25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μια πόλη, μια ομάδα και ο Ελ Σιντ (pics, vids)

Η ΑΕΚ στο αποψινό τζάμπολ για το BCL θα βρεθεί απέναντι σε μια ομάδα που μπήκε στην μπασκετική μας ζωή πρόσφατα. Πολύ πρόσφατα… Η Σαν Πάμπλο Μπούργος δεν έχει πάει καν… δημοτικό ακόμη. Είναι μόλις πέντε χρονών τυπικά, αλλά για την ηλικία της δεν έχει δα πετύχει και λίγα.

Η ομάδα έδειξε πως ξέρει να μάχεται, να διεκδικεί, να διατηρεί τα κεκτημένα και να κατακτά νέους τόπους, όπως ακριβώς έκανε και ο Ελ Σιντ (ή Ελ Θιδ για τους Ισπανούς), ο οποίος γεννήθηκε εκεί, λίγο πιο έξω από την πόλη. Μια πόλη η οποία -μην την βλέπετε σήμερα με τους 180.000 κατοίκους- ζει από το 884 και κάποτε είχε το γόητρο της πρωτεύουσας, με τον εντυπωσιακό καθεδρικό της, το στρατό της και τα όλα της, πριν πάρει το... στέμμα η Μαδρίτη το 1560. Και η οποία έχει τη δική της μαύρη σελίδα, αφού αποτέλεσε τη βάση για την αναρρίχηση του Φράνκο, καθώς υπό τη δική του αρχηγία πραγματοιήθηκε εκεί η επονομαζόμενη Junta Técnica del Estado Español (Τεχνική Διοίκηση του Ισπανικού Κράτους), κυβέρνησης της εθνικής περιοχής, υπό τον στρατηγό Δάβιλα. Μετέπειτα έγινε η βάση της εθνικιστικής του κυβέρνησης. 

Οι κάτοικοι του Μπούργος προτιμούν πάντως να πορεύονται με το μυαλό στον Ελ Σιντ. Η μνήμη του καλά κρατεί μετά από αιώνες, η πόλη εμπνέεται από αυτόν που ήταν ικανός να νικήσει τους πάντες, να εμπνεύσει χιλιάδες να τον ακολουθήσουν, να τα βάλει με την εξουσία της εποχής και τελικά να δημιουργήσει μετά θάνατον έναν από τους μεγαλύτερους μύθους. Λέγεται πως, αφού άφησε το μάταιο τούτο κόσμο στα 56 του, νικημένος από την πείνα στην υπό πολιορκία Βαλένθια, η σύζυγός του Χιμένα, έντυσε τον νεκρό Ελ Σιντ, τον στήριξε πάνω στο θρυλικό του άλογο, τον Mπαμπιέκα, σύντροφό του σε όλες τις μάχες και τον παρουσίασε για να ανεβάσει το ηθικό του στρατού.


Το σίγουρο είναι πως οι οπαδοί της Σαν Πάμπλο Μπούργος δεν έχουν ανάγκη από τέτοια τρικ για να στηρίξουν και να ακολουθήσουν την ομάδα τους παντού. Είναι οι πιο πιστοί οπαδοί στη Liga Endesa, ταξιδεύουν κατά εκατοντάδες όπου παίζει η ομάδα τους και κερδίζουν τις εντυπώσεις εντός και εκτός έδρας. Είναι φωνακλάδες, αποθεώνουν, τραγουδάνε, φέρνουν μουσικά όργανα, ντύνονται στα άσπρα – μπλε, τα κασκώλ της ομάδας είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και ξέρουν να αναγνωρίζουν.

Έχουν χειροκροτήσει αντιπάλους, αλλά τα έχουν βάλει και μαζί τους –κόσμια πάντα- όταν χρειάστηκε. Όπως έγινε πρόσφατα στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα, όταν η ήττα τους άφησε ουσιαστικά εκτός Copa del Rey. Για το οποίο μαθηματικά να πούμε πως πήραν την πρόκριση, αλλά τους έφαγε τη θέση η Ουνικάχα Μάλαγα ως διοργανώτρια.

Το "stop" από την ACB στο Μπούργος
Η Σαν Πάμπλο Μπούργος, όπως την ξέρουμε σήμερα, δημιουργήθηκε μόλις το 2014! Η Τιθόνα βρέθηκε σε μια διαμάχη για την άνοδό της στην ACB, η Μπούργος βρέθηκε στη LEB Oro.
Πήρε μάλιστα τη θέση της Τιθάνο, ομάδας που δεν είχε τη δυνατότητα να ανέβει στην ACB. Η CB Miraflores, όπως είναι το όνομά της χωρίς χορηγούς και όλα τα συναφή, ιδρύθηκε το 1994. Από την πρώτη χρονιά ανέβηκε από την LEB Oro στην ACΒ, αλλά παρά τη χορηγία της FORD... έφαγε και πάλι πόρτα από την κατηγορία των μεγάλων. Η Τιθόνα ήταν αυτή που πήρε την άνοδο την επόμενη σεζόν, αλλά και πάλι εισέπραξε το «όχι», προχωρώντας σε μήνυση κατά της ACB. Η δικαστική αυτή διαμάχη άνοιξε τελικά την πόρτα στην Μπούργος, η οποία στο τέλος της σεζόν 2016-17 έκανε επιτέλους το μεγάλα άλμα.

Η ώρα της ανόδου
Η Μιραφλόρες βρισκόταν στο 2-0 και με το τελικό 86-85 μέσα στην έδρα της Παλένθια πήρε τη νίκη που της επέτρεψε να παίζει επιτέλους με τα… μεγάλα παιδιά του ισπανικού μπάσκετ.

Ήταν η ώρα της πόλης του Μπούργος να δει επιτέλους μια δική της ομάδα στην ACB. Από την πρώτη στιγμή όλη η πόλη στάθηκε στο πλευρό της ομάδας. Έμεινε στην κατηγορία την πρώτη σεζόν, έμεινε και τη δεύτερη και το 9.500 θέσεων Coliseum Burgos στο οποίο μετακόμισε η ομάδα, αφήνοντας το 2.500 θέσεων Polideportivo El Plantio, γνωρίζει μεγάλες στιγμές!

Η πρώτη νίκη στην ACB ήρθε στις 11 Νοεμβρίου 2017 επί της Μούρθια με το 89-86 μετά από επτά συνεχόμενες ήττες και ήταν σαν να γύρισε ο διακόπτης από το σημείο αυτό, για καλύτερες εμφανίσεις και περισσότερες νίκες. Δύο χρόνια αργότερα θα ερχόταν και η ώρα της Ευρώπης!

Έβγαλε και.. διαβατήριο

Η CB Miraflores έβγαλε και ... διαβατήριο το καλοκαίρι του 2019. Δήλωσε συμμετοχή στο Basketball Champions League. μπήκε στους προκριματικούς γύρους και εκεί έκανε την πρώτη της ευρωπαϊκή νίκη με το 86-83 επί της Κίεβ εκτός έδρας και την πρώτη εντός έδρας ευρωπαϊκή της νίκη με το 96-62 επί της ουκρανικής ομάδας για να πάρει τη θέση της στη συνέχεια και στους ομίλους της διοργάνωσης.

Ένα νέο κεφάλαιο είχε ανοίξει για μια ομάδα που στηρίζεται στην… τρέλα της, στο πάθος της, στο σήμερα, όπως λέει και στον δεκάλογό της και σε μια πόλη που εμπνέεται συνεχώς και σταθερά από έναν μύθο που μένει ολοζώντανος από το 1099 ως σήμερα! Ο δικός της El Cid είναι η ίδια η αγάπη για την ομάδα και το ίδιο το μπάσκετ… Αυτή τους καθοδηγεί σε νίκες, αλλά και σε ήττες... Και θα φανεί και απόψε…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ