16.3 C
Athens
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Μιλάνο-Αθήνα ένα αεροπλάνο δρόμος (pics)

Με αφορμή την απόκτηση του Σέλβιν Μακ, το Basketa.gr θυμάται τους παίκτες που έχουν η φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού αλλά και της Αρμάνι Μιλάνο τα τελευταία 20 χρόνια.

Από το παρόν...

O Μακ γίνεται κατά σειρά ο τέταρτος παίκτης του φετινού Παναθηναϊκού, ο οποίος αγωνίστηκε στο πρόσφατο παρελθόν στη γειτονική Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στο Μιλάνο. Νεμάνια Νέντοβιτς, Άαρον Ουάιτ και Κίφερ Σάικς υπήρξαν συμπαίκτες την περασμένη αγωνιστική περίοδο, υπό τις οδηγίες του κόουτς Ετόρε Μεσίνα. Ο Σέρβος ήταν ο μόνος που βρέθηκε εκεί και τη σεζόν 2018-19, ενώ τόσο ο Σάικς, όσο και ο Μακ δεν έβγαλαν ολόκληρη τη χρονιά με την ίδια ομάδα. 

Ο νεοαποκτηθής 30χρονος γκαρντ του «τριφυλλιού» ξεκίνησε τη σεζόν που μας πέρασε στην Αρμάνι, αλλά οι δύο πλευρές διέκοψαν τη συνεργασία τους στα μέσα Ιανουαρίου, με τον παίκτη να μεταβαίνει στο Ισραήλ για λογαριασμό της Χάποελ Ιερουσαλήμ του άλλοτε «πράσινου» Οντέτ Κάτας

Αντίθετα, ο προσφάτως αποχωρήσαντας Σάικς υπέγραψε με την Αρμάνι το Δεκέμβριο του 2019, ενώ η σεζόν είχε ήδη ξεκινήσει. Μετά την απότομη διακοπή της αγωνιστικής δράσης λόγω κορωνοϊού, ο 26χρονος Αμερικανός υπέγραψε με την Τουρκ Τέλεκομ, με την οποία βρέθηκε και στο Final 8 του Basketball Champions League, για να ακολουθήσει ένα συμβόλαιο βραχύβιας συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό

Ούτε ο Άαρον Ουάιτ μακροημέρευσε στην Ιταλία, αφού στις 6 Αυγούστου υπέγραψε με τους Μιλανέζους, αλλά τον Ιανουάριο πήρε μεταγραφή για την ισπανική Ιμπεροστάρ Τενερίφη και έγινε συμπαίκτης με τον Γιώργο Μπόγρη

...στο παρελθόν

Εστεμπάν Μπατίστα, Γκάνι Λαουάλ, Ντρου Νίκολας, Σάνι Μπετσίροβιτς, Μάικ Τζέιμς, Mίροσλαβ Ραντούλιτσα και Μαρκέζ Χέινς είναι μερικά ακόμα από τα ονόματα της λίστας. 

Ο Ουργουανός Μπατίστα κέρδισε ένα κύπελλο με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2014-15. Μετά πήρε το αεροπλάνο για την Κίνα και όταν τελείωσε η σεζόν εκεί, το Φεβρουάριο του 2016, υπέγραψε στην Αρμάνι για ενάμισι χρόνο, κάθισε όμως εκεί μόνο το μισό. 

Ο Γκάνι Λαουάλ, ο οποίος σήμερα αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του Ισραήλ, ξεκίνησε τη σεζόν 2013-14 στο ΝΒΑ με τους Φιλαδέλφια 76ερς, αλλά στις 5 Νοεμβρίου συμφώνησε με την Αρμάνι. Την επόμενη σεζόν μετακόμισε στην Τουρκία για λογαριασμό της Τραμπζοσπόρ, αλλά στις 31 Ιανουαρίου πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό, με τον οποία κέρδισε το κύπελλο Ελλάδας στο φινάλε της σεζόν 2014-15. 

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ντρου Νίκολας αγωνίστηκε με την πράσινη φανέλα από 2008 μέχρι και το 2011. Μαζί έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης δύο φορές (2009 και 2011), σε τρία back-to-back εγχώρια πρωταθλήματα και σε ένα κύπελλο Ελλάδος (2009). Μετά την αποχώρησή του από την Αθήνα, ο Νίκολας μεταπήδησε στην Αρμάνι, αλλά η συνεργασία του ολοκληρώθηκε πρόωρα, τον Γενάρη του 2012, με τον Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ να μένει free agent για τους επόμενους 7 μήνες. Ακολούθησε ένα μονοετές συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, το οποίο πάλι δεν έφτασε μέχρι τέλους, αφού ο Νίκολας ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση στις 23 Νοεμβρίου του 2012, σχεδόν 8 χρόνια πριν. 

Ο Σάνι Μπετσίροβιτς, πέρασε δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό (2006-08) αποκομίζοντας 5 κούπες. Δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και φυσικά την Euroleague το 2007 μέσα στο ΟΑΚΑ, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ

Το 2010 ο Σλοβένος γκαρντ έκανε ένα πολύ σύντομο πέρασμα από το Μιλάνο, ενώ τη σεζόν 2015-16 ξαναβρέθηκε στους «πράσινους», αυτή τη φορά όμως στη θέση του assistant coach στο πλευρό του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Από τον περασμένο Ιούνιο διατελεί χρέη αθλητικού διευθυντή στην Τσεντεβίτα.

Ο Μάικ Τζέιμς είχε συστηθεί στο ελληνικό κοινό από το 2014 όταν και φόρεσε τη φανέλα του Κολοσσού Ρόδου, οι περισσότεροι όμως τον έμαθαν καλύτερα όταν φόρεσε τα «πράσινα» του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2016-17, όταν και έφτασαν στην κατάκτηση του double. Το Φεβρουάριο του 2018, ο Τζέιμς έγινε ξανά κάτοικος ΟΑΚΑ, ενώ το 2018 ο βραχύσωμος γκαρντ υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο με την Αρμάνι Μιλάνο. Παρόλο που εκείνη τη σεζόν βγήκε πρώτος σκόρερ στην Euroleague, ο Ετόρε Μεσίνα δεν ήθελε να τον κρατήσει στο Μιλάνο και οι δύο πλευρές «χώρισαν» εν τέλει συναινετικά.

Ο Ραντούλιτσα ήρθε στην Αθήνα το 2015 με σκοπό να μείνει εδώ για δύο χρόνια, κάτι το οποίο τελικά δε συναίβη, αφού τελικά συνεργάστηκε με τον Παναθηναϊκό μόνο για τη σεζόν 2015-16. Ακολούθως πήρε το αεροπλάνο και πετάχτηκε μέχρι το κοντινό Μιλάνο, όπου έμεινε μέχρι και το τέλος της επόμενης σεζόν. Η συγκομοιδή του σε Ελλάδα και Ιταλία ήταν δύο εγχώρια κύπελλα. Ο Σέρβος σέντερ αγωνίζεται έκτοτε στη μακρινή Κίνα και φαίνεται να έχει «ριζώσει» εκεί.

Τέλος, ο Μαρκέζ Χέινς ήρθε μεσούσης της σεζόν 2015-16 από την ιταλική Σάσαρι, αφού προηγουμένως και πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν 2013-14 είχε αποτελέσει μέλους του ρόστερ της Αρμάνι. 

Οι Έλληνες

Ο Αντώνης Φώτσης και ο Γιάννης Μπουρούσης είναι οι δύοΈλληνες παίκτες που έχουν αγωνιστεί και για τον Παναθηναϊκό και για την Αρμάνι.

Ο «Μπάτμαν» έχει κάνει 4 θητείες με τα «πράσινα» (1997-2001, 2002-03, 2008-11 και 2013-17), ενώ στο ενδιάμεσο πέρασε και δύο σεζόν στην Αρμάνι (2011-13) με την οποία όμως δεν έφτασε στην απόκτηση κάποιου τίτλου. Στον αντίποδα, με τον Παναθηναϊκό έχει πανηγυρίσει 3 φορές την κατάκτηση της Euroleague, 10 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα Ελλάδος. Από το 2017 έως και σήμερα ο Φώτσης αγωνίζεται στη Β’ Εθνική με τον Ηλυσιακό, από όπου και ξεκίνησε την καριέρα το 1996. 

Ο Μπουρούσης η διετία 2011-2013 αγωνίστηκε στην ιταλική Αρμάνι Μιλάνο, χωρίς να κερδίσει κάποιον τίτλο. Τον Ιουλίου του 2016 ανακοινώθηκε η διετούς διάρκειας συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό. Τον Φεβρουάριο του 2017 κέρδισαν μαζί το κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Άρη και στο φινάλε της σεζόν τους τελικούς πρωταθλήματος απέναντι στον Ολυμπιακό. Αυτό ήταν το δεύτερο ελληνικό πρωτάθλημα στην καριέρα του Μπούρου. Τελικά οι δύο πλευρές έλυσαν από κοινού τη συνεργασία τους εκείνη τη χρονιά. 

Πατέρας και γιός

Φερντινάντο Τζεντίλε και Αλεσάντρο Τζεντίλε, ένας πατέρας κι ένας γιός που έχουν υπηρετήσει αμφότερες τις ομάδες. Ο πρεσβύτερος μπαίνει οριακά στη λίστα μιας και στη Μιλάνο (Στεφανέλ όπως λεγόταν τότε και όχι Αρμάνι) είχε βρεθεί την τετραετία 1994-98, αλλά στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε από το 1998 μέχρι και το 2001, εμπίπτει δηλαδή εν μέρη στην παράμετρο της τελευταίας 20ετίας. 

Στις δύο αυτές θητείες του πήρε πρωτάθλημα και κύπελλο Ιταλίας το 1996, τρία συναπτά πρωταθλήματα Ελλάδας για τρεις σεζόν που αγωνίστηκε στη χώρα μας, αλλά και το βαρύτιμο τρόπαιο της Euroleague το 2000. 

Αναφορικά με τον Τζεντίλε τζούνιορ, αυτός πέρασε ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του στην Αρμάνι (2011-17), ενώ την τελευταία του σεζόν εκεί (τον Δεκέμβριο του 2016 πιο συγκεκριμένα) παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στον Παναθηναϊκό. Το Μάρτιο του 2017 η συμφωνία μεταξύ των δύο ομάδων ολοκληρώθηκε και ο Τζεντίλε βρέθηκε μέχρι το πέρας της χρονιάς (πάλι ως δανεικός) στη Χάποελ Ιερουσαλήμ, καταγράφοντας μόλις 8 συμμετοχές. Μέσα σε αυτούς τους μήνες που φόρεσε τη φανέλα του «εξάστερου» κέρδισε ένα κύπελλο Ελλάδας, απέναντι στον Άρη.

Αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στην Ισπανία με την Εστουδιάντες, με την οποία υπέγραψε το Σεπτέμβριο συμβόλαιο διάρκειας 3 μηνών.  

Σχεδόν εξαίρεση

Άλλος ένας παίκτης που εμπίπτει μερικώς σε αυτή την κατηγορία, όπως ο Νάντο Τζεντίλε, είναι και ο θρυλικός Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο οποίος εκπροσώπησε την ιταλική ομάδα τη διετία 1994-96. Μάλιστα οι δυό τους υπήρξαν συμπαίκτες τότε και πανηγύρισαν μαζί το double του 1996. 

Ο Ντέγιαν πέρασε έπειτα 4 γεμάτες σεζόν στον Παναθηναϊκό (1998-2002), φτάνοντας δις στην κατάκτηση της Euroleague (2000 και 2002), αλλά και σε τρία διαδοχικά πρωταθλήματα Ελλάδος (1999-2001). Μέχρι και σήμερα, παραμένει ένας από τους αγαπημένους παίκτες της «πράσινης» κερκίδας και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των φιλάθλων ως ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές που έχουν φορέσει το «τριφύλλι». 

Και πράσινα και κόκκινα και κίτρινα

Χρησιμοποιώντας το σχήμα κύκλου και επιστρέφοντας στο πρόσφατο παρελθόν, τελειώνουμε την μικρή αυτή αναδρομή με δύο παίκτες που πέρα από τα πράσινα του Παναθηναϊκού και τα κόκκινα της Αρμάνι, πλέον φοράνε τα κίτρινα της ΑΕΚ

Ο λόγος για τους Γιόνας Ματσιούλις και Κιθ Λάνγκφορντ. Ο Λιθουανός έπαιξε στο Μιλάνο από το 2009 ως και το 2011, ενώ ένας τραυματισμός που είχε στο γόνατο και τον άφησε εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας για 9 μήνες, απέτρεψε την ιταλική ομάδα από το να του προσφέρει ένα νέο συμβόλαιο. 

Στον Παναθηναϊκο ήρθε το καλοκαίρι του 2014 και μετά από μία εποικοδομητική χρονιά ανανέωσε για άλλα δύο χρόνια, αλλά τελικά έπαιξε μόνο το ένα από αυτά και μετά αφέθηκε ελεύθερος. Μαζί πήραν δύο double στην Ελλάδα. 

Ο Κιθ Λάνγκφορντ έκανε ένα αξιομνημόνευτο πέρασμα από την Αρμάνι Μιλάνο τη διετία 2012-14, αφού αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος το 2014, τίτλο τον οποίο η ομάδα είχε να «δει» από το 1996! Μάλιστα, την ίδια σεζόν ο Λάνγκφορντ έδειξε το πλούσιο επιθετικό του ταλέντο και στην Euroleague, κερδίζοντας το βραβείο «Alphonso Ford», ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. 

Στην Ελλάδα ήρθε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2018-19 και μαζί κέρδισαν κύπελλο απέναντι στον ΠΑΟΚ και πρωτάθλημα απέναντι στην Προμηθέα Πάτρας



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ