32.1 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Νίκος Παπαρέγκας στο Basketa: «Μπαράζ; Γιατί όχι;»

Ο ΕΦΑΟΖ πήρε ένα τεράστιο «διπλό» στο Χαϊδάρι επί της Δάφνης Δαφνίου με τρίποντο του Νίκου Παπαρέγκα στην εκπνοή και ο ήρωας της ομάδας του Ζωγράφου περιγράφει στο basketa.gr τις κρίσιμες εκείνες στιγμές, ενώ δε διστάζει να μιλήσει ακόμη και για τετράδα.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα Β' Εθνικής που έχουν διοργανωθεί εσχάτως. Αν εξαιρέσει κανείς τον Ιωνικό, όλες οι ομάδες ισορροπούν σε ένα σχοινί... έτοιμο να σπάσει σε κάθε αγωνιστική για καθεμία από αυτές. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι δεν υπάρχουν ομάδες που ξεχωρίζουν και μία εξ αυτών είναι ο ΕΦΑΟ Ζωγράφου. Ο Τάκης Ζήβας έχει παρουσιάσει φέτος ένα ακόμη δυσκολοκατάβλητο σύνολο, έναν... κακό μπελά για κάθε αντίπαλο, συνδυάζοντας την τρομερή ποιότητα παικτών που έχουν «φάει με το κουτάλι» τις εθνικές κατηγορίες, με τη «δίψα» μερικών εξαιρετικά ταλαντούχων παικτών για διάκριση. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και ο Νίκος Παπαρέγκας, ο οποίος έμελλε να αναδειχθεί σε μεγάλο πρωταγωνιστή της ομάδας του, ευστοχώντας με τη λήξη σε σουτ τριών πόντων, με αποτέλεσμα η πολύ δύσκολη αποστολή στο Χαϊδάρι κόντρα στη Δάφνη Δαφνίου, να στέφεται με απόλυτη επιτυχία.

Ο 23χρονος φόργουορντ μίλησε στο basketa.gr για το σουτ αυτό και τις... σκέψεις του εκείνη την ώρα, χωρίς να ξεχάσει να επισημάνει τι σημαίνει αυτό το «διπλό» για την ομάδα του, αφού δεν κρύβει τα «όνειρα» τετράδας που γίνονται πλέον στη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας. Αναφέρεται με ενθουσιασμό στην φετινή χρονιά με τον ΕΦΑΟΖ και εξηγεί για ποιο λόγο δε συνέχισε στον Χαρίλαο Τρικούπη, ενώ μπροστά του θεωρητικά είχε φέτος μία δεύτερη σεζόν με το σύλλογο του Μεσολογγίου, βάσει συμφωνίας. Ο ίδιος, πάντως, φροντίζει να κρατήσει «χαμηλά την μπάλα», αναφορικά με τις δικές του επιδιώξεις για το μέλλον.

Νίκο, τι σημασία αποκτά μία νίκη σαν αυτήν, σε μία δύσκολη έδρα δηλαδή απέναντι σε μία ομάδα με την ποιότητα της Δάφνης, στην προσπάθεια να αποφύγετε οποιαδήποτε σενάρια σχετικά με την «ουρά» της βαθμολογίας το συντομότερο δυνατόν;

Είναι όντως μία πολύ μεγάλη νίκη σε μία εξαιρετικά δύσκολη έδρα, όπως ανέφερες κι εσύ, από την οποία δεν ξέρω ποιος άλλος θα μπορέσει να φύγει νικητής στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο που μπορούμε να επισημάνουμε σε αυτό το «διπλό». Είχαμε προσηλωθεί σε αυτό το ματς, ώστε να παίξουμε για να κερδίσουμε, από την αρχή της εβδομάδας, κάτι που ασφαλώς δεν ήταν εύκολο, καθώς η Δάφνη είναι μία ομάδα με πολύ έμπειρους παίκτες, για την ποιότητα των οποίων δεν χρειάζεται να λέμε πολλά λόγια, αλλά τελικά η νίκη ήρθε, έστω και με τον τρόπο που ήρθε.

Ε όχι και με οποιοδήποτε τρόπο, αφού εσύ έβαλες το σουτ της νίκης…

Ναι είναι αλήθεια, αλλά πριν το βάλω είχαν βγει μπροστά ο Εμμανουηλίδης και ο Σαμοθράκης, οι οποίοι με πολύ μεγάλα σουτ είχαν την ομάδα μας σταθερά σε θέση να διεκδικεί το παιχνίδι. Χρειάστηκε, ασφαλώς, μεγάλη προσπάθεια από πολλούς συμπαίκτες πριν έρθει το δικό μου σουτ.

Τι σκέφτηκες παίρνοντας αυτό το σουτ, βλέποντας ότι δεν είχες περιθώριο να αποφασίσεις και σκεπτόμενος στη συνέχεια τι αντίκτυπο θα είχε στη θέση σας στο πρωτάθλημα;

Ο κόουτς σχεδίασε ένα σύστημα, το οποίο τελικά βγήκε, αφού ο Σαμοθράκης με βρήκε ελεύθερο με μία εξαιρετική ασίστ. Ήταν προφανώς αναγκαστική η επιλογή να σουτάρω και χαίρομαι που ευστόχησα σε ένα σουτ που μας δίνει τόσο μεγάλη «ώθηση» σε ένα τόσο δυνατό πρωτάθλημα σαν το φετινό. Εκτός του Ιωνικού που είναι μία κλάση ανώτερος, όλοι οι υπόλοιποι είμαστε ομάδες παρόμοιας δυναμικότητας και αυτό το βλέπεις στη βαθμολογία, όπου από το δεύτερο μέχρι τον 14ο υπάρχει διαφορά δύο νικών. Εφόσον κάναμε αυτή την νίκη, όμως, μπορούμε να σκεφτούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μία καλύτερη πορεία και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο πλασάρισμα στη βαθμολογία μέχρι το τέλος, πάντα με το να ευχαριστιόμαστε κάθε παιχνίδι.

Το καλό πλασάρισμα θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη και τετράδα;

Έτσι όπως έχει έρθει μέχρι τώρα η κατάσταση, κανείς ουσιαστικά δεν έχει πάρει κανείς προβάδισμα στο βαθμολογικό πίνακα πλην Ιωνικού. Η κατάσταση αυτή, φυσικά, μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή, αλλά έχω μεγάλη πίστη στην ομάδα και τον προπονητή μου. Αν είμαστε σοβαροί, γιατί να μην πλασαριστούμε σε αυτές τις θέσεις στο τέλος;

Μιας και αναφέρεσαι στο πόσο πιστεύεις σε αυτή την ομάδα, πώς βιώνεις την φετινή προσπάθεια, με τον κόουτς Ζήβα να έχει προσθέσει λίγο παραπάνω στοιχείο εμπειρίας με τις μεταγραφές του καλοκαιριού, ακολουθώντας πάντα βέβαια την πολιτική ανάδειξης ταλαντούχων παικτών;

Έχει καταφέρει να κάνει μία ιδανική «μίξη» έμπειρων παιδιών, όπως ο Εμμανουηλίδης, ο Σαμοθράκης και ο Υφαντής, που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους στις εθνικές κατηγορίες, μαζί με φερέλπιδες αθλητές που έχουν μεγάλη όρεξη να δουλέψουν και να διακριθούν. Απολαμβάνουμε πραγματικά το παιχνίδι με τον προπονητή μας και μένουμε πολλές ώρες στο γήπεδο για να βελτιωνόμαστε τόσο συλλογικά όσο και ατομικά. Όσες επιτυχίες έχουμε κάνει μέχρι τώρα, θεωρώ ότι είναι δείγμα αυτής της καλής δουλειάς που γίνεται.

Ποια είναι η βεβαιότητα που δίνει σε έναν αθλητή, το να βρίσκεται σε μία ομάδα τόσο σταθερή στις ιδέες και το πλάνο της, όπως ο ΕΦΑΟΖ;

Το να σου κάνει πρόταση ο ΕΦΑΟΖ και να σε θέλει στην ομάδα του ο Τάκης Ζήβας, είναι από μόνο του μεγάλο κίνητρο για κάθε αθλητή. Ο ΕΦΑΟΖ, άλλωστε, είναι από τις πιο ξακουστές ομάδες των εθνικών κατηγοριών, λόγω των επιτυχιών που έχει καταγράψει είτε αγωνιστικά είτε στον τομέα της ανάδειξης ταλέντων και είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα όταν ακούς πρόταση από μία τέτοια ομάδα. Πέρα από τη σταθερότητα που υπάρχει στο σύλλογο, είναι μία μεγάλη ευκαιρία να δουλέψεις παραπάνω και να γίνεις πρωταγωνιστής. Αυτό είναι και ένα από τα «μυστικά» της επιτυχίας μας, κάθε παίκτης της 12άδας που αγωνίζεται σε κάθε ματς μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Προηγουμένως, όμως, είχες υπογράψει διετές συμβόλαιο με τον Χαρίλαο Τρικούπη. Τι συνέβη και δεν προχώρησες στο δεύτερο χρόνο της συνεργασίας σας;

Υπήρχε μία αβεβαιότητα και μία αναστάτωση στις τάξεις του συλλόγου το καλοκαίρι, επειδή είχαμε αποτύχει σε σχέση με τους στόχους που είχαμε θέσει. Όπως και αρκετοί ακόμη από την περσινή ομάδα, δεν είχα κάποιες ιδιαίτερες επαφές για να μείνω. Ήρθα, επομένως, ξανά στον Νότο, που είναι ξεκάθαρα πιο δυνατό πρωτάθλημα, και σε μία ομάδα που με έχει δικαιώσει απόλυτα για την επιλογή μου.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω το κεφάλαιο του Πανιωνίου, αφού ο Νίκος Μίχαλος είπε σε δήλωσή του, πως κάθε παίκτης που αγωνίστηκε σε αυτή την ομάδα τα τελευταία δύο χρόνια, έχει «εκτοξεύσει» την καριέρα του, βρίσκοντας στη συνέχεια καλές συμφωνίες. Συμφωνείς με αυτή την άποψη;

Ναι, συμφωνώ απόλυτα. Αυτό που καταφέραμε τότε στη Β’ Εθνική, είναι κάτι που μας έχει κρατήσει ακόμη και σήμερα ως παρέα, με τα παιδιά δηλαδή που κερδίσαμε την άνοδο. Όλα αυτά τα παιδιά, είναι πλέον σε ομάδες που τους δίνουν την ευκαιρία να διακρίνονται και να είναι πρωταγωνιστές. Αυτό είναι κάτι που κέρδισαν στον Πανιώνιο, ο οποίος λειτούργησε ως ένα μεγάλο «σχολείο» για να μάθουμε πώς είναι να λειτουργείς σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Μάθαμε πολλά από εκείνη τη σεζόν, όπου τότε μπορεί να μαζευτήκαμε αρκετά ταλαντούχα παιδιά, αλλά ήμασταν άπειροι.

Ποιο είναι το επόμενο «βήμα» για τον Νίκο Παπαρέγκα;

Αυτό που θέλω, είναι να βοηθήσω την ομάδα μου να μπορέσει να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην φετινή χρονιά, με τη σκληρή δουλειά των παικτών της. Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος μου, γιατί αν υπάρχει κάτι που έμαθα από την εμπειρία που έχω αποκομίσει στα παρκέ, είναι πως η προσωπική επιτυχία έχει σχέση με αυτή της ομάδας, αν θέλει ένας αθλητής να έχει ακόμη καλύτερο μέλλον.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ