20.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Μπακς και Λεμπρόν καταδικάζουν την αθώωση αστυνομικού (vid)

Ο Τζέικομπ Μπλέικ πυροβολήθηκε χωρίς προφανή λόγο από αστυνομικό, αλλά ο τελευταίος αθωώθηκε από τον εισαγγελέα της κομητείας της Κενόσα στο Ουισκόνσιν, Μάικλ Γκρέιβελι. Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από τους Μιλγουόκι Μπακς και το Λεμπρόν Τζέιμς.

Ο αστυνομικός Ρουστέν Σέσκι πυροβόλισε τον Αφροαμερικανό στις 23 Αυγούστου, παρουσία των τριών γιων του, ηλικίας 3, 5 και 8 ετών, με τα «ελάφια» να μποϊκοτάρουν τα πλέι οφ του ΝΒΑ της σεζόν 2019-2020, καθώς δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν στον αγώνα τους με τους Ορλάντο Μάτζικ στην Disney World. «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε το τραγικό βίντεο με το περιστατικό στο Ουισκόνσιν, με τον Τζέικομπ Μπλέικ να δέχεται πισώπλατα επτά σφαίρες από έναν αστυνομικό. Δεν μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ. Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ, ζητάμε ανάληψη ευθυνών», είχαν δηλώσει τότε οι παίκτες, μέσω ανακοίνωσής τους.

Εν τέλει, τα πλέι οφ συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν, αλλά η απόφαση του Μάικλ Γκρέιβελι να μην απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού για τυχόν διάπραξη εγκλημάτων δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες διαδηλώσεις, ως συνέχεια των αντιδράσεων που υπάρχουν τον τελευταίο χρόνο σε πολλές αμερικανικές πόλεις για την αθώωση αστυνομικών για πυροβολισμούς μαύρων. «Κανένας αστυνομικός της Κενόσα δεν θα διωχθεί. Με βάση τα γεγονότα και τη νομοθεσία αποφασίσαμε να μην προωθηθούν οι κατηγορίες», αποφάνθηκε ο εισαγγελέας, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης.

https://www.youtube.com/watch?v=aRsB6NuI0Og

Κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επέμβασης που καταγράφηκε σε βίντεο κινητού τηλεφώνου, ο Ρούστεν Σέσκι πυροβόλησε στην πλάτη τον Τζέικομπ Μπλέικ επτά φορές από κοντινή απόσταση, ενώ ο τελευταίος άνοιγε την πόρτα του αυτοκινήτου του. Ο 29χρονος Αφροαμερικανός διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο κι έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω. Οι δύο αστυνομικοί παραμένουν σε διοικητική άδεια. Ισχυρίστηκαν πως βρέθηκε ένα μαχαίρι μέσα στο αυτοκίνητο του θύματος και είχαν δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

«Ο οργανισμός των Μιλγουόκι Μπακς παραμένει σταθερός απέναντι σε αυτήν την υπερβολική χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Πρέπει να σταματήσουν τέτοιου είδους γεγονότα και περιστατικά υπερβολικής χρήσης βίας και άμεσης κλιμάκωσης στη μαύρη κοινότητα. Εμείς σαν οργανισμός θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να θεσπίσουμε την αλλαγή πολιτικής για την εξάλειψη τέτοιων περιστατικών. Παραμένουμε δεσμευμένοι για να μιλάμε για αυτά τα γεγονότα, κοινωνικής αδικίας και κατά του ρατσισμού, και να φέρουμε μία αλλαγή στους Αφροαμερικανούς αλλά και στα περιθωριοποιημένα μέλη της κοινότητάς μας», έγραψαν στην ανακοίνωσή τους τα «ελάφια».

Θέση για την απόφαση του εισαγγελέα πήρε και ο Λεμπρόν Τζέιμς, αναφέροντας από την πλευρά του: «Η απόφαση αυτή ήταν ένα πλήγμα στην καρδιά και τα σπλάχνα μας. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Εμείς σίγουρα παραμένουμε δυνατοί κι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ο ένας στον άλλον».

https://www.youtube.com/watch?v=J-PK8t8vtSM



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ