19.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Νίκος Τσούτσος στο Basketa: «Δείχνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε»

Ο Νίκος Τσούτσος «βομβάρδισε» το καλάθι της Καστοριάς στο νέο σπουδαίο «διπλό» του Εθνικού και μίλησε στο Basketa.gr για το τι έχει πραγματικά αλλάξει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στον Πειραιά με την έλευση του Σάββα Συμεωνίδη, την απόδοσή του στο «Δημήτρης Διαμαντίδης» και την απόφαση να γίνει ξανά κάτοικος Αττικής.

Αν υπάρχει μία ομάδα που, για το διάστημα των τριών τελευταίων εβδομάδων, μπορεί να κερδίσει ένα άτυπο βραβείο «extreme makeover» και εντυπωσιακής απόδοσης, συνδυαζόμενης από αντίστοιχα αποτελέσματα, αυτή είναι ο Εθνικός χωρίς καμία αμφιβολία. Η πρόσληψη του Σάββα Συμεωνίδη άλλαξε πλήρως το τοπίο στο «Π. Σαλπέας», με την νίκη επί του Παπάγου να είναι... μόνο η αρχή, για να ακολουθήσουν δύο τρομερά «διπλά» σε Πάτρα και Καστοριά, με το σύλλογο του Πειραιά να οδηγείται προς την ταχύτερη δυνατή εξασφάλιση της παραμονής του.

Αν έπρεπε, επίσης, να ξεχωρίσουμε κάποιο άτομο για την νίκη επί των «Γουναράδων» τη 16η αγωνιστική, ξεκινώντας με τους καλύτερους «οιωνούς» το δεύτερο γύρο, αυτός είναι ο Νίκος Τσούτσος. Ο 36χρονος φόργουορντ φαίνεται πως βλέπει Καστοριά και... παθαίνει «αμόκ», αφού εκτός των 7/11 τριπόντων που πέτυχε στο τελευταίο ματς, για να φτάσει στους 27 πόντους συνολικά, στο ματς του πρώτου γύρου είχε 7/9, ήτοι 14/20 τρίποντα. Παλιά του τέχνη... κόσκινο άλλωστε και το «μαγικό» του παιχνίδι, ήταν από τους βασικούς «άξονες» για την απόδραση του Εθνικού.

Ο Νίκος Τσούτσος μίλησε στο Basketa.gr για την απόδοσή του αυτήν, αποθεώνοντας τους συμπαίκτες του και αποδίδοντας τα εύσημα στον κόουτς Συμεωνίδη, για όσα έχει πετύχει η ομάδα μέσα σε αυτό το τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, αναφέρεται στην επόμενη δύσκολη αποστολή με τον Αμύντα, ενώ δε διστάζει να εκφράσει την άποψή του για την ομάδα που υπηρέτησε τέσσερα χρόνια προτού ξανάρθει στην περιοχή της Αττικής, την ΑΕΛ, καθώς και τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο χρόνο. Τέλος, ελπίζει να συνεχίσει να «πυροβολεί» τα αντίπαλα καλάθια... για πολύ καιρό ακόμη.

Ο Εθνικός εντυπωσιάζει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Τι συνέβη και ήρθαν αυτά τα αποτελέσματα;

Άλλαξαν πολλά, και ειδικά η ψυχολογία μας, από τότε που ήρθε ο νέος προπονητής μας. Είναι ένας τεχνικός, που ξέρει πώς να συμπεριφερθεί σε τέτοιες καταστάσεις, ενώ γνωρίζει πολύ καλά πώς να σε βοηθήσει να βελτιωθείς και στις δύο πλευρές στο παρκέ. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο οι νίκες, αλλά και το γεγονός ότι παίζουμε ωραίο μπάσκετ, έχοντας λυθεί μετά την νίκη στην κρίσιμη αναμέτρηση με τον Παπάγου. Ο κόουτς Συμεωνίδης μας «ανανέωσε».

Και δεν είναι η πρώτη φορά που φέρει τέτοια αλλαγή η έλευσή του. Τι είναι αυτό που κάνει, λοιπόν;

Η αλλαγή πάντα γίνεται για καλό κι εμάς μας ευνόησε με το παραπάνω. Ο κόουτς έφερε… άλλον αέρα στην ομάδα, αν και φυσικά δε μιλάμε για άνθρωπο που έχει το «μαγικό ραβδάκι». Κατάφερε με το «καλημέρα», όμως, να πάρει το κάτι παραπάνω από τους παίκτες σε κάθε προπόνηση και αγώνα.

Μίλησες και για αγωνιστικές αλλαγές; Προλαβαίνει να το πετύχει, όντως, ένας προπονητής στα μέσα της χρονιάς;

Ο κόουτς Συμεωνίδης πέρασε αρκετά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ιδίως στην επίθεσή μας. Τροποποίησε μερικά πράγματα, βασιζόμενος στο γεγονός, ότι έχουμε αρκετούς νέους παίκτες με αθλητικά προσόντα, με αποτέλεσμα να τους βοηθήσει να βγάλουν αυτά τα στοιχεία.

Είδαμε κι εσένα να είσαι από τους παίκτες που έχουν σημειώσει ψυχολογική άνοδο, με το εξαιρετικό σου παιχνίδι στην Καστοριά. Πώς ήρθε αυτή η αυτοπεποίθηση;

Δε γίνεται να… βάζω μόνος μου όλους αυτούς τους πόντους, όπως καταλαβαίνεις. Πρόκειται για μία εξαιρετική ομαδική δουλειά, η οποία μου επέτρεψε αυτή την πολύ καλή εμφάνιση. Είναι, φυσικά, σημαντικό για εμένα και δείχνει πόσο ευχαριστιόμαστε πλέον το παιχνίδι στην ομάδα, αλλά δεν ενήργησα ατομικά. Με βοήθησαν πολύ οι συμπαίκτες μου στο να φτάσω μέχρι εκεί.

Η νίκη στην Καστοριά δεν είναι η μοναδική σπουδαία εκτός έδρας για εσάς, αφού την προηγούμενη εβδομάδα περάσατε από την Περιβόλα, κερδίζοντας τον Απόλλωνα. Δείχνοντας αυτή την εικόνα, θεωρείτε πως αυτές είναι οι αληθινές σας δυνατότητες;

Είναι σίγουρο, πως οι νίκες που κάναμε στις έδρες αυτές, πολύ δύσκολα θα γίνουν από άλλες ομάδες, που έχουν ως στόχο την παραμονή. Είναι βέβαιο, επίσης, ότι είχαμε αδικήσει τους εαυτούς μας τόσο καιρό, αν και είχαμε χάσει μερικά παιχνίδια που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και θα μπορούσαν να μας έχουν τοποθετήσει καλύτερα στη βαθμολογία. Δεν αξίζουμε, φυσικά, να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, ειδικά αν σκεφτείς το πώς παίζουμε τώρα, αλλά με την ψυχολογία μας να αλλάζει τελευταία, δείξαμε τις πραγματικές μας δυνατότητες, το τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε.

Έχετε μπροστά σας κι άλλο ματς με μία δυνατή και φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος, τον Αμύντα. Πώς τα βάζεις με μία ομάδα της φιλοσοφίας και της σταθερότητας που τον χαρακτηρίζει, για τα άτομα που τον απαρτίζουν;

Είναι ένα ματς στην έδρα μας, η οποία πρέπει να είναι αλώβητη στο εξής, άρα είμαστε και υποχρεωμένοι να κερδίσουμε, καθώς πέραν των ηττών με Περιστέρι-Ηρακλή, που μπορούν να θεωρηθούν λογικές, κάναμε την «γκέλα» με τον Ερμή Αγιάς. Ο Αμύντας είναι, όντως, σε τρομερή φόρμα, μία ομάδα που είναι «δεμένη» εδώ και πολλά χρόνια και αυτό φαίνεται στο γήπεδο. Εμείς έχουμε ως αβαντάζ την ψυχολογία των τριών αυτών νικών και οφείλουμε να παίξουμε δυνατά, απέναντι σε μία ομάδα που φημίζεται για τη σκληράδα της. Αν δεν είναι ήδη το πιο δύσκολο ματς για εμάς μέχρι το τέλος της χρονιάς, τότε είναι σίγουρα μέσα στα πιο δύσκολα.

Ήρθες στον Εθνικό, ενώ νωρίτερα είχες επιστρέψει στην περιοχή όπου αρχικά αναδείχθηκες, αυτήν της Λάρισας. Πώς πήρες αυτή την απόφαση;

Στη Λάρισα γύρισα πριν από τέσσερα χρόνια, μετά την άνοδο στην Α1 με τα Τρίκαλα, ιδίως για οικογενειακούς λόγους, καθώς μόλις είχε γεννηθεί το παιδί μου. Βρέθηκε, λοιπόν, η ΑΕΛ με ένα πολύ καλό πλάνο 3-4 ετών να μου κάνει την πρότασή της κι εγώ δέχθηκα, αλλά δεν είχα αποφασίσει να μείνω για πάντα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στην πόλη. Το πρότζεκτ αυτό, δυστυχώς, δεν ευδοκίμησε τελικά, όπως βλέπετε και φέτος, με αποτέλεσμα εγώ να αναγκαστώ να φύγω. Με κέρδισε ο Εθνικός με τον τρόπο προσέγγισής του. Ήταν, βέβαια, μία δύσκολη μετάβαση, καθώς την τελευταία φορά βρισκόμουν στην Αθήνα τη διετία 2010-2011, αλλά όταν είσαι επαγγελματίας, χρειάζεται άμεση προσαρμογή.

Παρακολουθείς τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η ΑΕΛ και, αν ναι, ποια είναι η γνώμη σου;

Φυσικά την παρακολουθώ και μάλιστα αρκετά κοντά, γιατί το θεωρώ κρίμα αυτό που συμβαίνει, ειδικά για τα παιδιά που δεν έχουν πάρει… φράγκο φέτος και προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις. Και είναι κρίμα, επίσης, γιατί υπήτχε πλάνο με έναν καλό προπονητή και αξιόλογους παίκτες της περιοχής, με αποτέλεσμα να κάνουμε μία μεγάλη επιτυχία και να φτάσουμε μέσα σε τρία χρόνια, από τη Γ’ Εθνική στην Α2 Ανδρών. Το πλάνο αυτό, όμως, πήγε χαμένο, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν και πέρυσι, αλλά είχαν καλυφθεί από την τρομερή μας πορεία στον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο γύρο ήρθε περισσότερο στην επιφάνεια το θέμα αυτό, λόγω των κακών αποτελεσμάτων μας. Λυπάμαι με αυτό που συμβαίνει και για το λόγο, ότι η επαρχία χρειάζεται στήριξη.

Για πόσο καιρό θα βλέπουμε τον Νίκο Τσούτσο να… βομβαρδίζει;

Ελπίζω για πολύ καιρό ακόμη (γέλια). Θέλω να έχω υγεία, για να μπορέσω να συνεχίσω, με το ίδιο κουράγιο και την ίδια θέληση. Αυτό το άθλημα, άλλωστε, είναι μία αγάπη που δεν αφήνεις ποτέ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ