17.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Μπερτομέου: Όχι στα “παράθυρα” της FIBA

Άρχισαν τα όργανα και επισήμως. Ο Τζόρντι Μπερτομέου σε συνέντευξή του στο Cadena Ser και στον Νταβίντ Καρνιθέρο, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος πως η Ευρωλίγκα θα πει "όχι" στα παράθυρα της FIBA. Κοινώς πως οι ομάδες δεν θα επιτρέψουν σε παίκτες να αγωνιστούν με την Εθνική Ομάδα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, τα οποία θα γίνονται, όπως και παλιότερα, στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου σε συγκεκριμένες περιόδους.

"Το ΝΒΑ έχει ήδη πει όχι και το ίδιο θα κάνει και η Ευρωλίγκα. Είναι κάτι το οποίο συζητήθηκε στη σύσκεψη των ομάδων και η αρχική τοποθέτηση ήταν πως δεν θα αγωνιστούν παίκτες των ομάδων της Ευρωλίγκας σε αυτά τα "παράθυρα". Το καλεντάρι είναι κάτι που θα συζητηθεί τον Ιούλιο και τότε θα ληφθεί η οριστική απόφαση, αλλά τι θα γίνει; Αν δεν πάρουν μέρος οι παίκτες των ομάδων της Ευρωλίγκας θα τιμωρηθούν ή θα τιμωρηθούν οι ίδιες ομάδες, αλλά οι παίκτες των ομάδων του ΝΒΑ δεν θα τιμωρηθούν, γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό και όλα καλά; Προσωπικά, το βρίσκω πολύ δύσκολο να γίνει όλο αυτό. Σε τελευταία ανάλυση ο παίκτης είναι ένας εργαζόμενος, είναι επαγγελματίας και έχει τα δικαιώματά του. Πώς θα τον τιμωρήσεις; Κι επίσης τι νόημα θα έχει για τους φιλάθλους, αν απουσιάζουν οι καλύτεροι παίκτες;".

Με τον... συνδικαλιστικό αυτό επίλογο, ο Μπερτομέου φρόντισε να προσθέσει πως η Ισπανία μπορεί να έχει 5η ομάδα στην Ευρωλίγκα γιατί όπως ξεκαθάρισε "μας ενδιαφέρουν οι ομάδες και η ποιότητα και όχι οι χώρες", για να συμπληρώσει: "Το επίπεδο στην ACB είναι πολύ υψηλό. Είχε δύο ομάδες στον τελικό του EuroCup, έχει ομάδα στο Final Four, το Basketball Champions League το κατέκτησε ομάδα της ACB. Οπότε αν η Βαλένθια για παράδειγμα κατακτήσει το πρωτάθλημα θα είναι στην Ευρωλίγκα και θα είναι η πέμπτη ομάδα από την Ισπανία, αφού η Ουνικάχα Μάλαγα κέρδισε το δικαίωμα αυτό μέσα από το EuroCup και οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια έχουν συμβόλαια".

Ανάμεσα στα βασικά σημεία ήταν η επανάληψη της θέσης περί αύξησης των ομάδων της Ευρωλίγκας σε 18 ή 20 στα επόμενα χρόνια, πως το φετινό σύστημα ήταν άκρως επιτυχημένο και θα συνεχιστεί, φροντίζοντας να προσθέσει πως το σύστημα με τα "παράθυρα" της FIBA για τις εθνικές ομάδες είναι ένα σχέδιο που είχε κατατεθεί το 2010, ξανά το 2012 και τώρα ξανά με ελάχιστες αλλαγές.

Το σίγουρο είναι πως η ίδια η ισπανική ομοσπονδία έχει  κάνει τα πλάνα της, τα οποία μάλιστα παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, στοχεύοντας σε μια διαφορετική Εθνική Ισπανίας, χωρίς τους ΝΒΑερ, αλλά κανονικά με τους παίκτες που αγωνίζονται στη Ευρώπη, στην Ισπανία, στην Ευρωλίγκα. Ένα πλάνο που στοχεύει και στο αύριο όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας Χόρχε Γκαρμπαχόσα και τον ομοσπονδιακό προπονητή, Σέρτζιο Σκαριόλο, που έχει αναλάβει και όλον αυτόν τον σχεδιασμό. Όπως επίσης πως οι ομάδες δεν έχουν πάρει ακόμη καμία απόφαση. Και η όποια απόφαση θα ληφθεί τον Ιούλιο, στην επόμενη γενική συνέλευση!

*Η συνέντευξη του Τζόρντι Μπερτομέου από το 24'45'', στο 32'20'' οι δηλώσεις για τα παράθυρα της FIBA και τις εθνικές ομάδες ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ