30.1 C
Athens
Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Ντιαό: Η Ελλάδα παίζει σπουδαίο μπάσκετ

Αυτό το «η πρεμιέρα κρύβει πάντα κινδύνους», ε, αυτό το βίωσε η Γαλλία. Μία από τις ομάδες που θεωρούνται έφυγε με το κεφάλι κατεβασμένο από το παρκέ στον πρώτο της αγώνα στο Ευρωμπάσκετ. Έναν αγώνα που χαιρόσουν να βλέπεις είναι η αλήθεια, με τους οικοδεσπότες Φινλανδούς να στήνουν ένα δικό τους πάρτι στο φινάλε παρέα με τον κόσμο τους που είχε γεμίσει το γήπεδο ασφυκτικά και δεν σταμάτησε ποτέ να τραγουδάει, να χορεύει και στο τέλος να χαμογελά αγκαλιά με την αγαπημένη του φινλανδική μπύρα Lapin Kulta. Οι τρικολόρ κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο και ίσως με ένα ποτήριο κρασί προσπάθησαν να καταλάβουν τι συνέβη, μπορεί και να είπαν ένα «C´est la vie» και κοιτάνε τη συνέχεια. Αυτό φαίνεται και από τα λόγια του πιο έμπειρου παίκτης τους, του Μπορίς Ντιαό.

Αν κάποιος ξέρει την ελληνική ομάδα είναι αυτός. Χρόνια στο... κουρμπέτι έχει μάθει πολλά, έχει δει πολλά, ξέρει πως να δια(χειριστεί) καταστάσεις. Και θυμάται αρκετούς αγώνες με την Ελλάδα: «Έχουμε αναμετρηθεί πολλές φορές. Το 2005 ήταν μία από αυτές», θα πει μειδιάζοντας για να προσθέσει: «Δεν τίθεται θέμα εκδίκησης λοιπόν ή κάτι τέτοιο. Έχουμε αναμετρηθεί πολλές φορές αυτά τα δώδεκα χρόνια. Η Ελλάδα είναι πολύ έξυπνη ομάδα, οι παίκτες της παίζουν καλά μαζί, με σκληρή άμυνα και συνήθως σε χαμηλό ρυθμό. Ξέρουμε πως θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι.»

Η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο παραμένει ένα από τα θέματα προς σχολιασμό εδώ στο Ελσίνκι. Όχι τόσο όσο πριν την πρεμιέρα, αλλά είναι εκεί. Ο Ντιαό έχει τη δική του άποψη: «Η Ελλάδα έχασε σίγουρα έναν πολύ καλό παίκτη, αλλά παραμένει μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Πολλές ομάδες έχουν ανάλογα προβλήματα, να χάσουν έναν παίκτη από τραυματισμό. Συμβαίνει... Αλλά ο Αντετοκούνμπο, όσο καλός παίκτης κι αν είναι, δεν είναι όλη η ομάδα της Ελλάδας. Υπάρχουν κι άλλοι πολύ καλοί παίκτες, παίζουν σπουδαίο μπάσκετ και αποδίδουν εξαιρετικά ως σύνολο.»

Το κλειδί για τον αρχηγό της Γαλλίας είναι η πειθαρχία: «Είναι πολύ βασικό να είμαστε πολύ πειθαρχημένοι. Η άποψή μου είναι πως θα είναι ένα παιχνίδι πολύ κλειστό, με χαμηλό σκορ. Δεν νομίζω πως θα είναι ένα παιχνίδι 100 πόντων. Θα έχει ελεγχόμενο ρυθμό, κάτι που αρέσει στην Ελλάδα. Εννοείται πως αν κάνουμε 23 λάθη, όπως απέναντι στην Φινλανδία, δεν μπορούμε ποτέ να νικήσουμε μια ομάδα σαν την ελληνική.»

Όσο για την... επούλωση των πληγών μετά την ήττα της πρεμιέρας; Ο ίδιος έχει την εμπειρία να το διαχειριστεί: «Και όχι μόνο εγώ. Όλοι μας... Κοιτάμε κάθε παιχνίδι μέχρι το επόμενο. Μια ήττα δεν αλλάζει όλη τη διοργάνωση. Υπάρχει συνέχεια. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και υπάρχουν πολλοί αγώνες στο δρόμο μας.»

Ο ίδιος στα 35 του δηλώνει «παρών» σε ένα ακόμη Ευρωμπάσκετ. Να σημειωθεί πως το πρώτο του ήταν το... μακρινό 2003 στη Σουηδία. Και είναι εδώ. «Δεν υπάρχει μυστικό. Απλώς προσπαθώ να είμαι σε φόρμα και να μην τραυματίζομαι. Φυσικά παίζει ρόλο πάντα και η θέληση να παίξεις. Μου αρέσει να παίζω.»



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ