25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Μπουρούσης στο basketa.gr: “Σταματάω αν…”

Από το 2005 και μετά ο Γιάννης Μπουρούσης δεν έχει λείψει ποτέ από το ετήσιο θερινό ραντεβού της Εθνικής ομάδας. Και με εξαίρεση το Μουντομπάσκετ του 2006, από την αποστολή του οποίου "κόπηκε" αφότου ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας, δεν έχει λείψει από καμία μεγάλη διοργάνωση σε αυτό το διάστημα. Με τόση πείρα συσσωρευμένη και καθώς πλέον είναι ο πιο παλιός παίκτης στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μπορεί καλύτερα από τον καθένα να αξιολογήσει την προσπάθεια που έχει γίνει ως τώρα στην πορεία προς το φετινό Ευρωμπάσκετ, το οποίο θα αρχίσει στις 31 του μήνα.

Στην κουβέντα του με το basketa.gr, ο Γιάννης Μπουρούσης εξηγεί τι έχει γίνει ως τώρα, τι θα γίνει από εδώ και πέρα, μιλάει για τον Κώστα Μίσσα και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και στο τέλος βγάζει και είδηση. Προαναγγέλλει την αποχώρησή του από την Εθνική ομάδα! Υπό μία προϋπόθεση...

-Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ομάδα;
"Σε αυτό το στάδιο όλα είναι ήρεμα. Προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε μετά τον ένα μήνα ξεκούρασης που είχαμε και σιγά σιγά να εξοικειωθούμε με τα συστήματα που θα χρησιμοποιήσουμε στα επίσημα παιχνίδια".

-Το κλίμα πώς είναι;
"Μια χαρά. Σούπερ. Πάντα ήταν καλό το κλίμα στην Εθνική".

-Με τον προπονητή πώς τα πάτε; Ο Κώστας Μίσσας είναι καινούριος, αλλά και παλιός μαζί, αφού ασχολείται τόσα χρόνια με τις εθνικές ομάδες.
"Είναι cool! Πολύ καλός, ήρεμος. Έχει την προσωπικότητά του κι αυτό βοηθά κι εμάς να αντεπεξέλθουμε σε αυτά που πρέπει να κάνουμε".

-Μετά το Καρπενήσι αρχίζουν τα φιλικά. Τι να περιμένουμε να δούμε;
"Σε ποιο βαθμό ετοιμότητας βρισκόμαστε αυτή την περίοδο. Είναι καλό που αρχίζουμε τόσο νωρίς να παίζουμε παιχνίδια για να μπορέσει η ομάδα να προσαρμοστεί περισσότερο στις ανάσες. Για να βρει ο κάθε παίκτης τα πατήματά του. Γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει τώρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι πιο μετά όταν θα γίνουν τα πιο δυνατά φιλικά και θα αρχίσει το Ευρωμπάσκετ".

-Ως ένας από τους δύο παλιούς που έχετε μείνει στην ομάδα, μαζί με τον Πρίντεζη, πώς βλέπεις τους διαδόχους σας; Την επόμενη γενιά. Είναι έτοιμη να αναλάβει;
"Αυτά τα παιδιά παίζουν τόσα χρόνια στην Εθνική. Ο Μάντζαρης, ο Παπανικολάου δεν ήρθαν χθες. Έχουν πλέον τις παραστάσεις που απαιτούνται ώστε να βγουν μπροστά και όλοι μαζί να προχωρήσουμε".

-Κι ο Αντετοκούνμπο; Είναι έτοιμος να βγει μπροστά;
"Κι ο Γιάννης είναι στην ομάδα τρία χρόνια. Δεν ήρθε τώρα. Μπορεί το στιλ μπάσκετ στο ΝΒΑ να είναι διαφορετικό από αυτό στην Ευρώπη, αλλά ο Γιάννης είναι παίκτης ΝΒΑ με νοοτροπία του Ευρωπαίου. Προσπαθεί να βελτιωθεί στο σετ παιχνίδι και είναι καθαρά θέμα δικό του πλέον το πώς θα διαχειριστεί τα παιχνίδια. Έρχεται από μια πολύ καλή χρονιά και είναι μια χαρά".

-Έχεις δει τους αντιπάλους μας στο Ευρωμπάσκετ;
"Όχι. Με ποιους παίζουμε"; (γέλια)

-Με Γαλλία, Σλοβενία…
"Κοίτα, δεν με ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση με ποιους παίζουμε. Όταν έρθει η ώρα, θα ασχοληθούμε. Θα τους δούμε και θα τους μελετήσουμε όπως πρέπει".

-Κάποιοι από αυτούς πάντως έχουν αρχίσει να λένε διάφορα. Ο Τζόρτζεβιτς, για παράδειγμα, είπε πως η ελληνική ομάδα είναι φαβορί ακόμα και για το χρυσό.
"Άσε τα... φαβορί τώρα. Κι άσε τους άλλους να λένε ό,τι θέλουν. Εμείς θα κάνουμε την προσπάθειά μας και μακάρι στο τέλος να έρθει η επιτυχία. Είμαστε επτά χρόνια χωρίς να πετύχουμε κάτι σοβαρό. Εδώ κι επτά χρόνια ερχόμαστε κάθε καλοκαίρι, προσπαθούμε, αλλά στο τέλος δεν μας βγαίνει. Ελπίζω κάποια στιγμή να ξαναγυρίσουμε στις επιτυχίες. Κι ελπίζω αυτό να γίνει φέτος".

-Αυτά τα επτά χρόνια χωρίς επιτυχίες που λες, μήπως αυξάνουν την πίεση;
"Δεν υπάρχει πίεση. Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν την πίεση. Απλά εγώ, επειδή είχα την τύχη να ζήσω τα 4-5 χρόνια από το 2005 και μετά, που ήταν πραγματικά πολύ καλά, ξέρω πώς είναι να βρίσκεσαι ψηλά. Και θέλω να το ξαναζήσω. Θα ήταν ευχής έργο να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και στα ημιτελικά φέτος. Για να μπορέσω κι εγώ να σταματήσω με ψηλά το κεφάλι"!

-Λες δηλαδή ότι αυτή είναι η τελευταία σου διοργάνωση με την Εθνική ομάδα;
"Αν σκεφτείς ότι του χρόνου δεν υπάρχει στο πρόγραμμα διοργάνωση, ναι. Αν έρθει φέτος η επιτυχία, θα σταματήσω".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ