12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μπαρτσελόνα – Ζενίτ: Το «τείχος» της Μπάρτσα και τα τρικ του Πασκουάλ (vid)

Με καθυστέρηση ενός χρόνου  ( δεν είχε playoff πέρσι ) , αποζημιωνόμαστε και με το παραπάνω. Αν εξαιρέσει κανείς την σειρά της CSKA με την FENER , όπου εκεί φάνηκε για μια ακόμη φορά η δυσκαμψία της EUROLEAGUE στο να πάρει δραστικές αποφάσεις σε έκτακτες συνθήκες , οι υπόλοιπες 3 σειρές είναι συναρπαστικές. Θα κάνω μια μικρή ανασκόπηση σε μία από αυτές αναφέροντας κάποια σημεία κλειδιά. 
 
Το Μπαρτσελόνα - Ζενίτ είναι ίσως η πιο συναρπαστική σειρά και ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Η  ΖΕΝΙΤ εξασφάλισε την πρόκριση “με την ψυχή στο στόμα” κυριολεκτικά στο τέλος. Η Barcelona των μεγάλων αλλαγών τελείωσε πρώτη στην βαθμολογία και ήταν το ξεκάθαρο φαβορί. Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για αυτήν την σειρά και ειδικά εδώ στην Ελλάδα που ψάχνουμε και “αποδιοπομπαίους τράγους” , έγινε πολύ σκληρή κριτική στον  Mirotic. Προσωπικά πιστεύω ότι και οι περιφερειακοί ξεκινώντας από τον Καλάθη , μέχρι τώρα δεν έχουν σταθεί αντάξιοι του πολύ ψηλού αδιαμφισβήτητα επιπέδου τους. Παρόλα αυτά επειδή μιλάμε πάντα για την επίθεση θα παραθέσω τα εξής στατιστικά. 
 
Η Barcelona ήταν η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος οδηγώντας τους αντιπάλους σε 1.03 πόντους ανά κατοχή. Στην επίθεση ο μέσος όρος τους ήταν 1.13 πόντοι ανά κατοχή. Στην διάρκεια της σειράς αυτής η Barcelona δέχεται 1.10 πόντους ανά κατοχή και σκοράρει 1.08. 
 
Αντίστοιχα η ΖΕΝΙΤ από 1.16 πόντους ανά κατοχή στην σειρά έχει περιοριστεί στο 1.10 και αμυντικά από 1.10 που δέχονταν έχει βελτιώσει την αμυντική της επίδοση στο 1.08. 
 
Αυτά τα στοιχεία τα παραθέτω γιατί υπάρχει πολύ συζήτηση για την επιθετική δυστοκία αλλά και το game plan της BARCELONA ,  η οποία επιμένει πολύ σε ένα αργό τέμπο αλλά και σε επιθέσεις στο low post εκτελώντας ελάχιστους αιφνιδιασμούς αλλά και πολύ μικρό αριθμό τρίποντων. Αυτό ήταν το πλάνο όλο τον χρόνο και δεν είναι εύκολο αλλά ούτε και στην φιλοσοφία του προπονητή της να τρέχει σε ανοιχτό γήπεδο. 
 
Από εκεί και πέρα ο coach PASCUAL κάνει το πολύ απλό … όταν το αμάξι σου είναι πιο αργό από του αντιπάλου σου , ό μόνος τρόπος να κερδίσεις είναι να ρίξεις ζάχαρη στο ρεζερβουάρ του αντίπαλου και να του τρυπήσεις τα λάστιχα. Αυτό προσπαθεί η ΖΕΝΙΤ ρίχνοντας στο τραπέζι σε κάθε ματς διαφορετικά αμυντικά τρικ τα οποία έχουν σκοπό να σταματήσουν μια επίθεση που ούτως η άλλος στην διάρκεια της χρονιάς δεν έβγαζε και φλόγες.
Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι μέχρι τώρα η παρουσία κυρίως του DAVIS ήταν καθοριστική και η κακή του απόδοση στην επίθεση τους πλήγωσε στο τελευταίο παιχνίδι. Είναι μια θέση που θεωρώ ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο καθώς ο Black είναι αυτήν την στιγμή το μόνο αξιόπιστο μέγεθός εκεί και η Barcelona και με βάση το στιλ παιχνιδιού της θα ρίξει μεγάλο βάρος στην τροφοδότηση μέσα στο καλάθι και στην γρήγορη φθορά των ψηλών της ΖΕΝΙΤ. 
 
Παρόλα αυτά θα επιμείνω ότι αν η Barcelona κερδίσει θα το κάνει κρατώντας χαμηλά στο σκορ την ΖΕΝΙΤ , όχι γιατί αυτό είναι το σωστό αλλά γιατί απλά έτσι κέρδιζε τα ματς όλο τον χρόνο. Στα πρώτα 2 ματς εκεί , είχαν τεράστιο πρόβλημα με την άμυνα επάνω στον Pangos κυρίως. Δοκίμασαν και στα 2 παιχνίδια πολλά πράγματα ξεκινώντας από τον να τον κρατάνε στο αριστερό χέρι , ψηλά σχήματα με HANGA και Claver επάνω του για να αλλάζουν στα σκριν στην μπάλα αλλά τίποτα από αυτά δεν δούλεψε επαρκώς.
Μια άλλη αμυντική αδυναμία την οποία ο coach PASCUAL “έψαξε” πολύ ήταν μια βασική αρχή της Barcelona να αλλάζει τα σκριν με τον Mirotic αλλά και μεταξύ των κοντών σημαδεύοντας πολύ τον Kuric. Επιδίωκε να δημιουργήσει επίθεση δηλαδή με κακούς αμυντικούς της Barcelona ένα πλάνο που δούλεψε πολύ καλά καθώς παίζοντας αργά έβρισκε πάντα το κενό που έψαχνε.
 
Ας ελπίσουμε να δούμε ένα συναρπαστικό παιχνίδι , αντάξιο της μέχρι τώρα σειράς !!

 

 

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ