21.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΝΒΑ: Το πρωτάθλημα που γεννήθηκε μέσα από τους… πάγους (vid)

Το ΝΒΑ έχει περάσει αρκετές περιοδούς αναπροσαρμογής στην ιστορία του. Πολλές ημερομηνίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν την "αρχή" του, όμως η πραγματική αρχή των πάντων, ήρθε μια μέρα σαν και τη σημερινή, πριν από 75 χρόνια, τη μέρα που το NBA γεννήθηκε από τους... πάγους!

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Ιουνίου του 1946, όταν στη Νέα Υόρκη συναντήθηκαν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων κλειστών γηπέδων των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος τους, ήταν το να βρουν μία χρήση για να γεμίσουν αυτά τα γήπεδα, τα οποία τις ημέρες που δεν γίνονταν αγώνες χόκεϊ (μιας και αυτός ήταν ο λόγος κατασκευής τους) παρέμεναν κενά, και στοίχιζαν χρήματα στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι έπρεπε να τα συντηρούν. Ο Ουόλτερ Μπράουν, ιδιοκτήτης του ιστορικού Garden της Βοστόνης, είχε ήδη βρει την ιδέα.

Το μπάσκετ αποτελούσε έναν ανεξερεύνητο κόσμο για την εμπορική αγορά των ΗΠΑ. Τα δύο πρωταθλήματα της χώρας, το ABL και το NBL, διεξάγονταν σε μικρά γήπεδα, με ελάχιστο κόσμο και φυσικά έμοιαζαν οριακά ασύμφορα προς τους διοργανωτές τους. Το μπάσκετ άλλωστε ήταν ένα σπορ που δεν είχε τη δημοφιλία των "μεγάλων" αθλημάτων των ΗΠΑ, δηλαδή του Μπέιζμπολ, του Χόκεϊ και του Φούτμπολ. Όμως, σε μία μεταπολεμική Αμερική με μεγάλη ανάγκη για "άρτο και θέαμα" ώστε να ξεχαστούν οι τραγωδίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έμοιαζε με έναν νέο, ανερχόμενο "παίκτη". Όπως είναι λογικό, υπήρχε ένα "κενό" στην αγορά, που το ανερχόμενο τότε άθλημα του μπάσκετ θα μπορούσε να καλύψει.

Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν η δημιουργία ενός νέου πρωταθλήματος μπάσκετ. Η "Basketball Association of America" ή πιο απλά, BAA, ήταν γεγονός. To BAA ξεκίνησε τις διεργασίες του τη σεζόν 1946-47 έχοντας 11 ομάδες, οι οποίες ήταν χωρισμένες στις γνωστές μας περιφέρειες: Ανατολή και Δύση. Σε αντίθεση με τα άλλα δύο πρωταθλήματα, το NBA λειτουργούσε σε εθνικό, και όχι περιφερειακό επίπεδο, ενώ είχε και μία ομάδα στον Καναδά!

Οι έντεκα σύλλογοι ήταν οι εξής:

Ανατολή : Ουάσιγκτον Κάπιτολς, Φιλαδέλφεια Ουόριορς, Νιου Γιορκ Νικς, Πρόβιντενς Στιμρόλερς, Μπόστον Σέλτικς, Τορόντο Χάσκις

Δύση: Σικάγο Σταγκς, Σεντ Λιούις Μπόμπερς, Κλίβελαντ Ρέμπελς, Ντιτρόιτ Φάλκονς, Πίτσμπουργκ Άιρονμεν.

Το νέο πρωτάθλημα θα έχει ως επικεφαλής τον Μόρις Πόντολοφ, ο οποίος ήξερε να... κουμαντάρει το απαιτητικό καράβι ενός επαγγελματικού πρωταθλήματος, μιας και ήταν πρόεδρος της American Hockey League. Το BAA θα "τρέξει" για τρεις σεζόν και χρόνο με τον χρόνο θα τραβάει και άλλες ομάδες στην διοργάνωσή του. Το 1949 θα έρθει και η ημερομηνία που για πολλούς είναι η πραγματική γέννηση του NBA. Ο Πόντολοφ θα δει την ευκαιρία και θα απορροφήσει έναν βασικό ανταγωνιστή, την NBL, με στόχο να δημιουργήσει έναν νέο, ισχυρότερο οργανισμό. Το NBA θα γεννηθεί και επίσημα στις 3 Αυγούστου του 1949, όμως ήταν η συνάντηση αυτή στη Νέα Υόρκη, στις 6 Ιουνίου του 1946 που έβαλε το νερό στο αυλάκι για το πρωτάθλημα το οποίο γνωρίζουμε σήμερα ως τον "μαγικό κόσμο"...

Δείτε σκηνές από τους τελικούς του 1947, μεταξύ των Φιλαδέλφια Ουόριορς και των Σικάγο Σταγκς:

https://www.youtube.com/watch?v=bnGWyqEb3dA



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ