20 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μπαρτζώκας: «Ο προπονητής είναι αυτός που πληρώνεται για να φταίει» (vid)

Η φετινή σεζόν για τον Ολυμπιακό έφτασε στο τέλος της και αυτό που «καίει» τώρα τους «ερυθρόλευκους» είναι η επόμενη ημέρα. Αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα συμβεί με τους Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έχει πάντως ακόμα τις απαντήσεις περί αυτού. Γιατί για όλα τα υπόλοιπα που συνέβησαν μέσα στη σεζόν μίλησε εκτενώς και ανέλαβε τις ευθύνες του. 

Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» ανέφερε ενδεικτικά για την περίπτωση του «Kill Bill» στο φινάλε του αγώνα : «Είναι ένας θρύλος, είναι πολύ σημαντικό τι θα αποφασίσει τελικά. Δεν έχω κάποια νέα ή ιδέα για τις σκέψεις του. Θα μιλήσει με τους ιδιοκτήτες, την οικογένειά του και θα αποφασίσει».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου είπε πιο αναλυτικά: «Ήταν το τελευτάιο παιχνίδι της χρονιάς. Η Χίμκι ήρθε εδώ με μικρό ρόστερ και έχασε και τον Μίκι. Ήταν δύσκολο για εμάς να πείσουμε τους παίκτες να παίξουν ένα σοβαρό με ένταση παιχνίδι. Δεν είχαμε ένταση και σουτάραμε με άσχημα ποσοστά στις βολές και στα τρίποντα. Είναι προφανές πως έπρεπε να πάρουμε την αναμέτρηση πιο σοβαρά. Όμως, τελικά κερδίσαμε, τελειώσαμε τη σεζόν με νίκη και αυτό είναι που μετρά. Συγχαρητήρια στην Χίμκι την παλιά μου ομάδα. Ήταν μια δύσκολη σεζόν για εκείνη και επίσης συγχαρητήρια στους παίκτες μου για τη νίκη. Όπως όλοι ξέρετε για εμάς η σεζόν τελείωσε . Είναι δύσκολο θέλαμε να συνεχίσουμε στην Ευρωλίγκα. Πρέπει να εκτιμήσουμε τι κάναμε σωστά και τι λάθος και να βελτιώσουμε τα πάντα για να επιστρέψουμε πιο δυνατοί».

Για το ποιο παιχνίδι από τα 34 θα ήθελε να παίξει ξανά και να σταματήσει το χρόνο: «Για να είμαι ειλικρινής, αν μπορούσα να σταματήσω τον χρόνο θα το έκανα τη στιγμή που χτύπησε ο Παπανικολάου στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε. Μου αρέσει να μιλάω για τους παρόντες αλλά θέλω να μιλήσω γι' αυτόν. Όλοι ξέρετε πόσο σημαντικός είναι για εμάς, ιδίως στην πίσω πλευρά του γηπέδου. Θα μπρούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα στην άμυνα με αυτόν στο ρόστερ. Υπήρχαν πολλά ματς που χάθηκαν από λάθος αποφάσεις μας, από ικανότητα των αντιπάλων, σε μια κατοχή, σε μια απόφαση διαιτητή. Με πόνεσε πραγματικά το παιχνίδι με τη Ζάλγκιρις στο Κάουνας, είχαμε κάνει και νίκη με τη Βιλερμπάν, αν κερδίζαμε εκείνο το ματς θα είχαμε σοβαρές πιθανότητες για να περάσουμε στην οκτάδα. Έπρεπε να πάρουμε περισσότερα ματς στο γήπεδό μας, αν και κάναμε πολύ καλή πορεία εκτός έδρας. Δεν είναι ένα το ματς, είναι πολλά που θα μπορούσαμε να πάρουμε».

Για το αν έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν: «Καταλαβαίνω ότι για όλους είναι πολύ σημαντικό να μάθουν τι θα γίνει με τον Βασίλη. Είναι λογικό να συζητιέται, βλέπω και τα άρθρα. Δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να τον πιέσουμε να συζητήσουμε τώρα, θα πάρει την απόφαση με την οικογένειά του, μετά θα μιλήσει με τους ιδιοκτήτες, θα ληφθεί υπ' όψιν και η γνώμη μου και μετά θα το μάθετε. Ειλικρινά δεν έχω κάποιο νέο να σας πω τώρα. Ο Πρίντεζης είναι μια άλλη περίπτωση. Η ομάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του παρελθόντος. Η EuroLeague έχει αλλάξει φορμάτ, το μπάσκετ αλλάζει χρόνο με τον χρόνο. Το παιχνίδι θέλει ένταση και θέλει αθλητικότητα, είναι πολλά τα παιχνίδια για τους βετεράνους, κανείς δεν ξέρει αν του χρόνου θα έχουμε συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Πρέπει να μετρήσουμε όλες τις παραμέτρους και τα δεδομένα. Για τους δύο αυτούς παίκτες θα μάθετε λίγο αργότερα, αφού συζητήσουμε στα εσωτερικά της ομάδας.

Το ρόστερ μας φέτος επικεντρώθηκε στο να φέρουμε τον Σλούκα. Θεωρήσαμε ότι πάντα το να έχεις έναν δυνατό κορμό Ελλήνων παικτών μπορεί να σε οδηγήσει ψηλά, παρόλο που το ελληνικό μπάσκετ είναι σε πτώση και η παραγωγή Ελλήνων φθίνει. Είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο. Κάναμε μεγάλη υπέρβαση να φέρουμε τον Σλούκα εδώ, συν τους Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Λαρεντζάκη και τους άλλους νέους παίκτες, πρέπει να κάνουμε από την αρχή ένα χτίσιμο νέου κορμού για να πάμε ομαλά από τη μία κατάσταση στην άλλη. Κάποιοι ξένοι ανταποκρίθηκαν και κάποιοι όχι, όλοι τους ήταν καλοί επαγγελματίες. Θα κρατήσουμε έναν αρκετά μεγάλο κορμό, με 3-4 προσθήκες ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι πολύ καλύτερος ποιοτικά του χρόνου».

Αν θα άλλαζε κάτι στον καλοκαιρινό σχεδιασμό: «Είναι άδικο να κρίνεις κάτι κατόπιν εορτής. Όταν πήρα τα αγωνιστικά δεδομένα των περιφερειακών που είχαμε, το μπάτζετ που είχαμε να δαπανίσουμε, ποιους παίκτες μπορούσαμε να χτυπήσουμε στην αγορά, κάναμε ένα ισορροπημένο ρόστερ, το οποίο έδειχνε να χρειάζεται έναν πόιντ γκαρντ ακόμα. Έπρεπε όμως για ισορροπία να φέρουμε έναν περιφερειακό αμυντικό που δεν θα παίρνει πολλές μπάλες. Για να γίνει ακριβής ανάλυση του κάθε παίκτη, πρέπει να δείτε πολλά και να δείτε και το +/-. Είμαι περήφανος για όλους τους παίκτες, αν κάποιος φταίει επειδή δεν τα καταφέραμε, αυτός είμαι εγώ. Έπρεπε να κάνω τα πράγματακαλλυτερα και μέσα στα παιχνίδια στη διαχείρηση και στην επιλογή του ρόστερ. Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι παίκτες προσπάθησαν όσο περισσότερο μπορούσαν, η διοίκηση μας στήριξε και πηγαίναμε σε όλα τα ματς με τσάρτερ, ο προπονητής είναι αυτός που πληρώνεται για να φταίει, εγώ πρέπει να βελτιώσω τα πράγματα». 

Για τις επιλογές παικτών από το EuroCup: «Δεν μπορείς να συγκρίνεις τον Βέσελι με τον Έλις. Αν δείτε πόσα χρήματα πήρε ο Έλις, θα τον κρίνετε πιο θετικά. Είμαι ευχαριστημένος με το μπάτζετ που έχουμε, μπορούμε να πάρουμε ποιότητα και να τη βάλουμε στην ομάδα. Πρέπει οι 3-4 που θα έρθουν να έχουν ξαναπαίξει στην Ευρώπη και να ξέρουν το επίπεδο της EuroLeague. Είναι σοκαριστικό πως η Λίγκα εκθέτει τους παίκτες που δεν την γνωρίζουν. Είναι μια ξεχωριστή κατάσταση που πρέπει να τη γνωρίζουν αυτοί που θα έρθουν».

Για το πως γίνεται ο απολογισμός της χρονιάς: «Τα πάντα κρίνονται με βάση το αποτέλεσμα στον Ολυμπιακό και στον επαγγελαμτικό αθλητισμό. Θέλω να ευχαριστήσω το staff μου και όσους δούλευαν γύρω από την ομάδα. Κάναμε επαγγελματική δουλειά, ήμασταν αφοσιωμένοι και κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που πάντα παίζουν ρόλο. Είχαμε 4-5 κρούσματα covid-19, αναβλήθηκαν ματς, πήγαν στον Ιανουάριο και εκεί παίξαμε χωρίς τον Παπανικολάου, ενώ εκεί τραυματίστηκε και ο Βεζένκοβ. Επειδή στον Ολυμπιακό δεν αρκεί η προσπάθεια, πρέπει να έχεις και αποτέλεσμα. Ήταν έντιμη η προσπάθειά μας. Κάναμε 2-3 ήττες λιγότερες από εκείνες που υπολογίζαμε, αλλά με τις υποθέσεις δεν γίνεται δουλειά. Μου αρέσει πολύ να ακούω τις γνώμες των συνεργατών μου, των προέδρων και των ανθρώπων που είναι δίπλα στην ομάδα.

Οι παίκτες που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια, είναι στη δύση της καριέρας τους. Για να ξαναχτιστεί η ομάδα πρέπει ή να ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη διαδρομή ή να αγοράσεις ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά. Εμείς θα κάνουμε το πρώτο.

Διαφωνώ με όσους μιλάνε για χαμένη χρονιά, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει σε τελικό EuroLeague, χωρίς εμένα προπονητή, και μιλούσαν για αποτυχημένη χρονιά. Είχαμε πάρει δύο EuroLeague, μετά παίξαμε με τη Ρεάλ Μαδρίτης πέντε ματς και μετά ήταν όλοι σαν κηδεία, λες και αποτύχαμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα, η αγορά, το που βρίσκεται το ελληνικό μπάσκετ, πάντα λέγαμε καλά λόγια για το άθλημα, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι χάλια. Πως οι ελληνικές ομάδες θα χτυπήσουν Final Four; Ας φτιάξουμε το προϊόν και ας το δούμε συνολικά. Οι εκπλήξεις μια στην Ευρωλίγκα είναι σπάνιες. Χρειάζεσαι ρόστερ με βάθος. Οι ελληνικές ομάδες έχουν το know how. O χρόνος μας πιέζει γιατί οι φίλαθλοι θέλουν επιτυχίες. Εμείς είχαμε παίκτες στη δύση της καριέρας τους και δεν είχαμε ελληνικό πρωτάθλημα, ξέραμε την κατάσταση».

Για το αν είναι κρίμα να σταματήσει έτσι την καριέρα του ο Σπανούλης: «Θα είναι κρίμα να σταματήσει ο Σπανούλης σε ματς σε άδειο γήπεδο, αλλά αν ο Covid-19 είναι για άλλα πέντε χρόνια, θα σταματήσει στα 45; Αυτός ο άνθρωπος χρειάζεται standing ovation, εννοείται, αλλά το μπάσκετ δεν είναι τόσο απλό, όλοι εσείς και οι φίλαθλοι το βλέπετε μόνο συναισθηματικά, εγώ είμαι υποχρεωμένος να το δω και ρεαλιστικά, γιατί εμένα θα κράζετε μετά όλη τη χρονιά, όταν φύγουν οι συναισθηματισμοί».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ