32.4 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Ντέρμπι επιβεβαίωσης σε Λήμνο και Περιστέρι

Τα παιχνίδια Ηφαίστου Λήμνου-Προμηθέα Πατρών και Περιστερίου-Λαυρίου ξεχωρίζουν στην 5η αγωνιστική της Basket League.
Πρόκειται για δύο ντέρμπι μεταξύ των ομάδων που αποτελούν τις ευχάριστες εκπλήξεις μέχρι στιγμής εφέτος, έστω και αν ο Προμηθέας, το Περιστέρι και ο Ηφαιστος είχαν και πέρυσι εξαιρετική πορεία.

ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

Δύο από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις ότι μόνο της εφετινής αλλά και της περσινής χρονιάς ο Ηφαιστος Λήμνου και ο Προμηθέας Πάτρας κοντράρονται στο όμορφο νησία.
Η ομάδα της Λήμνου προέρχεται από την πρώτη ήττα της στη σεζόν από το Λαύριο, ενώ εκείνη της Πάτρας από την πολύ δύσκολη εντός έδρας νίκη επί του Κολοσσού. Όμως μετά το παιχνίδι με τους Ροδίτες η ομάδα του Μάκη Γιατρά (ο οποίος είχε τροχαίο αλλά πήγε στο γήπεδο να κοουτσάρει παρά το χτύπημα στα πλευρά όταν μια γυναίκα με το αυτοκίνητό της παρέσυρε τον κόουτς με τη μηχανή του !) πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του κόντρα στην κάτοχο του Τσάμπιονς Λίγκ Βίρτους Μπολώνια.

Στην περσινή σεζόν, που ήταν και η πρώτη του Ηφαίστου στην κατηγορία, οι δύο ομάδες σημείωσαν από μία εντός έδρας νίκη. Στο παιχνίδι που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2018 στη Λήμνο, ο Ήφαιστος είχε επιβληθεί του Προμηθέα με 82-67 παίρνοντας σκορ από 10 παίκτες, εκ των οποίων οι τέσσερις έφτασαν σε διψήφιο αριθμό πόντων (Γκότσερ 13, Μανωλόπουλος 13, Φρεϊμάνις 12 και Μπρέιζελτον 11). Από την άλλη πλευρά μόνο ο Ολεξάντερ Λίποβι είχε διψήφιο αριθμό (19).
Με εκείνη τη νίκη, ο Ήφαιστος είχε γίνει η πρώτη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα στην ΕΚΟ Basket League μετά από 12 χρόνια, που έκανε το 4/4 εντός έδρας. Η τελευταία που το είχε καταφέρει ήταν εκείνη του Αιγάλεω της σεζόν 2006-07.
Τις δύο ομάδες ενώνουν ο Σον Έβανς και ο Μιχάλης Τσαϊρέλης που αγωνίζονται στον Ήφαιστο και πέρασαν από τον Προμηθέα, το 2017-18 ο Αμερικανός και πέρυσι ο Έλληνας άσος.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΛΑΥΡΙΟ

Στο Περιστέρι θα μπορούσε κάλλιστα να χρεωθεί το παιχνίδι της ομώνυμης ομάδας με το Λαύριο ως ντέρμπι…αηττήτων καθώς οι γηπεδούχοι είναι στο 4/4 και οι φιλοξενούμενοι έχουν χάσει μόνο από τον Παναθηναϊκό, άρα είναι ουσιαστικά στο πρωτάθλημα της δεύτερης ταχύτητας αλώβητοι !
Η ομάδα του Ηλία Ζούρου έχει φτάσει συνολικά το 6/6 (καθώς έχει και 2/2 νίκες στο Τσάμπιονς Λίγκ) και με δεδομένο και το πλεονέκτημα της έδρας έχει ξεκάθαρο προβάδισμα.
Στην περσινή σεζόν, στην πρώτη στην οποία συνυπήρξαν στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα, οι δύο ομάδες πήραν τις νίκες στις έδρες τους. Μάλιστα το Περιστέρι όταν υποδέχτηκε το Λαύριο ήταν και πάλι αήττητο και έκανε το 7/7 ενώ τώρα κυνηγάει το 5/5 !
Ο Στίβεν Γκρέι και ο Βασίλης Μουράτος αποτελούν τον συνδετικούς κρίκους μεταξύ των δύο ομάδων. Ο Αμερικανός του Περιστερίου έπαιξε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ομάδα της λαυρεωτικής (2016-18) και μάλιστα παραμένει στην πρώτη 10άδα των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές με τη φανέλα της στην κατηγορία (33), ενώ είναι ο 7ος σκόρερ στην 5ετή ιστορία της στη λίγκα (346 πόντοι). Ο διεθνής γκαρντ του Λαυρίου Megabolt από την πλευρά του, φορούσε τη φανέλα του Περιστερίου πέρυσι.

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ


Στο Ιβανώφειο συναντιούνται σήμερα το μεσημέρι δύο ομάδες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη μεγάλη κατηγορία με επιτυχίες και μεγάλες νίκες που όμως τα τελευταία χρόνια πέρασαν πολύ δύσκολες μέρες με υποβιβασμούς, πίκρες και προβλήματα.
Ηρακλής και Πανιώνιος λοιπόν θα βρεθούν αντίπαλοι στην έδρα του πρώτου ο οποίος είναι και το απόλυτο φαβορί.
Μάλιστα η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη προέρχεται από τρείς συνεχόμενες νίκες που είναι το καλύτερό του σερί από το 2004 !
Από την άλλη πλευρά και ο Πανιώνιος είναι με άλλη ψυχολογία μετά την πρώτη νίκη που έκανε στην εκπνοή του αγώνα με το Ρέθυμνο την περασμένη εβδομάδα.
Οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες στη Basket League για πρώτη φορά μετά τις 13 Απριλίου 2011 (52-59 κεκλεισμένων των θυρών, Δεμερτζής 16, Πέτροβιτς 11 – Γιάνκοβιτς 15, Τσιάρας 14). Σε σύνολο 38 αγώνων στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93), ο Πανιώνιος έχει σημαντικό προβάδισμα με 28 νίκες έναντι 10 του Ηρακλή.
Ειδικότερα στα παιχνίδια της Θεσσαλονίκης, υπάρχει απόλυτη ισορροπία με 10 νίκες για κάθε ομάδα. Οι “κυανέρυθροι” μάλιστα έφυγαν με το “διπλό” από το Ιβανώφειο στις τέσσερις τελευταίες επισκέψεις τους σε αυτό.
Ετσι ο Ηρακλής - δεδομένου ότι δεν είχε πάρει κανένα "διπλό" εδώ και χρόνια τελευταία φορά που έχει νικήσει γενικότερα τον Πανιώνιο είναι πριν από σχεδόν 17 χρόνια στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της περιόδου 2002-03.
Ήταν στις 16 Νοεμβρίου 2002 όταν επικράτησε με 78-76, έχοντας στον πάγκο του τον Λευτέρη Κακιούση ενώ σε εκείνον του Πανιωνίου ήταν ο Κώστας Μίσσας. Ο Ηρακλής επικράτησε τότε με ηγέτη έναν 17χρονο που έδειχνε ότι το μέλλον του ανήκει.
Ήταν ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης που έκανε θραύση για τους “κυανόλευκους” με 20 πόντους, 11 ριμπάουντ -τα επτά στην επίθεση- και πέντε κλεψίματα! Για τους φιλοξενούμενους ο Γιώργος Διαμαντόπουλος είχε κάνει μία από τις επιδείξεις του σπάνιου επιθετικού του ταλέντου, έχοντας 33 πόντους με 7/7 βολές, 7/9 δίποντα και 4/7 τρίποντα.

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΟΚ

Δύο ομάδες που έχουν ξεκινήσει εντελώς διαφορετικά από ότι περίμεναν τη σεζόν αναμετρώνται στη Ρόδο έχοντας μόλις μια νίκη μετά από τέσσερις αγωνιστικές. Παλαιότερα σε ένα τέτοιο παιχνίδι ο φιλοξενούμενος ΠΑΟΚ θα ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί αλλά πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει και η ομάδα του νησιού των ιπποτών είναι πιο κοντά στη νίκη από ποτέ. Μάλιστα ο τρόπος που το συγκρότημα του Αρη Λυκογιάννη ηττήθηκε στον πόντο από τον Προμηθέα εκτός έδρας και από το Λαύριο εντός δείχνει και τη δυναμική της ομάδας σε σχέση με τον ιδιαίτερα προβληματικό (και εφέτος) ΠΑΟΚ με τα πολλά προβλήματα και τις συνεχόμενες ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Ο ΠΑΟΚ πάντως έχει φύγει νικητής τα δύο τελευταία χρόνια από τη Ρόδο (75-60 πέρυσι και 79-76 πρόπερσι) με τους γηπεδούχους να θέλουν να επιστρέψουν στις νίκες μετά τη διετία 2015-17 (74-56 και 73-68).
Τα δύο πρόσωπα που ενώνουν τις δύο ομάδες είναι ο Κώστας Φλεβαράκης και ο Σταύρος Σχίζας. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ κοουτσάρισε για επτά παιχνίδια πέρυσι τον Κολοσσό , ενώ ο έμπειρος γκαρντ του Δικεφάλου, που πάντως είναι αμφίβολος λόγω τραυματισμού, φόρεσε τη φανέλα της ομάδας της Ρόδου στην περίοδο 2017-18.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΑΡΗΣ

Ευκαιρία για χαλάρωση για τον Παναθηναϊκό μετά τη μεγάλη νίκη (που συνοδεύτηκε από σημαντική απώλεια ενέργειας) στην Αγία Πετρούπολη επί της Ζενίτ. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη (ο οποίος είχε την ειλικρίνεια να παραδεχθεί ότι ο Παναθηναϊκός «χρησιμοποιεί» το πρωτάθλημα για να δοκιμάζει πράγματα) υποδέχεται τον Αρη με το μυαλό στη…συντήρηση αφού τη Δευτέρα αναχωρεί για τη Μόσχα και το σαφώς πιο δύσκολο παιχνίδι με τη Χίμκι. Πιθανότατα ο Νίκ Καλάθης που έπαιξε 36 λεπτά plus στη Ρωσία να πάρει σημαντικές ανάσες με πολύ μικρή συμμετοχή.
Ο Παναθηναϊκός μετράει 34/35 νίκες στην Αθήνα επί του σημερινού αντιπάλου του, που τη μοναδική φορά που επικράτησε στην πρωτεύουσα (79-77 στις 25 Ιανουαρίου 1997 με 20 πόντους του Παναγιώτη Λιαδέλη) προπονητής του ήταν ο Λευτέρης Σούμποτιτς που ένα χρόνο μετά οδήγησε τους “πράσινους” στο πρώτο Πρωτάθλημα τους έπειτα από 14 χρόνια !
Έκτοτε ο Παναθηναϊκός μετράει 30 συνεχόμενες νίκες ως γηπεδούχος (22 για την κανονική περίοδο και οχτώ για τα πλέι οφ). Το συνολικό του σερί, ανεξαρτήτως έδρας, είναι στο 7-0 αφού ο Άρης τον νίκησε δύο φορές στη Θεσσαλονίκη για τα ημιτελικά των πλέι οφ του 2016 (77-68 και 56-50). Η τελευταία νίκη των “κιτρινόμαυρων” σε ματς κανονικής περιόδου ήταν εκείνη που σημείωσε ως γηπεδούχος στη σεζόν 2007-08 (82-75).

ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΛΑΡΙΣΑ

Παράσταση για έναν ρόλο αναμένεται να έχουμε στο Παλαιό Φάληρο όπου ο νεοφώτιστος – και ανεβασμένος ψυχολογικά και αγωνιστικά με τον Νίκο Βετούλα στον πάγκο – Ιωνικός Νικαίας υποδέχεται την – επίσης νεοφώτιστη – Λάρισα.
Η τελευταία φορά που ο Ιωνικός Νίκαιας αντιμετώπισε τη Λάρισα στη “μεγάλη” κατηγορία, ήταν στην περίοδο 1984-85 όταν και είχε σημειώσει δύο νίκες (97-72 εντός και 81-78 εκτός έδρας).
Ο Ιωνικός προέρχεται από μεγάλες νίκες επί του ΠΑΟΚ και του Αρη, ενώ η Λάρισα μετά τη νίκη επί του Αρη ηττήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Ηρακλή.

ΡΕΘΥΜΝΟ-ΑΕΚ

Η ΑΕΚ «εκστρατεύει» στην Κρήτη για να πάρει το πρώτο της «διπλό» στη σεζόν και να ανέβει βαθμολογικά και ψυχολογικά μετά το σοκ από το Περιστέρι (ήττα στην παράταση και πολλά παράπονα από τη διαιτησία). Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου έχει 1/4νίκες αυτή τη στιγμή επί του Κολοσσού έχοντας χάσει από Παναθηναϊκό, Ηφαιστο Λήμνου και Περιστέρι.
Οι γηπεδούχοι – μοναδική ομάδα στην ουρά της βαθμολογίας χωρίς νίκη ακόμα – προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ της ήττας στο τελευταίο δευτερόλεπτο στον Πανιώνιο αλλάτο έργο τους είναι δύσκολο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ