίγουρα, ο στόχος μου είναι μια μέρα να πετύχω κάτι τέτοιο. Να παίξω, δηλαδή, σε ένα σημαντικό ρόλο σε μεγάλη ομάδα της Ευρωλίγκας, ή γενικά μιας μεγάλης διοργάνωσης.

Η Μονακό είναι ένας οργανισμός, γνωστός για τις επιτυχίες του εδώ και αρκετά χρόνια στο ποδόσφαιρο, αλλά έχει αρχίσει να «χτίζει» κάτι καλό και στο μπάσκετ. Πώς βλέπεις αυτή την προσπάθεια και πώς νιώθεις, όντας μέρος της;

Η Μονακό είναι ένας εξαιρετικός οργανισμός. Πρόκειται για ένα σύλλογο με μεγάλους στόχους και ανθρώπους που αποτελούν τον ορισμό του επαγγελματία. Όλοι είναι συγκεντρωμένοι, προσηλωμένοι στις σπουδαίες επιδιώξεις που υπάρχουν για την ομάδα, από τον πρόεδρο μέχρι τον κόουτς και τον τζένεραλ μάνατζερ, οπότε φυσικά χαίρομαι που ζω κάτι τέτοιο. Εκτός των άλλων, το Μονακό είναι και ένα εξαιρετικό μέρος, για να ζεις.

Στον ημιτελικό του Final Four, θα βρείτε μπροστά σας τη Λούντβιγκσμπουργκ. Την έχετε παρακολουθήσει καθόλου, κι αν ναι, τι ξέρετε για αυτήν;

Η αλήθεια είναι, ότι από τότε που μάθαμε ότι είναι αντίπαλός μας, έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε παιχνίδια της. Επειδή, όμως, τον ίδιο καιρό είχαμε κι εμείς υποχρεώσεις, θεωρώ πως τώρα θα έχουμε πολύ περισσότερο χρόνο και διαύγεια μαζί, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα το τι πρέπει να κάνουμε.

Αν έπρεπε να «εξολοθρεύσετε» ένα στοιχείο από όλα τα καλά που διαθέτει, ποιο θα ήταν;

Νομίζω, πως θα ήταν η πολύ δυνατή άμυνα που παίζει. Πρέπει να προσέχουμε κάθε κατοχή μας, γιατί η ομάδα αυτή επενδύει πολλά πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Εσείς τι θεωρείς, ότι πρέπει να κάνετε, για να σηκώσετε την κούπα;

Πρέπει να παίξουμε απλά το παιχνίδι μας, όπως κάναμε όλη αυτή την χρονιά. Μόνο έτσι θα έχουμε καλές δυνατότητες, ώστε να κερδίσουμε το τρόπαιο.

Έχεις παρακολουθήσει καθόλου την ΑΕΚ;

Ναι, έχει τύχει να δω μερικά φετινά της παιχνίδια. Είναι μία πολύ καλή ομάδα, με προπονητή αντίστοιχου επιπέδου και διαθέτει, ειδικά, παίκτες εξαιρετικούς στο να βάζουν απλά την μπάλα στο καλάθι. Είναι μεγάλο προτέρημα αυτό για μία ομάδα.

Ποια είναι η γνώμη σου για το Champions League, που βρίσκεται στα πρώτα του δύο χρόνια;

Είναι μία διοργάνωση, που διαθέτει σίγουρα καλές και ποιοτικές ομάδες. Αν δείτε και μόνο αυτές που παίζουν στο Final Four, θα καταλήξετε στο ίδιο συμπέρασμα.

Τι θέλει να κάνει ο Ντι Τζέι Κούπερ στο μέλλον;

Θέλω απλά να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο και να είμαι επιτυχημένος. Δε ζητάω κάτι άλλο, πάνω σε αυτό που κάνω.

Θα ερχόσουν ξανά στην Ελλάδα, για να αγωνιστείς σε ένα σύλλογό της;

Αυτό που θέλω, προς το παρόν, είναι να παίξω στο Final Four στην χώρα σας και να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι θα σκεφτόμουν την επιστροφή, αλλά μόνο για έναν κορυφαίο της σύλλογο.

Θεωρείς, πως το γεγονός ότι η Μονακό έφτασε στο Final Four με μόλις δύο ήττες σε όλη τη διοργάνωση, είναι κάτι που «χτίζει» πνεύμα νικητή για εσάς;

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας. Θέλουμε σε όλες τις διοργανώσεις, να είμαστε το ίδιο δυνατοί σε κάθε παιχνίδι, είτε παίζουμε για το πρωτάθλημα και κάποια άλλη εγχώρια διοργάνωση, είτε για το Champions League.

Πραγματοποιείς κι εσύ πολύ καλή χρονιά, τόσο στο σκοράρισμα όσο και στη δημιουργία…

Αυτό είναι το παιχνίδι μου. Στόχος μου είναι, να έχουμε σκορ με κάθε τρόπο, καθώς και να βοηθώ τους συμπαίκτες μου, ώστε να τους κάνω πιο εύκολη τη ζωή στο σκοράρισμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ