15.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Νίκες, “κλειδιά”, σερί κι αυτοπεποίθηση

Διανύοντας τον τρίτο μήνα της σεζόν και παρότι “παλεύουν” καθημερινά με αγωνιστικά προβλήματα και στην πραγματικότητα δεν έχουν καταφέρει να παίξουν πλήρεις, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ βγάζουν την ποιότητα και το “βάθος” τους στα παρκέ, κρύβοντας αυτά τα προβλήματα και τις όποιες αδυναμίες τους. Σε κάθε περίπτωση οι δύο Δικέφαλοι “τρέχουν” σερί που δημιουργούν προσδοκίες για μία καλή εξέλιξη στη σεζόν.

 


Αμφότεροι έχουν δώσει από 17 παιχνίδια σε τρεις διοργανώσεις με την μεν ΑΕΚ να έχει 13 και τον δε ΠΑΟΚ να έχει 11 νίκες, μόνο που η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι μέσα και στις τρεις, έχοντας πετάξει την “Ένωση” από τη μία, το Κύπελλο Ελλάδας δηλαδή.

 


Η άμυνα κάνει τη δουλειά

 

Με τον Ξανθόπουλο, τον Καββαδά σταθερά και τους Σάκοτα, Ρατάν-Μέις αρκετά συχνά εκτός παρκέ, η ΑΕΚ ανέδειξε σε αυτούς τους δύο πρώτους μήνες ουσιαστικά της σεζόν, νέα πρόσωπα και πρωταγωνιστές. Αν όμως ένα στοιχείο της ξεχωρίζει σε ομαδικό επίπεδο, είναι αυτό της συμπεριφοράς της στο πρώτο μισό του παρκέ.

 


Στο Πρωτάθλημα η ΑΕΚ δέχτηκε στις πρώτες οχτώ αγωνιστικές 70,8 πόντους κι έτσι έχει την 4η καλύτερη άμυνα μαζί με τον Προμηθέα. Είναι μάλιστα σημαντικό ότι το αμυντικό παθητικό της από τα παιχνίδια του ΟΑΚΑ κι εκείνα μακριά από αυτό, δεν έχει μεγάλη απόκλιση. Ως γηπεδούχος κρατάει τους αντιπάλους της στους 67,7 πόντους ως γηπεδούχους και στους 72,6 ως φιλοξενούμενη. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι με εξαίρεση τους 83 που δέχτηκε από το Περιστέρι στην πρεμιέρα, στα επτά παιχνίδια που ακολούθησαν δεν είχε παθητικό μεγαλύτερο των 79 που δέχτηκε από τον Προμηθέα.

 


Ενδεικτικό του ότι στην πορεία της σεζόν και όσο παίζει με απουσίες, ότι η ΑΕΚ βγάζει αμυντική φιλοσοφία στο παιχνίδι της, είναι ότι έριξε πολύ τους μέσους όρους της και στο BCL. Είχε παθητικό 84,5 πόντων στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές του και δέχτηκε μόλις 64,6 στις τρεις που ακολούθησαν.

 

 


Ο Βινς Χάντερ “ντύθηκε” ηγέτης

 

Στην περσινή σεζόν και με την ΑΕΚ να έχει στις τάξεις της παίκτες που έβγαιναν μπροστά όπως ο Μάνι Χάρις, ο Μάικλ Γκριν και βέβαια ο Ντούσαν Σάκοτα που τώρα δείχνει να βρίσκει σιγά-σιγά ρυθμό, ο Βινς Χάντερ περιορίστηκε σε κάποιες πολύ καλές εμφανίσεις αλλά κατά βάση σε δευτερεύοντα ρόλο στον δρόμο προς τους δύο τίτλους. Φέτος ο Αμερικανός είναι με διαφορά ο πιο σταθερός της ΑΕΚ.

 


Ο Χάντερ ήταν χθες -στατιστικά κι όχι μόνο- ο MVP της ΑΕΚ στο “διπλό” επί του Άρη με τους 21 βαθμούς στο ranking. Ήταν η 4η φορά στις οχτώ αγωνιστικές του Πρωταθλήματος που κέρδισε αυτόν τον άτυπο τίτλο μετά τα ματς με τον ΠΑΟΚ (23), τον Προμηθέα (18 μαζί με τον Ματσιούλις) και τον Χολαργό (23). Στο BCL ήταν ο πολυτιμότερος, βάσει του ranking, στα τρία από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της με Ντιζόν (39), Φουενλαμπράδα (20) και Λιετκαμπέλις (34).

 

Ο “έλεγχος” της ΑΕΚ

ΣΥΝΟΛΟ: 13-4
BASKET LEAGUE: 6-2
BCL: 6-1
ΚΥΠΕΛΛΟ: 1-1

 

 


“Άγγιξε” το τέλειο σε 39 μέρες

 

Το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου, έριχνε τον ΠΑΟΚ στη συνηθισμένη κατάσταση της αρνητικότητας δεχόμενη βέλη από κάθε πλευρά, για την εικόνα και φυσικά την ήττα από τον Χολαργό. Ήταν η 5η σε σύνολο επτά αγώνων στο Πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Από τις 30 Οκτωβρίου και το παιχνίδι με τη Ναντέρ, ο ΠΑΟΚ -τουλάχιστον στο επίπεδο των αποτελεσμάτων- “άγγιξε” το τέλειο. Με τη χθεσινή νίκη στο Λαύριο έφτασε τις οχτώ νίκες σε εννιά παιχνίδια όλων των διοργανώσεων. Εκείνη η βολή του Βαγγέλη Μαργαρίτη σε σχεδόν “νεκρό” χρόνο με τους Γάλλους αποδεικνύεται “σταυροδρόμι”.

 

 

Από τις 30 Οκτωβρίου ο ΠΑΟΚ έχασε μόνο στη Λήμνο, σε ένα γήπεδο όπου δεν άξιζε να νικήσει, αλλά δεν μπορούσε να νικήσει αφού είχε την ευκαιρία στο τέλος. Το σερί αυτό ήρθε μέσα από την έμφυτη πια ικανότητα της ομάδας στο τρίποντο -την οποία παρουσίασε διεξοδικά το basketa.gr- αλλά και τη διάθεση να κάνει δουλειά και στο πρώτο μισό του παρκέ αφού δεν γίνεται διαφορετικά, ειδικά στα παιχνίδια μακριά από την Πυλαία.

 


Το πρώτο συμπέρασμα είναι εύκολο να αποδειχτεί από τη διπλή πρωτιά στο Πρωτάθλημα και το BCL σε ποσοστό ευστοχίας. Δεν ήταν τόσο παραγωγικός χθες στο Λαύριο από την περίμετρο (5/8 τρίποντα είχε ο Γκος και 3/15 οι υπόλοιποι) όμως ακόμη κι έτσι, ο ΠΑΟΚ είχε 40%+ στα 14 από τα 17 επίσημα παιχνίδια του στη σεζόν.

 


Όπως η ΑΕΚ όμως, έτσι και ο ΠΑΟΚ -στον βαθμό που του επιτρέπουν η σύνθεση του ρόστερ του αλλά και η απουσία του πολύτιμου και σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού Μαργαρίτη- βγάζει διάθεση να αμυνθεί. Πως αλλιώς θα υποχρέωνε την Τενερίφη στην πρώτη ήττα της στο BCL, αν δεν την κρατούσε στους 65 πόντους; Εστιάζοντας σε αυτό το 8-1 από τις 30 Οκτωβρίου ο ΠΑΟΚ δέχτηκε κατά σειρά…

 

*60 πόντους από την Κύμη

*69 πόντους από την Οπάβα

*61 πόντους από τη Φρίμπουργκ

*65 πόντους από την Τενερίφη

*79 πόντους από τον Άρη

*64 πόντους από το Λαύριο

και μόνο σε τρία παιχνίδια το αμυντικό “κοντέρ” του έγραψε 80 κατορθώνοντας πάντως να νικήσει στα δύο. Με την ΑΕΚ για το Κύπελλο (80), στη Λήμνο (80) και με τη Ναντέρ (82).

 

Ο “έλεγχος του ΠΑΟΚ

ΣΥΝΟΛΟ: 11-6
BASKET LEAGUE: 5-3
BCL: 4-3
ΚΥΠΕΛΛΟ: 2-0


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ