Η Ευρωλίγκα δεν επιθυμεί να γίνει «κλειστή» διοργάνωση ούτε ενδιαφέρεται να έχει στις τάξεις της ομάδες που δεν παίζουν στη χώρα τους, όπως τόνισε ο Τζόρντι Μπερτομέου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της γηραιάς ηπείρου μίλησε στην ισπανική εφημερίδα «AS» για το πλάνο τους, ξεκαθαρίζοντας αρχικά: «Δεν σκοπεύουμε να φτιάξουμε κλειστό τουρνουά. H ύπαρξη φιλοδοξίας είναι πολύ σημαντική ώστε η κάθε ομάδα να μπορεί να παίξει και να νικήσει. Εδώ η ερώτηση έχει να κάνει με το συνδυασμό της σταθερότητας των συλλόγων με ένα ανταγωνιστικό πλάνο. Χρειάζεται σταθερότητα κι αυτή είναι αδύνατη με μια Ευρωλίγκα που κάθε χρόνο οι μισές ομάδες θα είναι καινούριες. Η απάντηση είναι να υιοθετήσουμε ένα σύστημα "πυραμίδας" με προβιβασμούς και υποβιβασμούς μεταξύ της Ευρωλίγκας και του Eurocup, χωρίς εξασφαλισμένες συμμετοχές. Δεν μπορείς να ξεκινάς κάθε χρόνο από το μηδέν».
Για τις εθνικές διοργανώσεις και το ρόλο τους, στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, δήλωσε: «H Ευρωλίγκα ενδιαφέρεται να έχει ομάδες που παίζουν στις χώρες τους. Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύω κάτι διαφορετικό. Δεν έχουμε ένα ενιαίο σύστημα όπως στις ΗΠΑ και τα εθνικά πρωταθλήματα είναι με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια. Πιστεύουμε στις εθνικές διοργανώσεις, αποτελούν τη βάση, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι στην κορυφή της Ευρωλίγκας είναι δεκαοκτώ σύλλογοι. Μεγαλύτερο καλεντάρι δεν είναι εφικτό να υπάρξει».
Για το εάν η Ευρωλίγκα μπορεί στο μέλλον να διευρυνθεί, με τη συμμετοχή περισσότερων ομάδων, εξήγησε: «Το θέμα με τις 24 ομάδες που έχουμε συζητήσει είναι κάτι απίθανο, το οποίο δεν λαμβάνουμε υπόψη μας. Επιπλέον, η δέσμευσή μας στην ποιότητα δεν συμβαδίζει με την αύξηση των συμμετεχόντων. Στα Βαλκάνια και τη Λιθουανία παράγονται ταλέντα. Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε, όσο κι αν θέλουμε να ενισχυθούν χώρες όμως η Γερμανία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία». Συμπληρώνοντας, διευκρίνισε για τη χρονική διάρκεια της Ευρωλίγκας: «Μίλησα σχετικά με την ACB και τη διάρκειά της, τονίζοντας μόνο πως το ισπανικό πρόβλημα με τα πλέι οφ και το εύρος της Ευρωλίγκας είναι σχεδόν μοναδικό. Δεν επηρεάζει άλλες χώρες».
Όσον αφορά στο νέο αγωνιστικό πρόγραμμα, εν συγκρίσει και με το διεθνές καλεντάρι της FIBA, πρόσθεσε: «Θα υπάρχει πρόγραμμα οκτώ μηνών με τους συλλόγους και μετά θα ξεκινήσουν οι εθνικές ομάδες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Θα προκύψουν 45 ημερών διακοπές για τους παίκτες και για να ξεκινήσουν τη νέα σεζόν μια περίοδος δύο εβδομάδων προετοιμασίας, αλλά με όλους τους παίκτες διαθέσιμους, όχι όπως τώρα. Έχουμε κάνει έρευνα που δείχνει ότι το 60% των πιο σημαντικών τραυματισμών γίνεται τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, αφότου οι παίκτες είναι με τις ομάδες τους. Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει οργανώσει σωστά το πρόγραμμα όσον αφορά στο γεγονός ότι δεν συμπίπτουν τα μεγάλα τουρνουά με αυτά του ποδοσφαίρου. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τον Ιούλιο».
Αναφέρθηκε και στην κόντρα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα με τη FIBA. «Δεν νιώθουμε νικητές. Όταν κάτι πάει στραβά στο μπάσκετ δεν μας κάνει ευτυχισμένους, αλλά φαίνεται πως μόνο εμείς πιστεύουμε ότι κάτι πηγαίνει πραγματικά λάθος», κατέληξε ο Τζόρντι Μπερτομέου.