23.2 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Μπασκόνια- Μπαρτσελόνα: Το… άλλο “Ελ Κλάσικο” της ACB

Το ζευγάρι Μπασκόνια- Μπαρτσελόνα είναι σταθερό στα ραντεβού στα play-off της Liga Endesa. Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί εφτά φορές συνολικά στη φάση των play-offs και πέντε συνολικά φορές αυτή τη σεζόν.

Η Mπασκόνια θα βρεθεί για 18η φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά του ισπανικού πρωταθλήματος, ενώ η τελευταία φορά που βρέθηκε στην τελική φάση ήταν το 2010 που δεν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου.

Από τη μεριά της η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στους ημιτελικούς για 32η φορά, έχοντας στο ιστορικό της ένα πολύ θετικό 26-5, χωρίς να έχει χάσει στα ημιτελικά από τη σεζόν 2005-2006, όταν έχασε από τη Μπασκόνια.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά 5 φορές αυτή τη σεζόν, με το πρώτο παιχνίδι τους να γίνεται μόλις στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος και να τελειώνει με νίκη για την καταλανική ομάδα. Στη συνέχεια ήρθαν δύο συνεχόμενες νίκες για τους Βάσκους, αλλά η άφιξη του Πέσιτς έδωσε και πάλι πλεονέκτημα στην Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Copa Del Rey. Με την τελευταία νίκη της Μπασκόνια για λογαριασμό της Ευρωλίγκας, το επιμέρους σκορ μεταξύ των δύο για τη φετινή σεζόν έχει διαμορφωθεί σε 3-2 υπέρ της ομάδας από τη Βιτόρια.

Τα στατιστικά της ACB από την άλλη φαίνεται να ευνοούν την Μπασκόνια αφού στις 15 φορές που έχει συναντηθεί στα ημιτελικά ο δεύτερος με τον τρίτο της κανονικής κατάταξης, 11 έχουν λήξει με νίκη του δεύτερου και μόλις 4 με νίκη του τρίτου. Η Μπασκόνια έχει βρεθεί δύο φορές ξανά στη δεύτερη θέση και έχει κερδίσει και τις δύο ενώ από την άλλη η Μπαρτσελόνα έχει βρεθεί τρεις φορές ξανά στην τρίτη θέση και μετρά δύο νίκες και μία ήττα.

Η αναμέτρηση των δύο στα ημιτελικά εξασφαλίζει σίγουρα το εισιτήριο για τους τελικούς σε  μία από τις δύο ομάδες, κάτι πολύ συνηθισμένο άλλωστε στην ιστορία της Liga Endesa, κάτι όμως που δε συνέβη και την περασμένη σεζόν καθώς καμία τους δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη φάση των ημιτελικών. Η τελευταία φορά που Μπασκόνια ή Μπαρτσελόνα δε βρίσκονταν στους τελικούς πριν τη σεζόν 2016-2017, ήταν τη σεζόν 1992-1993 όταν η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπισε τη Χουβεντούτ.

Η Μπασκόνια και η Μπαρτσελόνα έχουν αναμετρηθεί άλλες 12 φορές στα play-offs, με το επιμέρους σκορ να βρίσκεται στο 21-20 υπέρ των Βάσκων. Συγκεκριμένα έχουν συναντηθεί σε τρεις τελικούς, με τη Μπασκόνια να έχει πάλι τους αριθμούς με το μέρος της έχοντας επικρατήσει δύο φορές επί της Μπαρτσελόνα. Οι ημιτελικοί όμως είναι η φάση στην οποία οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί τις περισσότερες φορές, 7 στο σύνολο.

Όσον αφορά στους προπονητές των δύο ομάδων, Μαρτίνεθ και Πέσιτς έχουν αναμετρηθεί 13 φορές συνολικά σε ισπανικό πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωλίγκα. Ο αποψινός αγώνας θα είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούν στα πλαίσια της Liga Endesa μιας και μέχρι στιγμής έχουν αναμετρηθεί μόνο σε κύπελλο και Ευρωλίγκα. Ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα φαίνεται να έχει τους αριθμούς με το μέρος του, μετρώντας 8 νίκες έναντι των 5 του Μαρτίνεθ. Τη σεζόν 2003-2004 οι δύο προπονητές συναντήθηκαν ξανά σε play-offs της ισπανικής λίγκας όταν ο Μαρτίνεθ ήταν ακόμα τεχνικός της Γκραν Κανάρια. Η σειρά εκείνη είχε λήξει με 3-1 υπέρ της ομάδας του Πέσιτς.

Η συνέχεια της μονομαχίας των δύο «κλασικών» αντιπάλων, απόψε στις 22.00!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ