25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Μπάσκετ σε υψόμετρο 1.500μ. (pics)

Στην «καρδιά» του Νεπάλ, στη μικρή πόλη Αρμάλα των κάτι λιγότερων από 5.000 κατοίκων, το μπάσκετ γίνεται… προορισμός.

Νότια της Ποκάρα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας μετά το Κατμαντού, το υψόμετρο κυμαίνεται στα 800-1.700μ. Πεζοπόροι και αναρριχητές κατακλύζουν κάθε χρόνο την περιοχή, για να εξερευνήσουν τα μονοπάτια του ορεινού όγκου της Αναπούρνα, τμήματος των Ιμαλαΐων, που έχει δεκατρείς κορυφές άνω των 7.000μ. κι άλλες δεκαέξι άνω των 6.000μ., αλλά και το κοντινό Νταουλαγκίρι, που θεωρείται το βαθύτερο φαράγγι στη Γη. Εύλογα θα αναρωτιέστε τι θέση μπορεί να έχει το μπάσκετ σε μια περιοχή και μια χώρα που δεν φημίζονται για την παράδοσή τους στο άθλημα.

Το Basketa.gr, μέσω της FIBA, σας παρουσιάζει το καινούριο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ που δημιουργήθηκε σε υψόμετρο 1.500μ. με στόχο να κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για 3Χ3. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Νεπάλ, Λάμα Τέντι Σέρπα, ηγήθηκε της τελετής των επίσημων εγκαινίων της εγκατάστασης που έγινε πραγματικότητα χάρις στους Βρετανούς δωρητές, που ζουν στην περιοχή. «Το Νεπάλ θέλει να εκμεταλλευτεί τους ταλαντούχους μπασκετμπολίστες που έχει, αλλά και τη γραφική ομορφιά του τόπου, της Αναπούρνα, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία στον τουρισμό. Αυτή τη στιγμή, είμαστε ένας από τους καλύτερους προορισμούς 3Χ3 για τη χώρα και θέλουμε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας φιλοξενώντας και διεθνείς αγώνες», εξήγησε κατά την ομιλία του ο ισχυρός άνδρας της NEBA.

O Τζιτ Μπαχαντούρ Γκουρούνγκ, πρώην μέλος του βρετανικού στρατού, ήταν εκείνος που αγόρασε την έκταση για να κατασκευαστεί πάνω της το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, το οποίο κόστισε περίπου 40.000 ευρώ και σημαντικό μέρος των χρημάτων καλύφθηκε από τον ίδιο. Στην περιοχή δεν υπήρχε καμία αθλητική εγκατάσταση, πλέον όμως απέκτησε το «στολίδι» της και διεκδικεί θέση στο διεθνές μπάσκετ, μέσω του 3Χ3, αν και ήδη υπάρχουν σκέψεις και για τη δημιουργία κλειστού. Δεν αποτελεί προτεραιότητα, αλλά όταν υπάρχει μεράκι και αγάπη για το άθλημα -όπως αποδεικνύεται- όλα μπορούν να γίνουν.

  



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ