19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Νοίκιασε μια μπάλα (pic)

Θες να πας να παίξεις μπάσκετ και δεν έχεις μπάλα ή την έχεις χάσει ή δεν μπορείς να την κουβαλάς τόσο δρόμο από το σπίτι στο γήπεδο, γιατί είσαι πάνω στο ποδήλατο ή, τέλος πάντων, επειδή βαριέσαι να την κουβαλάς. Τι κάνεις; Στην Ελλάδα όχι πολλά πράγματα. Στην Κίνα μπορείς να νοικιάσεις μπάλα έξω από το γήπεδο!

Η ιδέα ανήκει στον Ξου Μιν. Τη θεωρεί μάλιστα ως την "ιδέα του ενός δισεκατομμυρίου", διότι τόσα υπολογίζει να βγάλει με την εφαρμογή της! Ο 31χρονος από την πόλη Ζιαξίνγκ στην ανατολική Κίνα έχει ένα φίλο που του έκανε συνεχώς παράπονα ότι δυσκολευόταν να κουβαλά την μπάλα κάθε φορά που πήγαινε να παίξει μπάσκετ. "Αν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αυτό, τότε γιατί να μη νοικιάζει απλώς την μπάλα;", σκέφτηκε και... αμ' έπος αμ έργον.

Ίδρυσε μια start up εταιρεία με την επωνυμία "Zhulegeqiu", που στα κινέζικα σημαίνει "Νοίκιασε μια μπάλα" (πώς λέμε... Rent a car;), και άρχισε να εγκαθιστά έξω από ανοικτά γήπεδα μπάσκετ σε όλη την Κίνα ειδικά σχεδιασμένες κλειδαριές και πάνω τους κλείδωσε μπάλες. Κάθε τέτοια κλειδαριά χωρά οκτώ μπάλες. Έφτιαξε κι ένα ειδικό software για smartphones και έτοιμη η επιχείρηση!

Όποιος θέλει να παίξει μπάσκετ, πάει στην κλειδαριά έξω από το γήπεδο, σκανάρει έναν ειδικό κωδικό μέσω της εφαρμογής που έχει στο κινητό τηλέφωνό του, απελευθερώνει την μπάλα και παίζει όσο θέλει! Το ενοίκιο είναι 3 Γιουάν την ώρα (περίπου 45 σεντς ΗΠΑ), ενώ παρακρατείται και μια εγγύηση 7,2 δολαρίων, η οποία επιστρέφεται με την επιστροφή της μπάλας στην κλειδαριά.

Το εντυπωσιακό στην όλη ιστορία είναι ότι αυτός ο τύπος έχει βρει και χρηματοδότες! Ένα fund με έδρα τη Σαγκάη επένδυσε τον Μάιο πάνω σε αυτή την ιδέα 1,5 εκ. δολάρια, ενώ μέσα σε αυτές τις μέρες ο Ξου Μιν πρόκειται να ολοκληρώσει ένα νέο γύρο χρηματοδότησης. Όπερ σημαίνει ότι οι ενοικιαζόμενες μπάλες πηγαίνουν πολύ καλά, κάτι που αποδεικνύει δύο πράγματα:

α) Ότι οι Κινέζοι αγαπούν πολύ το μπάσκετ

β) Ότι ο τύπος έχει μυαλό ξουράφι.

Η αλήθεια πάντως είναι τον ευνοεί και η γενικότερη συγκυρία στην χώρα, όπου η "οικονομία της μοιρασιάς" (sharing economy) ανθεί ιδιαιτέρως. Στην Κίνα μπορείς να νοικιάσεις τα πάντα, από αυτοκίνητο και σπίτι, μέχρι ομπρέλα, φορτιστή για το κινητό, ποδήλατο, αναπτήρα και... μπάλα του μπάσκετ! Οι start ups με αυτό το αντικείμενο ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο συνολικός τζίρος που έκαναν αυτού του είδους οι επιχειρήσεις μέσα στο 2016 άγγιξε το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια! Και εξακολουθεί να έχει ανοδικές τάσεις...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ