27.5 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Μπουρούσης στο basketa.gr: “Μια τελευταία ευκαιρία…”

Τα έχουμε πει και γράψει πολλές φορές. Στην πραγματικότητα, κάθε καλοκαίρι το ίδιο πράγμα γράφουμε. Εθνική ομάδα χωρίς Γιάννη Μπουρούση δεν νοείται. Από το 2005, οπότε φόρεσε για πρώτη φορά τη γαλανόλευκη στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου, ο ψηλός δεν έχει λείψει από καμία μεγάλη διοργάνωση πλην μιας. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006, όπου ήταν παρών στην προετοιμασία, αλλά ο Παναγιώτης Γιαννάκης τον "έκοψε" από τη 12άδα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε είδε όλους τους μεγάλους παίκτες εκείνης της γενιάς να αποχωρούν και έμεινε αυτός (μαζί με τον Βασιλόπουλο εσχάτως) να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο εκείνης της ομάδας των μεγάλων επιτυχιών με τη σημερινή, που αναζητά την ολική επαναφορά.

Θα την πετύχει στην Κίνα; Ο Γιάννης Μπουρούσης, αρχηγός της Εθνικής ομάδας πλέον, πιστεύει ότι μπορεί. Δεν το λέει φωναχτά στην κουβέντα του με το basketa.gr, γιατί έχει μάθει πλέον να φυσά και το γιαούρτι, αλλά είναι φανερό πως το πιστεύει. Και το θέλει πολύ, γιατί, εκτός των άλλων, μπορεί αυτή να είναι η τελευταία μεγάλη διοργάνωση της καριέρας του. Αλλά ούτε αυτό το φωνάζει...

"Έχουμε βάλει πολλά στοιχήματα από το 2009 και μετά, η ομάδα να καταφέρει να βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ψέματα δε λέμε, υπάρχει το ταλέντο και η διάθεση. Ταλέντο και διάθεση υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, απλά δεν είχαμε το κάτι παραπάνω ώστε να καταφέρουμε να κερδίσουμε το σεβασμό και τη θέση που θα μπορούσαμε να έχουμε σε μια μεγάλη διοργάνωση".

Και φέτος, υπάρχει το κάτι παραπάνω; Μήπως είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; "Δεν ξέρω αν είναι ο Γιάννης το κάτι παραπάνω ή ο Γιώργος ή εγώ ο παππούς. Σημασία έχει ότι είμαστε μια ομάδα. Είμαστε ο καθένας κομμάτι ενός παζλ, που θα το φτιάξουμε μέσα από την προπόνηση, ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα.

Εννοείται ότι ο Γιάννης είναι αυτός που είναι και έχει τα συγχαρητήρια και τον σεβασμό όλων μας. Αλλά ούτε ο Γιάννης μπορεί μόνος του ούτε εμείς θα μπορέσουμε χωρίς τον Γιάννη να καταφέρουμε κάτι καλό. Δεν πρέπει και δεν είναι σωστό να πέσουν όλοι πάνω στον Γιάννη είτε αγωνιστικά είτε εξωαγωνιστικά. Πρέπει να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι και να έχουμε το καθαρό μυαλό να παίξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε".

Σε τι μπορεί να ποντάρει αυτή η ομάδα λοιπόν; "Τα παιδιά έχουν ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία, υπάρχει και η διάθεση. Έχουν ξεκουραστεί φέτος πάρα πολύ όλοι οι παίκτες κι αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί μέσα σε 20-25 μέρες δεν προλαβαίνει το μυαλό να αδειάσει από το μπάσκετ και από όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχεις μέσα στη σεζόν. Φέτος το διάστημα ξεκούρασης ήταν μεγαλύτερο κι αυτό είναι θετικό.

Από εκεί και πέρα ο προπονητής είναι ένας άνθρωπος που δίνει ελευθερία μέσα στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό. Μας κάνει να είμαστε χαρούμενοι. Οπότε θεωρώ ότι έχουμε όλα τα εχέγγυα για να πετύχουμε. Όλα αυτά τα χρόνια, βέβαια, λέμε τα ίδια, αλλά μου φαίνεται ότι, όσον αφορά εμένα τουλάχιστον, πρέπει να ήρθε η τελευταία ευκαιρία να πετύχω με την ομάδα κάτι καλό".

Τι εννοεί με αυτό; Σταματάει; "Το έχω πει κι άλλη φορά ότι πριν από τρία χρόνια ήθελα να σταματήσω. Συνέχισα γιατί με έπεισαν κάποια μέλη της οικογένειάς μου. Η γυναίκα μου με έλεγε τότε ότι από τη στιγμή που μπορώ να παίξω και να βοηθήσω, έπρεπε να συνεχίσω. Και να που μου βγήκε σε καλό. Ήρθα από την Κίνα δύο χρόνια, βοήθησα την ομάδα όσο μπορούσα και καταφέραμε να είμαστε σε ένα Παγκόσμιο για να παίξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε".

Ποιες προσδοκίες έχει ενόψει Κίνας; "Προσδοκίες έχω εδώ και 15 χρόνια. Και στο σπίτι μου μετά από 15 χρόνια να καθήσω και να βλέπω την Εθνική ομάδα, πάλι προσδοκίες θα έχω. Αν αγαπάς το μπάσκετ, ή όποιο άθλημα τέλος πάντων, αγαπάς και τη χώρα σου και πας να αγωνιστείς στην Εθνική, πρέπει να έχεις προσδοκίες, όνειρα και φιλοδοξίες. Αλλιώς, κάτσε σπίτι σου ή στο καφενείο καλύτερα. Υπάρχει προσδοκία. Έχουμε μέσα μας και στενοχώρια για όσα δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Το θέμα είναι τα νέα παιδιά να είναι έτοιμα για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε κάτι ξεχωριστό".

Μετάλλιο δηλαδή; "Ξεχωριστό είναι να φτάσει η ομάδα σε μια διάκριση. Δεν θα πω μετάλλιο, αλλά και η τετράδα είναι διάκριση για μένα". 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ