15.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Μπασκετμπολίστας… πυγμάχος! (pics + vids)

Τον Ντάρκο Μίλιτσιτς πρέπει να τον θυμάστε. Κάποτε είχε γίνει μεγάλος ντόρος γι' αυτόν. Τόσο μεγάλος, ώστε οι Ντιτρόιτ Πίστονς τον επέλεξαν στο νούμερο 2 του ντραφτ του 2003. Μπάσκετ της προκοπής, όμως, δεν έπαιξε, παρόλο που έμεινε εννέα χρόνια στο ΝΒΑ. Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί, είχε και λίγο τα μυαλά του πάνω από το κεφάλι του, έτσι δεν μπόρεσε ποτέ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Αυτός ο Ντάρκο Μίλιτσιτς, λοιπόν, όταν σταμάτησε να παίζει μπάσκετ, το καλοκαίρι του 2013, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του σε πιο... βαριά αθλήματα. Το γύρισε στο κικ μπόξινγκ και μετείχε σε κάποια τουρνουά, ώσπου το βαρέθηκε κι αυτό και τώρα λένε ότι ζει κάνοντας τον αγρότη κάπου στη Σερβία.

Στην Ελλάδα έχουμε μια περίπτωση ανάλογη με αυτή του Μίλιτσιτς. Η διαφορά είναι ότι ο Κωστής Εζόμο, περί ου ο λόγος, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πυγμαχία πριν σταματήσει το μπάσκετ. Και χωρίς να έχει σκοπό να το σταματήσει σύντομα, άλλωστε είναι μόλις 28 ετών. Φαίνεται μάλιστα πως θα ψάξει να βρει έναν τρόπο να εξασκεί και τα δύο αθλήματα παράλληλα, γιατί είναι καλός. Όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά και στην πυγμαχία. Πρόσφατα συμμετείχε στον πρώτο επαγγελματικό αγώνα της καριέρας του στο πλαίσιο το EBO 8 (Evolution Boxing Organization), το οποίο διοργανώνει ένας από τους κορυφαίους προπονητές πυγμαχίας και κικ μπόξινγκ στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος. Και κέρδισε!

"Με τρεις μήνες προπόνηση μόνο", σημειώνει, μιλώντας στο basketa.gr. Ο Κωστής Εζόμο, ένας φόργουορντ με ύψος 2,01μ., έπαιξε φέτος στο Παγκράτι, όπου τα πράγματα δεν πήγαν καλά από πολλές πλευρές. Έτσι, άρχισε να ψάχνεται. "Δεν κάναμε και πολλή προπόνηση με την ομάδα για να πω την αλήθεια, οπότε ήθελα να κάνω κάτι που θα βοηθούσε να διατηρηθώ σε καλή κατάσταση. Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πυγμαχία. Πήγα στη σχολή του Κοριολάνου στην Ηλιούπολη κι άρχισα προπονήσεις. Ε, μετά ξέρεις πώς είναι. Το ένα φέρνει το άλλο. Τα πήγα καλά, με βοήθησε και το μπάσκετ, γιατί το σώμα μου είχε μια υποδομή και μετά από λίγους μόνο μήνες ήμουν σε θέση να αγωνιστώ. Πήγα στον αγώνα, κέρδισα κιόλας".

Ομολογεί, βεβαίως, ότι δεν ήταν εύκολο να βρεθεί αίφνης να ασχολείται συστηματικά με δύο αθλήματα: "Από κάποια στιγμή και μετά όλο αυτό έγινε μια μεγάλη πρόκληση. Βρέθηκα ξαφνικά να κάνω τέσσερις προπονήσεις την ημέρα, μπάσκετ και πυγμαχία μαζί, κι όλο αυτό μού έβαλε μεγάλη πίεση. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά στην πορεία... γλυκάθηκα. Όχι με τη νίκη στο τουρνουά, αλλά επειδή έβλεπα πόσο πολύ με βοηθούσε. Οι ανάσες που έχω και οι αντιδράσεις μου όταν παίζω μπάσκετ, έχουν γίνει... απίστευτες από τότε που άρχισα να προπονούμαι στην πυγμαχία. Οπότε λέω να συνεχίσω. Προπονήσεις σίγουρα. Και μετά το τέλος της σεζόν μπορεί να παίζω και μερικούς αγώνες. Το μπάσκετ, όμως, θα είναι η βασική ασχολία μου". 

Έτσι κι αλλιώς, το μπάσκετ πάντα κέρδιζε στο τέλος. Διότι ο Εζόμο είχε ανέκαθεν μια τάση να... λοξοκοιτάζει προς άλλα αθλήματα. Πριν από την πυγμαχία είχε φλερτάρει και με το αμερικάνικο φούτμπολ. Μπήκε μάλιστα κάποια στιγμή, όταν πήγαινε σχολείο στην Αμερική, στον πειρασμό να κυνηγήσει ένα επαγγελματικό συμβόλαιο στο NFL! "Στον δεύτερο χρόνο μου στο prep school (σ.σ. το προπαρασκευαστικό σχολείο για το κολέγιο), όπου φοιτούσα, με βρήκε ένας προπονητής από τους Καρολάινα Πάνθερς, ομάδα του NFL. Με πήρε μαζί του και κάναμε προπονήσεις επί έξι μήνες. Μάλιστα με βοήθησε πολύ και ο Τζέιμς Άντερσον, ένας από τους βασικούς παίκτες των Πάνθερς εκείνη την εποχή. Μου έδειξε αρκετά πράγματα και μου έμαθε κάποια μυστικά του αθλήματος. Αλλά τελικά αποφάσισα να μη συνεχίσω. Για μένα το μπάσκετ ήταν πάντα προτεραιότητα. Έτσι επέστρεψα στο σχολείο και μετά σπούδασα για δύο χρόνια στο κολέγιο Coastal Georgia".

Αυτό το καλοκαίρι ο Κωστής Εζόμο, παράλληλα με την προπόνηση στην πυγμαχία. θα ψάξει για τον επόμενο μπασκετικό σταθμό της καριέρας του. Το μπάσκετ είναι πάντα σε προτεραιότητα, απλώς θα ήθελε να αποφύγει καταστάσεις σαν κι αυτή που βίωσε στο Παγκράτι. "Πέρυσι προτίμησα να πάω στο Παγκράτι, παρόλο που είχα αρχίσει προετοιμασία με την Κύμη, η οποία είχε εξασφαλίσει την παρουσία της στην Α1. Ήθελα όμως να παίζω. Ήξερα ότι ήταν πιθανό να υπάρξουν προβλήματα, αλλά δεν περίμενα να γίνει η κατάσταση τόσο άσχημη. Κι άλλες φορές υπήρχαν δυσκολίες στο Παγκράτι, όμως στο τέλος εξοφλούσαν τους παίκτες. Φέτος δεν το έκαναν. Κι επειδή όλο αυτό κάπου σε κουράζει, θα προσπαθήσω να πάω σε μια ομάδα που δεν θα έχει τέτοια προβλήματα".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ