22.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ντέρμπι στα ψηλά και στα χαμηλά

Στο Περιστέρι και στο Παλαιό Φάληρο γίνονται τα δύο πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια της 17ης αγωνιστικής όπου αναμένονται μεγάλα ντέρμπι που θα παίξουν ρόλο στην κατάταξη τόσο στις πρώτες όσο και τις τελευταίες θέσεις.
Ενα από τα καλύτερα παιχνίδια –ως τώρα – του εφετινού πρωταθλήματος ήταν αναμφίβολλα το ΑΕΚ-Περιστέρι του πρώτου γύρου, όπου κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο της παράτασης.
Εκεί όπου με καλάθι του Σκούτσι Σμίθ οι φιλοξενούμενοι “απέδρασαν” με ένα μεγάλο διπλό (91-90) κόντρα στην Ενωση που είχε προηγηθεί με μία εύστοχη βολή του Λάνγκφορντ 90-89 στα 6’’ πριν το φινάλε του έξτρα πενταλέπτου.
Στο Περιστέρι θα γίνει μια μεγάλη μάχη με τους γηπεδούχους να ψάχνουν το 2-0 επί της Ενωσης θέλοντας να εκμεταλλευτούν πιθανή ισοβαθμία στο τέλος της κανονικής περιόδου (με νίκη πάντως την πιάνουν στη 2η θέση).
Η ΑΕΚ τρέχει το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί στην ιστορία της στη Basket League (11-0) και έχει ξεχάσει τι θα πει ήττα, όμως είναι σοβαρά λαβωμένη από πολλές απουσίες λόγω τραυματισμών με τελευταία και πιο σοβαρή του Λάνγκφορντ που υπέστη θλάση στο δικέφαλο και αποχώρησε από τον αγώνα με τη Μπούργκος στην Ισπανία πριν καλά καλά παίξει 5-6 λεπτά.
Απλά η Ενωση είναι ενισχυμένη με τον Νίκο Ζήση που ήταν εξαιρετικός στην Ισπανία. Την ίδια ώρα το Περιστέρι θέλει να συνεχίζει και αυτό το νικηφόρο σερί του (μικρότερο της ΑΕΚ, καθώς είναι μόλις 3-0) εκμεταλλευόμενο τη δυνατή έδρα του.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έφερε σε απόλυτη ισορροπία την ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Από τη σεζόν 1992-93 σε σύνολο 46 αγώνων, αμφότερες έχουν πια από 23 νίκες. Το Περιστέρι έχει τον πρώτο λόγο στα ματς που έγιναν στην έδρα του, έχοντας σημειώσει 15 νίκες έναντι 8 της ΑΕΚ.

Οι δυο τους αναμετρήθηκαν τρεις φορές πέρσι στο Περιστέρι, με τους γηπεδούχους να επικρατούν στο παιχνίδι της κανονικής περιόδου με 83-80 και τους φιλοξενούμενους να παίρνουν τα δύο ματς των μικρών τελικών 79-71 και 83-82) μαζί με την 3η θέση του ΠρωταθλήματοςΑξέχαστο ραντεβού των δύο ομάδων, το παιχνίδι που κρίθηκε στην τρίτη παράταση στα πλέι ο οφ του 1996 (την ίδια μέρα μάλιστα που αργότερα ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Παρίσι) με τους γηπεδούχους να παίρνουν τη νίκη-πρόκριση με 120-118 !
Το ματς ήταν συγκλονιστικό. Παρά την αποβολή του Τούλσον με ντισκαλιφιέ από το πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ προηγήθηκε με 89-79 μόλις 1’54’’ πριν από τη λήξη και έμοιαζε να κρατάει την πρόκριση στα χέρια της, ωστόσο υπέπεσε σε τρία διαδοχικά λάθη και δέχτηκε ένα απίστευτο σερί 9-0 (με πέντε πόντους του Κορωνιού και άλλους τέσσερις του Μακαρά) μέσα σε 28 δευτερόλεπτα! Εν τέλει το παιχνίδι οδηγήθηκε σε παράταση χάρις σε βολές του Αποσκίτη 5,6’’ πριν από τη λήξη, αφού η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να κάνει καν σουτ στην τελευταία επίθεση.
Στην πρώτη παράταση ο Μιχάλης Κακιούζης ισοφάρισε 99-99 με λέι-απ 7’’ πριν από τη λήξη και ο Κορωνιός ήταν άστοχος σε τρίποντο στην τελευταία φάση. Στη δεύτερη παράταση ο Αποσκίτης κράτησε ζωντανό το Περιστέρι και με λέι-απ στα 7’’ έκανε το σκορ 107-107, επεκτείνοντας κι άλλο τη διάρκεια της αναμέτρησης, καθώς το τρίποντο του Κατσικάρη στην εκπνοή δεν βρήκε στόχο. Εν τέλει όλα κρίθηκαν στην τρίτη παράταση και συγκεκριμένα από τα χέρια του Κορωνιού, ο οποίος ευστόχησε σε εκτός ισορροπίας σουτ 2’’ πριν από τη λήξη, κι ενώ στα 7’’ ο Ποδαράς είχε ισοφαρίσει με 2/2 βολές.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με τον κόσμο να εισβάλλει στο παρκέ για να πανηγυρίσει τη νίκη και ταυτόχρονα την επιστροφή του Περιστερίου στην Ευρώπη έπειτα από διάλειμμα ενός έτους. Ο Κορωνιός είχε βάλει 34 πόντους εκείνο το βράδυ και είχε παίξει 52 λεπτά, όσα και ο Τσίτουμ. Ο Ποδαράς είχε πετύχει 28 πόντους σε 49 λεπτά !
Στο Παλαιό Φάληρο, ο Ιωνικός Νικαίας θέλει να επιστρέψει στις νίκες την ώρα που ο Αρης παίζει ένα από τα τελευταία του (και σημαντικότερα) χαρτιά για να αντιστρέχει το αρνητικό κλίμα και τη μοίρα του (αυτή τη στιγμή είναι ουραγός μαζί με τον ΠΑΟΚ και τον Κολοσσό).
Η ομάδα της Νίκαιας έχει πάρα πολλές αλλαγές πλέον στο ρόστερ της και θέλει να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις και αναμένεται να γίνει μεγάλο παιχνίδι. Καινούργιο μέλος στον Αρη, ο 29χρονος σέντερ Γιάννη Γεωργάκης.

Στη Λήμνο δύο από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος που τους χωρίζει ένας βαθμός και έχουν βάλει πλώρη για την τελική πεντάδα της κανονικής περιόδου ο Ηφαιστος και το Λαύριο θα αναμετρηθούν με έπαθλο τη νίκη που θα τους ανεβάσει ακόμα περισσότερο στη βαθμολογία.
Ο Ήφαιστος προέρχεται από την ήττα στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ και το Λαύριο από την επικράτηση επί του Κολοσσού.
Στον πρώτο γύρο το Λαύριο με ανατροπή στο τέλος είχε επικρατήσει 66-61.

Υπόθεση των γηπεδούχων είναι τα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων αφού πέραν εκείνου του πρώτου γύρου, η έδρα “μίλησε” και σε εκείνα της περσινής σεζόν, της πρώτης κατά την οποία συναντήθηκαν οι δύο ομάδες. Στο παιχνίδι της Λήμνου, ο Ήφαιστος επικράτησε με 80-76 με τον Σον Έβανς να κάνει θραύση στις δύο ρακέτες με 28 πόντους, 12/19 δίποντα, 15 ριμπάουντ και 37 βαθμούς στο ranking ενώ 12 πόντους είχε ο Ρόλαντς Φρεϊμάνις. Για το Λαύριο ο Ντέβιν Τόμας είχε 24 πόντους και 12 ριμπάουντ, ενώ 13 πόντους, τέσσερα ριμπάουντ και πέντε ασίστ είχε ο Ίνγκλις.
Στη Ρόδο ο Κολοσσός υποδέχεται τον Προμηθέα με τις δύο ομάδες να «καίγονται» για τη νίκη. Οι γηπεδούχοι γιατί ενώ ξεκίνησαν με πολλές φιλοδοξίες που έφταναν – ίσως – μέχρι και τη συμμετοχή στα πλέι οφ, τώρα βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού, ιδιαίτερα μετά τις τέσσερις συνεχόμενες ήττες που έκαναν τελευταία. Αλλά και οι φιλοξενούμενοι γιατί διανύουν μια αγωνιστική κάμψη με ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Στον πρώτο γύρο ο Προμηθέας νίκησε στο φινάλε σε έναν αγώνα θρίλερ με 81-80.
Μεγάλο παιχνίδι και στο Ιβανώφειο με τον Ηρακλή μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες, να θέλει να επιστρέψει στις νίκες στην έδρα του, αυτή τη φορά κόντρα στη Λάρισα με την οποία ισοβαθμεί (μαζί και με τον Πανιώνιο) μόλις στον ένα βαθμό πάνω από τους ουραγούς, Κολοσσό, ΠΑΟΚ και Άρη. Και η Λάρισα που μετά από τρεις μεγάλες νίκες ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά στον Αρη, ψάχνει για τη νίκη που θα την κάνει να αισθάνεται πιο άνετα. Στον πρώτο γύρο ο Ηρακλής είχε επικρατήσει με ξέσπασμα στην τελευταία περίοδο 87-74 και φυσικά σε περίπτωση απλής νίκης τώρα θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα εάν ισοβαθμήσει με τους Θεσσαλούς.
Στο (σχεδόν) απόρθητο κάστρο του στην Κρήτη (όπου μετράει επτά συνεχόμενες νίκες μετά την ήττα από το Περιστέρι στην αρχή της σεζόν) το Ρέθυμνο υποδέχεται σε ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι τον Πανιώνιο και ψάχνει μια ακόμα νίκη που θα το διατηρήσει μέσα στην πρώτη οκτάδα. Οι Νεοσμυρνιώτες από την πλευρά τους αν και έφτασαν γρήγορα στις έξι νίκες δεν αισθάνονται ακόμα ασφαλείς και ψάχνουν ένα μεγάλο «διπλό» που θα τους φέρει ακόμα πιο κοντά στο στόχο που είναι η σωτηρία.
Στον πρώτο γύρο ο Πανιώνιος με ανατροπή (έχανε με 11 πόντους προς το φινάλε) επικράτησε τελικά με 70-67 χάρη σε νικητήριο τρίποντο του Μουχάμεντ Πάσαλιτς στα 2''. Ο Σαμάρντο Σάμιουελς στο ντεμπούτο του με τους “κυανέρυθρους” είχε 22 πόντους και εννιά ριμπάουντ ενώ 20 πόντους είχε ο Φώτης Λαμπρόπουλος. Για το Ρέθυμνο είχε 17 πόντους και επτά ασίστ ο Κόνερ Φράνκαμπ ενώ ο Νταρνέλ Χάρις πρόσθεσε 14 πόντους και εννιά ριμπάουντ.
Με τη νίκη του πρώτου γύρου ο Πανιώνιος πήρε προβάδισμα στην ιστορία αυτών των αναμετρήσεων αφού έφτασε τις 11 έναντι 10 του Ρεθύμνου. Οι Κρητικοί πάντως έχουν το πάνω χέρι στα εντός έδρας παιχνίδια τους, αφού νίκησαν στα έξι από τα δέκα.

Τη Δευτέρα ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι που θα ολοκληρώσει τη 17η αγωνιστική με τον Δικέφαλο να έχει προχωρήσει ουσιαστικά σε ριζικό λίφτινγκ αλλάζοντας τέσσερις ξένους συνολικά !

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΚΓ «Ν. Σαμαράς» (15:30): Ήφαιστος Λήμνου- Γ.Σ. Λαυρίου (ΕΡΤ Sports B.L. Show / ERT Play 3)

ΚΓ Καλλιθέας Ρόδου (15:30): Κολοσσός Ρόδου- Προμηθέας Πάτρας (ΕΡΤ Sports B.L. Show / ERT Play 2)

ΚΓ «Μ. Μερκούρη» (15:30): Ρέθυμνο- Πανιώνιος (ΕΡΤ Sports B.L. Show / ERT Play 1)

«Ιβανώφειο» (15:30): Ηρακλής- Λάρισα (ΕΡΤ Sports B.L. Show / ERT Play 4)

«Α. Παπανδρέου» (17:45): Περιστέρι- Α.Ε.Κ. (ΕΡΤ2 Live)

ΚΥΡΙΑΚΗ:

«Σ. Μπεφόν» (19:00): Ιωνικός Νικαίας- Άρης (ΕΡΤ3)

ΔΕΥΤΕΡΑ:

Ο.Α.Κ.Α. (19:30): Παναθηναϊκός- Π.Α.Ο.Κ. (Cosmotesport 4)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ