25.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Ντε Κολό και… τέζα η Φενέρ! (vids)

Με την ψυχρότητα στυγνού και αδυσώπητου εκτελεστή ο Νάντο Ντε Κολό σηκώθηκε από το έδαφος και μπροστά στον Κάλινιτς στην εκπνοή του αγώνα στην Κωνσταντινούπολη και πέτυχε το καλάθι με το οποίο η ΤΣΣΚΑ νίκησε με 81-79 την Φενερμπαχτσέ, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας. Ήταν ένα ακόμα μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του Δημήτρη Ιτούδη και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες και πρόσφερε πολλές όμορφες στιγμές στους φίλους του μπάσκετ.

H Φενερμπαχτσέ, παίρνοντας ρυθμό από το κατάμεστο γήπεδό της, μπήκε πιο φουριόζα στον αγώνα, έκλεισε όλους τους διαδρόμους στην άμυνά της και με τον Νάναλι να πρωταγωνιστεί στην επίθεση προηγήθηκε με 9-2 στο 3'. Ο Ιτούδης πήρε άρον άρον τάιμ άουτ και δικαιώθηκε, διότι μετά από αυτό η ΤΣΣΚΑ επέστρεψε αλλαγμένη. Πίεσε περισσότερο στην άμυνα, με την είσοδο του Ντε Κολό νοικοκύρεψε το επιθετικό παιχνίδι της, μείωσε γρήγορα 9-7 και δεν πτοήθηκε ακόμα κι όταν, με ένα ξέσπασμα του Νάναλι, η Φενερμπαχτσέ ξέφυγε με 17-9 (6'). Σε εκείνο το σημείο ο Ομπράντοβιτς απέσυρε τον Αμερικανό για να βάλει τον Ντατόμε, θέλοντας προφανώς να δώσει μεγαλύτερο ύψος και να δημιουργήσει μις ματς στην άμυνα της ΤΣΣΚΑ, ωστόσο αυτό λειτούργησε αντίστροφα. Ο Ντε Κολό ανταποκρίθηκε άριστα και στην άμυνα και στην επίθεση, ο Χάινς μέσα στη ρακέτα και ο Βοροντσέβιτς με τα τρίποντά του έδιναν επιθετικές λύσεις και η ρωσική ομάδα με ένα σερί 11-0, πέρασε μπροστά με 20-17 ενάμισι λεπτό πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου. Στο τέλος της θα μπορούσε να είχε προηγηθεί με διαφορά 5 πόντων, αν ο Νικολό Μέλι δεν πετύχαινε αυτό το τρίποντο:

Η ΤΣΣΚΑ πάντως δεν πτοήθηκε. Μπήκε στη δεύτερη περίοδο αποφασισμένη να διατηρήσει τον έλεγχο μέσα από την άμυνά της και τα κατάφερε. Πίεσε στην περιφέρεια, έκλεισε τους διαδρόμους προς τη ρακέτα της, ήταν και οι αντίπαλοί της άστοχοι από το τρίποντο και καθώς στην επίθεση μπήκε και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ στην εξίσωση, προηγήθηκε με 34-26 στο 14'. Από εκεί και μετά διατήρησε τον έλεγχο, παρότι η Φενερμπαχτσέ προσπάθησε να αντιδράσει βάζοντας μεγαλύτερη δύναμη στην άμυνά της. Παρέμενε όμως άστοχη από την περιφέρεια και μόνο ο Μέλι αναδείχθηκε σε αξιόπιστη επιθετική λύση, τη στιγμή που η ΤΣΣΚΑ επεδείκνυε μεγαλύτερο επιθετικό πλουραλισμό, που της επέτρεψε να προηγηθεί στο 18' με 41-33. Στο τελευταίο δίλεπτο πάντως η Φενερμπαχτσέ, βοηθούμενη λίγο και από τους... γκρι, που ανέχθηκαν το πολύ δυνατό παιχνίδι της, ενώ αντίθετα έδειχναν μεγαλύτερη ευαισθησία στο παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ, κατάφερε να μειώσει στον πόντο, πριν ο Ροντρίγκεθ με τρίποντο διαμορφώσει το τελικό για το πρώτο ημίχρονο 44-40 υπέρ της ρωσικής ομάδας.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου η Φενερμπαχτσέ ακούμπησε την μπάλα στον Βέσελι, που βρήκε χώρο στην άμυνα της ΤΣΣΚΑ, έδρασε και επέτρεψε στην ομάδα του να περάσει μπροστά (46-44) και στο παιχνίδι να γίνει ντέρμπι ολκής. Η ΤΣΣΚΑ έβρισκε λύσεις, παρόλο που ο Σλούκας έπαιζε καλή άμυνα πάνω στον Ντε Κολό, η Φενερμπαχτσέ έπαιρνε πόντους από τον Βέσελι, αλλά συνέχιζε να είναι άστοχη από την περιφέρεια, έτσι οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στην πρωτοπορία του σκορ. Όλα αυτά μέχρι το 28', όταν η Φενερμπαχτσέ εκμεταλλεύτηκε την αφλογιστία της ΤΣΣΚΑ (από το 25' ως το 28' πέτυχε μόνο μία βολή) και με γκολ φάουλ του Τόμπσον προηγήθηκε με 56-52. Κράτησε μάλιστα αυτό το προβάδισμα μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου (58-54).

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ο Ομπράντοβιτς κράτησε στον πάγκο τους Σλούκα και Βέσελι, η επίθεση της Φενερμπαχτσέ έπαψε να λειτουργεί, η άμυνα έχασε τη συνοχή της κι αυτό επέτρεψε στην ΤΣΣΚΑ να κάνει ένα γρήγορο 7-0 με πρωταγωνιστές τους Βοροντσέβιτς και Κουρμπάνοφ και να περάσει μπροστά με 61-58. Στο 33' προηγήθηκε με 65-60, αλλά με την επιστροφή των Σλούκα, Βέσελι η Φενερμπαχτσέ ξαναβρήκε τη σωστή λειτουργία της, ισοφάρισε 65-65 και το παιχνίδι άρχισε ξανά από την αρχή.

Παρ' όλα αυτά η ΤΣΣΚΑ δεν πτοήθηκε. Παίζοντας με τους Ντε Κολό, Ροντρίγκεθ μαζί στην πεντάδα διατήρησε την αυτοκυριαρχία της και μετά από δυο καλές άμυνες, βρήκε ένα ακόμα τρίποντο από τον εξαιρετικό Βοροντσέβιτς με το οποίο 3,5 λεπτά πριν από το τέλος προηγήθηκε με 74-68. Η Φενερμπαχτσέ μείωσε 74-72, αλλά ο Κόρι Χίγκινς με δύο συνεχόμενα καλάθια του, μεταξύ των οποίων μεσολάβησε το πέμπτο φάουλ του Βέσελι (επιθετικό) έκανε ένα λεπτό πριν από το τέλος το 78-72 δίνοντας πολύ σοβαρό προβάδισμα στην ΤΣΣΚΑ. Ο Μέλι αμέσως μετά κράτησε όρθια τη Φενερμπαχτσέ με μεγάλο τρίποντο, που έκανε το 78-75 και στη συνέχεια ο Χίγκινς πήγε να γίνει ο άνθρωπος του αγώνα, αλλά δεν τα κατάφερε. Έχασε μία βολή και μετά από ένα εύστοχο ζευγάρι από τον Ουαναμέικερ, έχασε και το σουτ, που θα σφράγιζε τη νίκη της ΤΣΣΚΑ. Ο Κώστας Σλούκας δεν έχασε την ευκαιρία και 11'' πριν από το φινάλε έστειλε οριστικά στον πάγκο με πέντε φάουλ τον Χίγκινς και με δύο εύστοχες βολές ισοφάρισε για την Φενερμπαχτσέ (79-79).

Όμως αυτός που κρατούσε την τελευταία λέξη για λογαριασμό του ήταν ο Νάντο Ντε Κολό. Μετά το τάιμ άουτ του Ιτούδη, πήρε την μπάλα στα χέρια του και την άφησε μόνο όταν ο χρόνος του αγώνα εξέπνευσε. Μπροστά στον Κάλινιτς, με ολύμπια ψυχραιμία σούταρε από τα έξι μέτρα, ευστόχησε και χάρισε στην ΤΣΣΚΑ τη νίκη και την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο!

Ο... ΚΛΕΦΤΗΣ: Ο Νάντο Ντε Κολό είναι αυτός, υπό την έννοια ότι με το buzzer beater που πέτυχε στο τέλος, έκλεψε τη δόξα του Αντρέι Βορόντσεβιτς, ο οποίος κατά τα άλλα ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης της ΤΣΣΚΑ. Στην καλύτερή του εμφάνιση για φέτος σκόραρε 17 πόντους με 5/5 τρίποντα δίνοντας σπουδαίες λύσεις σε κρίσιμα σημεία του αγώνα και αποτελώντας επιθετικό παράγοντα, τον οποίον μάλλον δεν περίμενε ο Ομπράντοβιτς. Πάντως και ο Ντε Κολό είχε γεμάτη στατιστική με 13 πόντους και 8 ασίστ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η Φενερμπαχτσέ κέρδισε 10 ριμπάουντ περισσότερα (29 έναντι 19) και έδωσε και 3 ασίστ παραπάνω (21 έναντι 18). Όμως η ΤΣΣΚΑ έκανε 10 λάθη λιγότερα (8 έναντι 18) κι εκεί εν τέλει κρίθηκε το παιχνίδι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ