22.1 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Μπασκόνια για playoffs! (vid)

Η Μπασκόνια υπήρξε κατά διαστήματα απολαυστική απέναντι στην Χίμκι και κερδίζοντας με 87-77 έφτασε σε απόσταση μόλις μίας νίκης από την όγδοη Μακάμπι, βάζοντας «φωτιά» στο «μέτωπο» της πρόκρισης στα playoffs της Ευρωλίγκα.

Η Μπασκόνια έσπευσε απόψε να αποδείξει, ότι η οκτάδα για τα playoffs της Ευρωλίγκα δεν έχει κλείσει. Και το έκανε με πειστικό τρόπο, βάζοντας «φρένο» με 87-77 στην Χίμκι, για να νιώσει πλέον «καυτή» την ανάσα της η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μετά από ένα πρώτο δεκάλεπτο, που είναι ίσως το μοναδικό διάστημα που κρατούν οι Μοσχοβίτες, οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνεθ κυριάρχησαν, με την τριάδα των Ροντρίγκ Μπομπουά (16 π., 3/4 δ., 3/5 τρ.), Τορνίκε Σενγκέλια (15 π., 6/12 σουτ) και Μαρσελίνιο Χουέρτας (13 π., 4 ασ.) να κάνει τη διαφορά.

Στην αντίπερα όχθη, μπορεί ο Αλεξέι Σβεντ να είχε 23 πόντους, αλλά έφτασε σε αυτούς με 3/9 δίποντα και 4/13 τρίποντα, όντας παράλληλα εξαφανισμένος στο δεύτερο ημίχρονο. Στην ουσία, το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα προσπάθησαν να τραβήξουν οι Άντονι Γκιλ (21 π., 6/8 δ., 1/2 τρ., 6/6 β., 6 ρ.) και Τάιλερ Χάνεϊκατ (11 π., 3/5 τρ.), με τους δύο φυσικά να μην μπορούν να τα βάλουν με μία ολόκληρη ομάδα.

Το παιχνίδι

Οι δημιουργίες του Σβεντ και τα τελειώματα του Γκιλ έβαλαν γρήγορα σε θέση οδηγού στην Χίμκι, με τον Ρώσο μάλιστα να φέρνει τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο λίγο πριν από τη συπλήρωση επτά λεπτών (7-19). Έχοντας αρμονία μεταξύ των εκτελέσεων από μακριά και κοντά, οι παίκτες του Μπαρτζώκα δικαίως έφτασαν ακόμη και στο +14, με τους παίκτες της Μπασκόνια να επιχειρούν να σώσουν κάπως την κατάσταση έξω από τα 6.75 μέτρα (18-26).

Όταν η μπάλα «πάτησε» χαμηλά στους Σενγκέλια και Βόιτμαν, ενώ ο Μπομπουά έπαιρνε πιο πολλές πρωτοβουλίες επίσης από κοντά, οι Βάσκοι άρχισαν να πλησιάζουν περισσότερο και με τρίποντο του Γκαρίνο, ολοκλήρωσαν ένα σερί 9-0 που ισοφάρισε το παιχνίδι με την πάροδο 17 λεπτών (34-34). Το προβάδισμα δεν άργησε να έρθει, καθώς ο Σενγκέλια έβρισκε ρυθμό πια και ο Ντιοπ έφθειρε τους αντιπάλους ψηλούς, με αποτέλεσμα η ομάδα τους να πάει στα αποδυτήρια με «αέρα» πέντε πόντων (44-39).

Ο Τίμα και ο Πουαριέ ήταν οι νέοι παίκτες που προστέθηκαν στην «εξίσωση» για τον Μαρτίνεθ, με αποτέλεσμα η σταθερά έχουσα υψηλά ποσοστά στο τρίποντο Μπασκόνια να ξεφύγει στο σκορ, αφού η απόσταση βρέθηκε στα πρόθυρα των 20 πόντων με μακρινό σουτ του Βόιτμαν (67-48 στο 28'). Ο Χάνεϊκατ και ο Γκιλ είχαν βρεθεί μόνοι τους να παλεύουν για την Χίμκι, με τον Σβεντ εξαφανισμένο και τους Μοσχοβίτες να ελπίζουν πως στην τελευταία περίοδο δε θα πήγαιναν χειρότερα τα πράγματα (69-52).

Η «ζώνη» που επιστράτευσε ο Μπαρτζώκας έμοιαζε να «κλονίζει» την αυτοκυριαρχία των γηπεδούχων, με την Χίμκι να βρίσκει λύσεις εκ νέου με πρωτοβουλίες των τρομερών Χάνεϊκατ και Γκιλ (69-59 στο 34'). Γρήγορα, όμως, οι απαντήσεις για τους Βάσκους βρέθηκαν, καθώς ο Μπομπουά ανέλαβε δράση και στη συνέχεια οι υπόλοιποι βρήκαν άμεσα την αυτοπεποίθησή τους, για να τελειώσει το ματς η Μπασκόνια, με τρόπο πειστικό για πρόκριση στην οκτάδα.

Δεκάλεπτα: 18-26, 44-39, 69-52, 87-77

ΚΑΘΑΡΙΣΕ: Δεν υπάρχει παίκτης του Πέδρο Μαρτίνεθ που, από το δεύτερο δεκάλεπτο κι έπειτα, υστέρησε. Θα επιλέγαμε ως κορυφαίο, όμως, τον Ροντρίγκ Μπομπουά. Δεν είναι μόνο οι 16 πόντοι που πετυχαίνει με... οικονομικό τρόπο (3/4 δ., 3/5 τρ., 1/1 β.), αλλά και τα σημεία όπου τους πετυχαίνει. Συνέβαλε στην ανατροπή της δεύτερης περιόδου και... έκοψε τον βήχα των Ρώσων με πέντε σερί πόντους, όταν εκείνοι με τη «ζώνη» στις αρχές του τελευταίου δεκαλέπτου, έδειξαν ψύγματα ανάκαμψης.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Με ποσοστό της τάξης του 52.4% στα τρίποντα, όταν μάλιστα έχεις επιδείξει ισορροπημένο παιχνίδι στο κομμάτι της εκτέλεσης (18/40 δ., 11/21 τρ.), δύσκολα μπορεί να χάσεις και ειδικά στην έδρα σου. Αυτό ήταν και το στοιχείο που δείχνει να έκρινε το ματς υπέρ της Μπασκόνια, αφού οι κατοχές ήταν σχεδόν ίσες, με την Χίμκι να έχει μόλις μία παραπάνω. Η τελευταία ήταν λογικό, βέβαια, να μην φτάσει μέχρι την νίκη, όταν ο ηγέτης της (Σβεντ), είχε ουσιαστικά το 1/3 των προσπαθειών σε σουτ εντός παιδιάς (22 από τα 67), ευστοχώντας μόλις στις επτά εξ αυτών.

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ