27.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Μπορούσε και καλύτερη

Λένε πολλοί, προπονητές και παίκτες συνήθως, ότι μια κλήρωση αποδεικνύεται καλή ή κακή για μια ομάδα μέσα στο γήπεδο. Σωστό αυτό, αλλά αν περιμέναμε να "αποφασίσουν" τα παιχνίδια, δεν θα είχαμε δουλειά. Συνεπώς, δεν θα περιμένω να γίνουν πρώτα οι αγώνες της φάσης των "16" του Basketball Champions League, αλλά θα πω από τώρα ότι η κλήρωση, που έγινε σήμερα στη Γενέυη, δεν ήταν καλή για τις ελληνικές ομάδες. Δεν ήταν η χειρότερη, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Είναι καλό, βεβαίως, που θα έχουμε σίγουρα μία ομάδα στα προημιτελικά, είτε την ΑΕΚ είτε τον ΠΑΟΚ. Όμως από εκεί και μετά τα πράγματα περιπλέκονται.

Για την ΑΕΚ, που εκ της πορείας της, αλλά και της συνολικής εικόνας της έχει τον τίτλο του φαβορί, καλύτερο θα ήταν να απέφευγε τον "εμφύλιο". Η Λε Μαν θα ήταν προτιμότερος αντίπαλος, γιατί είναι μια γαλλική ομάδα, άρα εξ ορισμού αναξιόπιστη, η οποία δεν πάει ιδιαίτερα καλά ούτε στο γαλλικό πρωτάθλημα, άρα δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο φέτος, και γενικώς δύσκολα θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην σοβαρή Ένωση.

Από τη στιγμή, ωστόσο, που δεν απέφυγε τον "εμφύλιο", θα ήταν προτιμότερο για την ΑΕΚ να πέσει πάνω στον Προμηθέα. Όχι τόσο για αγωνιστικούς, αλλά για λόγους ειδικού βάρους του αντιπάλου. Άλλες συνθήκες δημιουργούνται όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις τον ΠΑΟΚ, που έχει όνομα και ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κι άλλο τον πρωτάρη Προμηθέα. Δημιουργούνται συνθήκες ντέρμπι, που δεν ευνοούν αυτόν που υποτίθεται ότι είναι καλύτερος.

Για τους ΠΑΟΚ και Προμηθέα, που μπήκαν στην κληρωτίδα ως τέταρτοι, δεν υπήρχε έτσι κι αλλιώς βατός αντίπαλος. Όμως και για τους δύο καλύτερο θα ήταν να πέσουν πάνω στη Μούρθια. Είναι μεν μια ισπανική ομάδα, που έκανε περίπατο στον Α' όμιλο με ρεκόρ 13-1, αλλά δεν αποτελεί φόβητρο, καθώς είναι χειρότερη από πέρυσι, οπότε έφτασε στο φάιναλ φορ, και επιπλέον παλεύει για να αποφύγει τον υποβιβασμό στο ισπανικό πρωτάθλημα. Κάτι που μπορεί να αποτελεί τη βασική προτεραιότητά της όταν φτάσει η ώρα των αγώνων της φάσης των "16".

Για τον ΠΑΟΚ καλύτερη κλήρωση θα ήταν και η Βίρτους Μπολόνια, η οποία έχει ποιοτικό ρόστερ, ωστόσο έδειξε στην κανονική περίοδο ότι δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη. Την "είχε" ο ΠΑΟΚ. Όπως και για τον Προμηθέα, καλύτερο θα ήταν να πέσει στην ΑΕΚ, που την ξέρει καλά, αντί για την Τενερίφε, η οποία είναι σκληρή και ομοιογενής ομάδα, που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Συμπερασματικά, και για τον ΠΑΟΚ και για τον Προμηθέα η κλήρωση ήταν η χειρότερη δυνατή.

Αλλά ούτε επόμενη κλήρωση, αυτή των προημιτελικών, ήταν ιδιαίτερα καλή. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ μπορεί να απέφυγαν τα χειρότερα, δηλαδή τη Χάποελ Ιερουσαλήμ, η οποία εύκολα ή δύσκολα αναμένεται να περάσει τη Νεπτούνας, αλλά το ζευγάρι Μπάμπεργκ-Μπάνβιτ είναι, μετά τη Χάποελ, το χειρότερο που μπορούσε να τους συμβεί. 

Η Μπάμπεργκ μπορεί να μην τα πήγε πολύ καλά στην κανονική περίοδο, είναι όμως μια πολύ έμπειρη ομάδα. Διατήρησε αρκετούς παίκτες από την περσινή ομάδα της Ευρωλίγκας, πράγμα που σημαίνει ότι και παραστάσεις διαθέτει και μπορεί να εμφανιστεί έτοιμη όταν πραγματικά πρέπει. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αυτή είναι η μόνη ομάδα που έχει νικήσει φέτος την ΑΕΚ εκτός από την Χάποελ. Η Μπάνβιτ έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά το κακό ξεκίνημά της, η προσθήκη του Μακένζι Μουρ την έχει βοηθήσει πολύ, είναι γενικώς ένας σκληρός αντίπαλος, που δεν θα ήθελες να τον βρεις μπροστά σου στο δρόμο προς το φάιναλ φορ. Τόσο η ΑΕΚ όσο, πολύ περισσότερο ο ΠΑΟΚ, δεν θα περάσουν ευχάριστα απέναντι είτε στη μία ομάδα είτε στην άλλη. Τα ζευγάρια Ναντέρ-Μπεσίκτας (κυρίως αυτό) και Νίζνι Νόβγκοροντ-Βενέτσια ήταν πολύ προτιμότερα.

Όσο για τον Προμηθέα, μετά την Τενερίφε, του προέκυψε η Χάποελ Ιερουσαλήμ, που θεωρείται από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Πιο δύσκολη κλήρωση δεν θα μπορούσε να υπάρξει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ