17.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Μπόγρης: “Η ελπίδα μας σπρώχνει να προχωρήσουμε”

H κίνηση του Γιώργου Μπόγρη να μεταβεί στο Μάτι μία μέρα μετά τις φονικές πυρκαγιές το καλοκαίρι και να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί ήταν κάτι που έγινε γνωστό μέσα από 2-3 φωτογραφίες που ανέβασαν άνθρωποι που βρέθηκαν στην περιοχή και τον είδαν στα δικά τους social media. Αυτός δεν είπε λέξη. Πήρε το αυτοκίνητο, ενημερώθηκε από γνωστούς και ίντερνετ για το τι χρειαζόταν, το γέμισε πράγματα και πήγε μόνος του ως εκεί. Φτάνοντας και βλέποντας την κατάσταση, έμεινε ως το βράδυ για να συνεισφέρει, βοηθώντας να ξεφορτώσουν φορτηγά... Η Ευρωλίγκα αρκετούς μήνες μετά «ξεκλείδωσε» τον Έλληνα σέντερ του Ολυμπιακού και τον έκανε να μιλήσει για πρώτη φορά για εκείνη την ημέρα με την άδεια της ομάδας:

«Ήταν μια φριχτή μέρα για την Ελλάδα, το σπίτι μας. Είναι κάτι που κανείς δεν περίμενε να συμβεί. Ξαφνικά, ένα κυριακάτικο πρωινό, όλος αυτός ο χαμός συνέβη στην Ελλάδα και ήταν πολύ λυπηρό. Για μένα δεν υπήρχε καν δίλημμα. Την πρώτη μέρα που είδα πως μπορώ να πάω ως εκεί και να βοηθήσω, πήγα. Τις πρώτες 3-4 μέρες ήταν τόσο επικίνδυνο που κανείς δεν πήγαινε. Πήρα το αυτοκίνητό μου και έκανα αυτό που πίστευα σωστό. Αυτό που όλοι έπρεπε να κάνουμε ως χώρα. Πρέπει να είμαστε σαν γροθιά και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Είμαι χαρούμενος που το έκανα και θα ήταν τιμή αν αυτό αποτελούσε κίνητρο για κάποιον άλλον να κάνει το ίδιο. Από τότε που ήμουν παιδί έμαθα πως πρέπει να έχεις κάποιες αξίες στη ζωή, όχι μόνο να βοηθάς, αλλά να βάζω τον εαυτό μου στη θέση των άλλων και να κάνω πράγματα που θα ήθελα να κάνουν για μένα αν βρισκόμουν σε αυτή την κατάσταση. Έπαιξα έναν πολύ μικρό ρόλο. Ίσως να μπορούσα να κάνω περισσότερα, αλλά έκανε ότι πίστευα πως ήταν σωστό τη συγκεκριμένη στιγμή. Έκανα ότι έκανα και ελπίζω να μην ξαναβρεθούμε σε αντίστοιχη κατάσταση ποτέ».

Ο Μπόγρης όχι μόνο πήγε με το αυτοκίνητο γεμάτο πράγματα, αλλά έμεινε και να βοηθήσει για πολλές ώρες.

«Προσπάθησα να βρω φαρμακεία κοντά στην περιοχή που μένω. Υπήρχαν ανακοινώσεις για τα φάρμακα που χρειάζονταν, οπότε τις διάβασα και αγόρασα ότι έλεγαν πως είχαν περισσότερο ανάγκη. Μετά έκανα μια στάση στο σούπερμαρκερ και πήρα μπουκάλια νερό και ξηρά τροφή και κάποια είδη πρώτης ανάγκης, όπως πάνες για μωρά. Οδήγησα εκεί, άφησα τα πράγματα και έμεινα για άλλες 8-9 ώρες να βοηθήσω άλλους να ξεφορτώσουν τα αυτοκίνητά τους, ανθρώπους που σταματούσαν να βοηθήσουν κάνοντας ότι έκανα κι εγώ. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία που με έκανε πιο ταπεινό. Είναι μια κατάσταση που δεν είχα αντιμετωπίσει ποτέ στη ζωή μου. Είδα τον πόνο στα μάτια των ανθρώπων και είδα και κάποια ελπίδα, γιατί ήταν τόσοι πολλοί όσοι προσπάθησαν να βοηθήσουν και να είναι εκεί και να κάνουν πράγματα για τους άλλους. Είμαι πραγματικά χαρούμενος γι’ αυτό, γιατί η ελπίδα είναι που μας σπρώχνει να προχωρήσουμε και να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό να βοηθήσουμε τους άλλους. Στην ελπίδα εμπιστευόμαστε και ονειρευόμαστε!»

Δεν ήθελε να δώσει την πληροφορία πως βρισκόταν εκεί, βοηθώντας, αλλά κάποιοι πόσταραν φωτογραφίες στα social media και ήταν αναπόφευκτο. Ο Μπόγρης πιστεύει πως καλύτερο είναι να προλαμβάνεις κάποια άσχημα πράγματα, πιστεύει στην πρόληψη. Πιστεύει πως διάσημοι, γνωστοί άνθρωποι που τους ακολουθούν πολλοί, θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα για να συνειδητοποιήσουν όλοι πως κάποια πράγματα μπορούν να αποφευχθούν και πως όλοι πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό.

"Είναι θέμα νοοτροπίας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο πριν φτάσει στα όριά τους σε μια κρίσιμη κατάσταση, όπου δεν θα υπάρχει αύριο. Αν ήμασταν ικανοί να το αλλάξουμε αυτό, θα ήταν απίστευτο! Κάτι εκπληκτικό και υπέροχο. Όλοι αυτοί που έχουν κόσμο που τους ακολουθεί, πρέπει να αρχίσουν να κάνουν κάτι για να προετοιμάσουν κατά κάποιο τρόπο το αύριο. Μεγάλο παράδειγμα για μένα είναι ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και όσα κάνει μέσα από το ίδρυμά του, προστατεύοντας τη φύση, δείχνοντας πως νοιάζεται για το περιβάλλον, πριν να είναι πολύ αργά. Είναι κάποιος που τον ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι και ελπίζω πως περισσότεροι σαν κι αυτό θα αρχίσουν να κάνουν ότι κάνει, ώστε ο κόσμος να αποκτήσει τη νοοτροπία του να βοηθάει ο ένας τον άλλον. Πρέπει να εμποδίσουμε τα άσχημα να συμβούν. Αν φτάσουν να συμβούν, όλοι θέλουν να βοηθήσουν και είναι κάτι υπέροχο, αλλά η πρόληψη θα ήταν πολύ καλύτερη».

Γιατί δεν το δημοσιοποίησε ο ίδιος; «Όταν κάνεις κάτι τέτοιο, δεν το κάνεις για να αποκτήσει κάποιος καλή γνώμη για σένα. Το κάνεις από την καρδιά σου. Το κάνεις γιατί νιώθεις την ανάγκη να βοηθήσεις τους άλλους, γιατί θέλεις να δώσεις κάτι σε ανθρωπους που πονάνε. Δεν ήθελα ο κόσμος να ξέρει, αλλά ανέβηκε στα social media. Προσπάθησα να βοηθήσω γιατί έτσι ένιωσα και όταν βοηθάς αυτό γυρίζει και σε σένα. Πιστεύω στο κάρμα και ότι η ζωή είναι ένας κύκλος. Αν δίνεις καλό, θα λάβεις καλό».

Το κάρμα έδωσε όντως πίσω στον Μπόγρη, καθώς έμαθε ένα πολύτιμο μάθημα.

«Βλέποντας πως αντέδρασε ο κόσμος ήταν κάτι εκπληκτικό που με έκανε πιο ταπεινό. Οι αθλητές ζουν στον δικό τους μικρό κόσμο και νομίζουν πως όλα έξω από αυτόν είναι τέλεια επίσης. Μερικές φορές δεν βλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος δίπλα μας, γιατί έχουμε ένα τελείως διαφορετικό στυλ ζωής με συνεχή ταξίδια, ανησυχώντας αν θα σκοράρεις, αν γλιστράει η μπάλα, αν πονάμε εδώ ή εκεί. Αν τα συγκρίνεις αυτά με τον κόσμο εκεί έξω, οι ανησυχίες μας δεν είναι τίποτα. Τέτοια πράγματα δεν έχουν καμία σημασία. Το να βρεθώ εκεί με βοήθησε να κρατήσω τα πόδια μου σταθερά στη γη, πιο κοντά στην πραγματικότητα. Με βοήθησε ως άτομο και ελπίζω να μπορώ να είμαι σε θέση να βοηθάω όποιον μπορώ. Και πάλι.. Εύχομαι η Ελλάδα να μην ξαναζήσει μια κατάσταση σαν κι αυτή».

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ