Ο Οράσιο Μουρατόρε σχολίασε την εκλογή του Ανδρέα Ζαγκλή στη θέση του Γενικού Γραμματέα της FIBA.
Παράλληλα αναφέρθηκε και σε διάφορα άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο πρόεδρος της FIBA:
Για το νέο σύστημα των Προκριματικών: «Πριν καθιερωθεί το νέο σύστημα, ήμασταν το μοναδικό άθλημα που οι εθνικές ομάδες δεν είχαν δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όλα τα επιτυχημένα ομαδικά αθλήματα είχαν κάτι αντίστοιχο, εκτός από εμάς. Το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, το χάντμπολ, το ice hockey. Οι παίκτες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
Όταν βλέπουμε τα γεμάτα γήπεδα και τη χαρά των οπαδών, των ομάδων, των παικτών στα παιχνίδια των προκριματικών σε όλο τον κόσμο και όταν ακούμε τα σχόλια που κάνουν οι παίκτες για τα συναισθήματα που έχουν παίζοντας επίσημους εντός έδρας αγώνες, αλλά και τα αντίστοιχα σχόλια από παίκτες που έχουν αποσυρθεί και οι οποίοι δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα αυτή να παίζουν μπροστά στο πλήθος της πατρίδας τους μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε πετύχει σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε.
Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις εθνικές ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο για το έργο που έχουν κάνει. Είναι φανταστικό. Το μοντέλο μας ήταν επιτυχημένο και θα συνεχίσει να είναι.
Η FIBA πραγματοποιεί τεράστια οικονομική επένδυση ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του συστήματος στον πρώτο κύκλο του (2017-2021). Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι εμείς καλύπτουμε τα βασικά λειτουργικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένης της τηλεοπτικής παραγωγής, καθώς και του κόστους των διαιτητών και των ανθρώπων που εργάζονται για να βγει εις πέρας η διοργάνωση των αγώνων.
Επιπλέον, παρέχουμε και την Ασφάλεια και για όλους τους παίκτες.
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το σύστημα και θα είμαστε ευτυχείς αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με την EuroLeague. Μας εκπλήσσει πραγματικά. Προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε και από την αρχή είπαν όχι. Θέλουμε να χτίσουμε κι όχι να κλέψουμε κάτι από κανέναν. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς, μερικοί από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, που επιτρέπουν στους ποδοσφαιριστές τους να ενταχθούν στις εθνικές τους ομάδες, δεν κάνουν το ίδιο με το μπάσκετ. Είναι το ίδιο club. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε κάθε δομή - ξεκινώντας από τις εθνικές ομοσπονδίες - να αναπτύξει καλύτερα το μπάσκετ στην αντίστοιχη χώρα. Αυτό περιλαμβάνει διασυλλογικες διοργανώσεις προκειμένου να ενισχυθούν τα εθνικά τους πρωταθλήματα. Θέλουμε ισχυρές εθνικές ομοσπονδίες, αλλά χρειαζόμαστε επίσης και πολύ ισχυρές διασυλλογικές διοργανώσεις.
Προσβλέπουμε στο Φεβρουάριο, όταν θα διεξαχθεί και το τελευταίο Παράθυρο των Προκριματικών. Θα υπάρχουν 26 ομάδες που θα αγωνιστούν για τις 14 τελικές θέσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό είναι απίστευτα συναρπαστικό και αποδεικνύει την υψηλή ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα αυτών των Προκριματικών».
Για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας: «Είναι το μεγαλύτερο project μας και ελπίζουμε ότι θα είναι το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα έχει γίνει ποτέ. Έχουμε αυξήσει τον αριθμό των ομάδων από 24 σε 32. Αυτό θα δώσει στο άθλημά μας μεγαλύτερη προβολή σε όλο τον κόσμο.
Είναι επίσης σημαντικό να βλέπουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως το αποκορύφωμα της εξαιρετικής περιόδου των δύο ετών, κατά την οποία οι ομάδες έχτισαν με την προσπάθειά τους για να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Προκριματικοί συζητήθηκαν και γιορτάστηκαν χάρη στους αγώνες που έγιναν σε 80 χώρες ανά τον κόσμο. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι έχουμε Παγκόσμιες φυσιογνωμίες όπως ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Γιάο Μινγκ ως πρεσβευτές της διοργάνωσης, κάτι που δε συγκρίνεται με τίποτα έως τώρα.
Στο κομμάτι των διοργανώσεων της FIBA για τους Άνδρες, καταφέραμε να ενώσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο παρελθόν, μερικές εθνικές ομοσπονδίες έστειλαν την καλύτερη ομάδα τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά τώρα πρέπει να έχουν την καλύτερη ομάδα τους εκεί όπου εμείς θέλουμε να είναι, στο Παγκόσμιο Κύπελλο μας, που είναι το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς.
Από οργανωτική άποψη, η διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου σε οκτώ πόλεις, σε όλο το εύρος της Κίνας είναι μια απίστευτη δουλειά. Κάθε μία από αυτές τις πόλεις έχει μεγαλύτερο μέγεθος από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οπότε η πρόκληση είναι μεγάλη. Αλλά έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στην Κίνα και δουλεύουμε καλά μαζί με τους τοπικούς διοργανωτές».
Για τον Πάτρικ Μπάουμαν: «Είναι τραυματική για εμάς η απώλειά του, ειδικά με τον τρόπο που μας άφησε. Με επηρέασε προσωπικά επειδή ήταν ένας αληθινός φίλος. Ήταν πολύ οδυνηρό. Μας σάστισε, αλλά καταφέραμε να αντιδράσουμε επειδή ο Πάτρικ άφησε πίσω του μια ισχυρή ομοσπονδία, καλά δομημένη και με διαρκή έργα. Η FIBA είναι ένα παράδειγμα της κληρονομιάς του, μια δομή που μπόρεσε να συνεχίσει να τρέχει ενάντια σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Τόσο πολύ, που τρεις μέρες μετά τον θάνατο του Πάτρικ, έγινε συνάντηση με τους διευθυντές που μας ενημέρωσαν για τα τρέχοντα έργα, ώστε να θέσουμε προτεραιότητες.
Αποτίσαμε φόρο τιμής και τον αποχαιρετήσαμε με ένα μνημόσυνο, όπου η προσέλευση των μελών της οικογένειας του μπάσκετ, της παγκόσμιας αθλητικής αλλά και ολυμπιακής κοινότητας ήταν μια αληθινή αντανάκλαση του πόσο σεβαστός ήταν ο Πάτρικ Μπάουμαν».
Για τον νέο γενικό γραμματέα της FIBA, Αντρέα Ζαγκλή: «Έχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους που μου έχουν επιβεβαιώσει αυτό που πιστεύω: Ο Αντρέας είναι το σωστό πρόσωπο για να γίνει ο τέταρτος Γενικός Γραμματέας στην ιστορία της FIBA. Είναι πολύ εξοικειωμένος με τον κόσμο των Διεθνών Ομοσπονδιών και της Ολυμπιακής Οικογένειας. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σεβαστός στους κύκλους αυτούς.
Η ομάδα που ήταν επιφορτισμένη με τον διορισμό ενός νέου Γενικού Γραμματέα - αποτελούμενης από τον εαυτό μου, τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της FIBA, Αμανέ Νιανγκ και τον Ταμία της FIBA, Ινγκο Βάις - ήταν πεπεισμένη ότι ο Αντρέας θα είναι ο σωστός άνθρωπος για τη συγκεκριμένη δουλειά. Αυτό υποστηρίχθηκε και από το γεγονός ότι το Κεντρικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή τον διόρισε ομόφωνα. Λάβετε υπόψη ότι το Κεντρικό Συμβούλιο αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον κόσμο του μπάσκετ.
Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τον καλύτερο άνθρωπο για αυτή τη δουλειά, καθώς είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ άμεσα με τον Ανδρέα σε πολλά έργα. Έχει εργαστεί για την FIBA τα τελευταία 11 χρόνια και ανάμεσα στις πολλές ιδιότητές του, διαθέτει την ικανότητα να αναλύει και να αντιμετωπίζει κάθε κατάσταση. Είναι επίσης, ένας αληθινός άνθρωπος μπάσκετ και, όπως πολλοί από εμάς, ξεκίνησε ως παίκτης. Έχει γνωρίσει το μπάσκετ από τότε που ήταν παιδί και για να είσαι στη FIBA χρειάζεσαι πάθος. Ο Αντρέας έχει σίγουρα αυτό το πάθος για το μπάσκετ.
Προφανώς θα έχει το δικό του στυλ και είμαι πεπεισμένος ότι θα ενώσει την κοινότητα του μπάσκετ. Έχουμε 213 εθνικές ομοσπονδίες και όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε μία κοινότητα και αυτός είναι ο σωστός άνθρωπος που θα μας οδηγήσει».