20.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μπόγρης: Μιλάνε αυτοί που τον ξέρουν καλύτερα! (vids)

Ο Ολυμπιακός έκανε την πρόταση και ο Γιώργος Μπόγρης είπε το «ναι». Και μετά από τρία χρόνια επιστρέφει στην Ελλάδα και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αλλά κυρίως επιστρέφει στην Ευρωλίγκα με έναν ρόλο τελείως διαφορετικό από  αυτόν που είχε στα 20 του ως παίκτης του Παναθηναϊκού. Αυτά τα τρία χρόνια δούλεψε πιο ήσυχος από ποτέ, παρά τις όποιες δυσκολίες, έμεινε πολύ μόνος του και έκανε κάθε χρόνο σταθερά ένα βήμα πιο ψηλά. Όπως γίνεται συνήθως οι ξένοι τον σεβάστηκαν πρώτοι και έφτασε στις αρχές της σεζόν 2016-17, να είναι ένα από τα πρόσωπα στο σποτ της Liga Endesa για το πρωτάθλημα. Ψιλά γράμματα για εδώ και κάποιους που δεν πείθοονται.

Υπάρχουν όμως τρεις άνθρωποι που δύσκολα μπορεί να τους αμφισβητήσει κάποιος: Οι προπονητές που είχε αυτά τα τρία χρόνια στην ACB. O Ζοάν Πενιαρόγια, ο οποίος ήταν ο πρώτος που του έδωσε μια θέση στο πρωτάθλημα μέσω της ΜόραΜπανκ Ανδόρρα, ο Σίτο Αλόνσο που τον βοήθησε να κάνει το επόμενο βήμα στην Μπιλμπάο και ο Τσους Βιδορέτα ο οποίος του έδειξε απόλυτη επιστοσύνη και έφτασαν παρέα να σηκώσουν κούπα στο νεότευκτο Basketball Champions League με την Ιμπεροστάρ Τενερίφε.

Οι άξονες της κουβέντας ήταν τι μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό, αν όντως μπορεί να αγωνιστεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκας και τι προσφέρει σε μια ομάδα εξωαγωνιστικά ακριβώς λόγω του χαρακτήρα του. Η εξυπνάδα του, η γνώση του παιχνιδιού, η πάσα, η άμυνα, το θετικό του χαρακτήρα του και η σκληρή δουλειά είναι και για τους τρεις προπονητές τα σημεία αναφοράς.

Zοάν Πενιαρόγια: «Κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του»

Ο Ζοάν Πενιαρόγια είναι ο προπονητής που του άνοιξε την πόρτα της ACB. Γεωγραφικώς δεν ήταν ακόμη στην Ισπανία, αλλά… μπασκετικώς είχε κάνει το βήμα που ήθελε μέσω της ΜόραΜπανκ Ανδόρρα. Σε μια χρονιά δύσκολη για τον Έλληνα σέντερ, καθώς ήταν πρώτη μακριά από την Ελλάδα και σε ένα μέρος δύσκολα προσβάσιμο, μια χώρα «στριμωγμένη» στα βουνά, ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία. Ήταν όμως και ένα πρώτο βήμα για να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα.

«Είναι ένας πάρα πολύ καλός παίκτης και καταλαβαίνει το μπάσκετ», είναι τα πρώτα λόγια του Πενιαρόγια, για να προσθέσει: «Τακτικά, είναι πολύ σημαντικός στο παιχνίδι της ομάδας. Της κάθε ομάδας στην οποία αγωνίζεται, γιατί κατανοεί τα πάντα».

Η λέξη «ομάδα» επαναλαμβάνεται από τον προπονητής της ΜόραΜπανκ Ανδόρρα και θα την πει για μία ακόμη φορά στη συνέχεια: «Είναι παίκτης ομάδας. Δεν θα κάνει ποτέ τα εντυπωσιακά νούμερα, αλλά η εξυπνάδα του και το μυαλό του είναι απαραίτητα όπου κι αν αγωνιστεί. Στην περίπτωσή του όμως δεν είναι το σημαντικό στο παιχνίδι του, γιατί με αυτά που κάνει, μπορεί να κάνει καλύτερους όλους τους συμπαίκτες του. Είναι καλός παίκτης, σταθερός στην άμυνα και πάντα παίρνει καλές αποφάσεις».

Όσο για το αν μπορεί να σταθεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκας, γιατί αυτό ουσιαστικά είναι το επόμενο προσωπικό στοίχημα για τον Έλληνα σέντερ; «Ναι! Πιστεύω πως μπορεί να σταθεί άνετα, ακριβώς εξαιτίας του τρόπου παιχνιδιού του. Ο κόσμος μπορεί να σκεφτεί πως αθλητικά υστερεί, αλλά είναι κάτι που έχει μάθει να το καλύπτει με τη βαθιά γνώση του παιχνιδιού που διαθέτει και την εξυπνάδα του. Ο Ολυμπιακός έκανε μια ουσιαστική προσθήκη».

Σίτο Αλόνσο: «Δούλεψε σκληρά και το αξίζει 100%»

Η συζήτηση με τον Σίτο Αλόνσο ξεκινάει λίγο ανάποδα. Ευγενικός μέσα στο... τρέξιμο για το χτίσιμο του νέου ρόστερ της Μπαρτσελόνα, την οποία ανέλαβε μετά το διαζύγιο με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ζητάει να ξεκινήσει την κουβέντα πριν γίνει η οποιαδήποτε ερώτηση. Και ποιος να του αρνηθεί; «Πριν από οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως ο Γιώργος παλεύει γι’ αυτή τη στιγμή τρία χρόνια. Παλεύει από τον πρώτο χρόνο στην Ανδόρρα και μετά στο Μπιλμπάο και στη συνέχεια στην Τενερίφη. Ήθελε να φτάσει εκεί που βρίσκεται τώρα. Ήταν ένα από τα όνειρά του να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα. Δούλεψε πολύ σκληρά, ακόμη και με προβλήματα και το πέτυχε. Και πρέπει να πω πως είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, γιατί το αξίζει 100%».

Τα λόγια του δείχνουν και τη σχέση που υπήρχε ανάμεσα σε προπονητή και παίκτη με την απάντησή του στην πρώτη παρατήρηση που αφορά τον ίδιο τον τρόπο του παιχνιδιού του Μπόγρη, να «παντρεύεται» με αυτή του Πενιαρόγια: «Είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος παίκτης! Είναι πολύ καλός σουτέρ από μέση απόσταση και τιμωρεί με αυτόν τον τρόπο τους αμυντικούς με αυτή την επιλογή που έχει. Έχει βαθιά γνώση του παιχνιδιού, κάτι που τον βοηθάει να αμύνεται πολύ καλά, ακόμη και απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους ή σε αντιπάλους στους οποίους μπορεί να υστερεί αθλητικά. Και το κυριότερο: Είναι εξαιρετικός πασέρ! Και δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις ένα σέντερ με την ικανότητα του Γιώργου να πασάρει!»

Ο Αλόνσο τον έζησε ένα χρόνο σε μια περίεργη χρονιά για την Μπιλμπάο και έχει να πει κάτι και για το τι μπορεί να προσφέρει σε μια ομάδα και έξω από το παρκέ: «Κάποιες φορές ένας παίκτης όπως είναι ο Γιώργος, αισιόδοξος, χαμογελαστός και θετικός παρεξηγείται πολύ εύκολα από κάποιους, γιατί νομίζουμε ίσως πως δεν είναι σοβαρός. Σας υπογράφω πως είναι ακριβώς το αντίθετο! Κάνει πολύ καλή προπόνηση, δουλεύει πάρα πολύ και έχει πολύ καλό χαρακτήρα που βοηθάει κάθε ομάδα. Άλλωστε δουλεύει πάντα για την ομάδα με κάθε τρόπο, βοηθάει όπως μπορεί. Και κάθε χρόνο δείχνει τις δυνατότητές του, βελτιώνοντας κι άλλο τον εαυτό του σε κάθε επίπεδο! Είναι ένα θετικό στοιχείο για κάθε ομάδα».

Όσο για το αν είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα, να παίξει στην Ευρωλίγκα; Η απάντηση του Σίτο Αλόνσο είναι κοφτή και μονολεκτική: «Φυσικά!» Και δευτερόλεπτα αργότερα προσθέτει: «Είναι έξυπνος! Ειδικά με τον τρόπο που αγωνίζονται οι ελληνικές ομάδες, είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρει. Νομίζω πως είναι ιδιαίτερη στιγμή γι’ αυτόν και θα παλέψει ακόμη περισσότερο για να πετύχει και αυτή τη φορά!»

Τσους Βιδορέτα: «Είναι ηγέτης και ο «διευθυντής» στην άμυνα»

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ένας προπονητής με έναν παίκτη «κουμπώνουν». Απόλυτα. Αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Σε αυτή την περίπτωση εμπίπτει και το δίδυμο Τσους Βιδορέτα – Γιώργος Μπόγρης. Ο Βάσκος είχε προσπαθήσει να συνεργαστεί με τον Έλληνα σέντερ και στη θητεία του στην Εστουδιάντες, αλλά τότε δεν είχαν δώσει τα χέρια. Πέρυσι το καλοκαίρι ήταν ο πρώτος παίκτης που ζήτησε και ο Μπόγρης από τους πρώτους που ανακοινώθηκαν από την Ιμπεροστάρ Τενερίφε. Σταδιακά του έδινε τα κλειδιά της ομάδας, όπως παραδέχεται σήμερα, γράφοντας ιστορία στο Νησί.

Ο Βιδορέτα κάνει ένα βήμα παραπάνω στα όσα λέει για τα όσα μπορεί να προσφέρει ο Μπόγρης σε μια ομάδα και στην προκειμένη περίπτωση στον Ολυμπιακό: «Στην επίθεση πασάρει πάρα πολύ καλά, σουτάρει εξαιρετικά από μέση απόσταση, ενώ είναι πολύ καλός παίκτης και στο λόου ποστ. Σε ότι αφορά την άμυνα είναι ηγέτης, γιατί έχει κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα: Ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι και στην άμυνα το καθοδηγεί. Ήταν ο «διευθυντής» μας στην άμυνα...»

Η ερώτηση αν πιστεύει πως μπορεί να περάσει την... πίστα και να βρεθεί στο επόμενο επίπεδο, αυτό της Ευρωλίγκας, είναι σαν να τον πιάνει απροετοίμαστο: «Δεν καταλαβαίνω καν την ερώτηση... Αλήθεια... Φυσικά και μπορεί! Και πιστεύω πως ο Ολυμπιακός το ξέρει και γι’ αυτόν τον υπέγραψε άλλωστε. Είναι ένας καλός παίκτης και μπορώ να πω ένας καλός φίλος μου πια. Εννοείται πως μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα».

Μαζί πέρασαν μια δύσκολη και ταυτόχρονα ονειρεμένη χρονιά με την Ιμπεροστάρ Τενερίφε να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, να μένει ουκ ολίγες αγωνιστικές στην κορυφή της βαθμολογίας, να κατακτά το Basketball Champions League. Και ο Βιδορέτα πιστεύει πως όλο αυτό έγινε χάρη και στη βοήθεια εξωαγωνιστικά του Γιώργου Μπόγρη: «Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του είναι θέλει να βελτιώνεται και ως παίκτης και ως άνθρωπος. Η προσφορά του στην ομάδα ήταν τεράστια. Από την αρχή προσπαθούσε να βάλει ο ίδιος τις ερωτήσεις στην ομάδα και στον ίδιο του τον εαυτό για το πως πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα, για το πως μπορεί να βοηθήσει, για να «δεθεί» η ομάδα. Είναι ηγέτης στο παρκέ και εκτός! Ειδικά τη σεζόν που ήμουν προπονητής του, δεν ήταν τίποτα λιγότερο από αυτό. Ουσιαστικά είχε τα κλειδιά της ομάδας».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ