10.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Μια ματιά σου μόνο φτάνει

"Κόουτς, τι φωνάζεις ; Δεν σε ακούμε" !

Πριν λίγες μέρες στη Σαμψούντα της Τουρκίας, μια εθνική ομάδα κοριτσιών που δεν ακούνε κατάφεραν το επίτευγμά τους να ακουστεί σε όλο τον κόσμο. Η εθνική γυναικών κωφών, στέφτηκε χρυσή ολυμπιονίκης επικρατώντας με εντυπωσιακό τρόπο (67-50) της Λιθουανίας στον τελικό.

Πρόκειται για μια τρομερή παρέα, που για χρόνια ήταν στη ζώνη των μεταλλίων, αλλά πάντα κάτι συνέβαινε και έχαναν στον ημιτελικό, μένοντας στη συνέχεια στην 3η ή την 4η θέση της εκάστοτε μεγάλης διοργάνωσης. Με χάλκινο μετάλλιο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2002 και 2007 αλλά και τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2008 και του 2012.

Ολα αυτά από πέρυσι είναι παρελθόν με την εθνική ομάδα να στέφεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη  Θεσσαλονίκη (52-41 τη Λιθουανία στον τελικό) το περασμένο καλοκαίρι και εφέτος να το...τερματίζει κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών.

Η προπονήτρια που έχει συνδέσει το όνομά της, με τις κορυφαίες αυτές επιτυχίες, η Αθηνά Ζέρβα, μιλάει στο Basketa.gr για την μεγάλη οικογένειά της και εύχεται το παράδειγμα των κοριτσιών της να εμπνεύσει και πολλές ακόμα κοπέλες που επειδή έτυχε να μην ακούνε, μένουν στο σπίτι τους περιορισμένες, ενώ θα μπορούσαν να ζουν αυτή την υπέροχη περιπέτεια στα γήπεδα όλου του κόσμου.

"Οταν πήγα το 2011 στην ομάδα, ούτε εγώ δεν περίμενα ίσως ότι θα έφτανα στο σημείο να έχω ένα τέτοιο δέσιμο με τα κορίτσια. Απλά σας λέω ότι η οικογένειά μου μεγάλωσε και έχω πλέον 13 παιδιά, δηλαδή εκτός της κόρης και του γιού μου, απέκτησα και άλλα 11 κορίτσια" λέει με καμάρι η Αθηνά, που αποδέχτηκε την πρόταση του καλού της φίλου (και πολυμεταλλιούχου ως προπονητής των ανδρών) Διονύση Γαζή να δουλέψει με την εθνική.

"Ειλικρινά ότι έχουμε πετύχει είναι χάρις σε αυτά τα κορίτσια με τα οποία καταφέραμε να κάνουμε το θέλω μας, μπορώ !

Είναι μια ομάδα που είχε δημιουργηθεί το 2000 από την Στάλα Κοτσιρέα, που είναι ακόμα παίκτρια στην εθνική στα 42 της παρακαλώ, έχοντας επιστρέψει από εγκυμοσύνη δύο παιδιών και όχι μόνο της άρεσε, αλλά πήγε και σε ομάδα, στη Δάφνη για να είναι περισσότερο ανταγωνιστική. Η ομάδα ήταν πάντα στα μετάλλια αλλά κάτι συνέβαινε και έφτανε πάντα το πολύ μέχρι την 3η-4η θέση και όπως που είπαν τα κορίτσια, το πιο ανησυχητικό ήταν ότι είχαν αρχίσει να το συνηθίζουν.

Τα πιάσαμε όλα από το μηδέν, αλλάξαμε φιλοσοφία, φτιάξαμε ένα όραμα να φτάσουμε εκεί που μπορούμε,  αλλά το κυριότερο, αυτό που ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι θα παίξουμε μπάσκετ, όπως ακριβώς είναι και όχι ένα μπάσκετ κωφών.

Οι κοπέλες δεν είναι ανάπηρες, είχαν την ατυχία απλά να μην ακούνε και ειλικρινά όσοι έρθετε από κοντά και δείτε την ομάδα θα πάθετε πλάκα με το μπάσκετ που παίζουν. Είναι όλες απίστευτες και όταν δεν καταλαβαίνουν κάτι στην προπόνηση, είναι επειδή δεν το έχουν δει, είχα κάνει εγώ λάθος δηλαδή και δεν είχα φροντίσει να το δείξω όπως πρέπει"  λέει η Αθηνά Ζέρβα, που έχοντας πολλά χρόνια στην προπονητική δεν μπορεί να ξεχάσει τις συνήθειες και υπάρχουν φορές που θα φωνάξει.

"Μέχρι παπούτσι έχω πετάξει !  Το δικό μου, όχι φυσικά για να χτυπήσω κάποια αλλά για να τραβήξω την προσοχή τους σε σημείο που είχαν αρχίσει και μιλούσαν όλες μαζί. Οι ίδιες όταν με βλέπουν να φωνάζω στην προπόνηση, χαμογελώντας, μου λένε: "Κόουτς τι φωνάζεις, δεν σε ακούμε έτσι και αλλιώς" ! 

Είμαστε τρομερή παρέα, με τρομερές πλάκες εκτός γηπέδου, όπου παίζουμε και σφαλιάρες αλλά και με απόλυτο διαχωρισμό των ορίων εκεί που πρέπει.  Από την ομάδα θα πάρεις πάντα αλήθεια και αυτό εισπράττω από τα κορίτσια".

"ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ"

"Δεν υπάρχει ομάδα χωρίς ανθρώπινες σχέσεις και αυτές τις προσέχουμε ως κόρην οφθαλμού, είναι άλλωστε μια από τις βασικές αρχές μου. Με τα κορίτσια θα τσακωθούμε, θα χαρούμε, θα τραγουδήσουμε, αλλά πάντα θα υπάρχει ο σεβασμός και οι ανθρώπινες σχέσεις" λέει η προπονήτρια της εθνικής ομάδας, που μας αποκαλύπτει και τι είπε στις κοπέλες λίγο πριν βγουν στο παρκέ για τον τελικό με τη Λιθουανία.

"Ξέρετε τι δεν θέλω να ακούσω μόλις γυρίσουμε στην Ελλάδα. Τη φράση: "Δεν πειράζει κορίτσια, μια χαρά τα πήγατε".  Οχι πειράζει και ας έχουμε εξασφαλισμένο το ασημένιο μετάλλιο. Θα μείνουμε και έναν...μήνα αν χρειαστεί στη Σαμψούντα μέχρι να  νικήσουμε τον τελικό" τους είπα γιατί πιστεύω απόλυτα στις δυνατότητές τους. 

Στην Ελλάδα έχουμε πάντα εύκολη κριτική και φυσικά ξεχνάμε ότι ο προπονητής θέλει το χρόνο του για να δείξει έργο και δεν είναι μόνο τα πρώτα αποτελέσματα. Αν θέλετε οι μόνοι που μπορούν να αξιολογήσουν τον προπονητή είναι οι αθλητές του, αυτοί είναι οι πιο σωστοί κριτές".

Το πιο δύσκολο έργο της Αθηνάς Ζέρβα, από το ξεκίνημά της στην ομάδα το 2011, ήταν να πείσει την πάλαι ποτέ αρχηγό και την παίκτρια από την οποία όλα είχαν ξεκινήσει, την Στάλα Κοτσιρέα.

¨Χρειάστηκα δύο χρόνια να την πείσω και στα 42 της παίζει πιο ώριμα από ποτέ ενώ πήγε μέχρι και σε ομάδα, τη Δάφνη, για να είναι σε φόρμα. Ολα τα κορίτσια παίζουν σε ομάδες με συμπαίκτριες που δεν έχουν προβλήματα ακοής, καθώς πρωτάθλημα κωφών ουσιαστικά δεν υπάρχει"

 

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

"Τέσσερα κορίτσια στην ομάδα μας έχουν ολική κώφωση από μικρή ηλικία και αυτό τους δημιουργεί πρόβλημα και στην ομιλία. Και όμως τα περισσότερα παιδιά με τη στήριξη των γονιών τους κατάφεραν να αρθρώσουν λόγο και δεν θα ξεχάσω τη βοήθεια που είχαν από τις μητέρες τους. Γενικότερα όλες οι κοπέλες που έχουμε στην ομάδα, είχαν απίστευτη στήριξη από τους γονείς τους που δεν έκρυψαν το πρόβλημα τους, αντίθετα στάθηκαν δίπλα γνωρίζοντας ακριβώς το τι θέλουν. Εδώ είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η οικογένεια είναι το Α και το Ω, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου παρά τα βήματα που έχουν γίνει προς τα μπρος, υπάρχουν ακόμα αρκετά ταμπού.

Πως όμως έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι παίκτριες σε αυτή την εθνική ομάδα ;

"Είτε έχοντας ολική κώφωση, είτε θα πρέπει να έχουν σοβαρό πρόβλημα βαρηκοϊας και στα δύο αυτιά με το καλύτερο να έχει ποσοστό βαρηκοϊας πάνω από 55%  !  Ακουστικά επιτρέπονται μόνο στις προπονήσεις και στους αγώνες, πριν μπεις στο παρκέ, έχουμε 2-3 ανθρώπους μας που ελέγχουν όλες τις παίκτριες, μην έχει ξεχάσει κάποια το ακουστικό της καθώς άμεσα μηδενίζεσαι και αποχωρείς από τη διοργάνωση. Μάλιστα σε κάποια παιχνίδια προετοιμασίας  για να προσαρμοστούμε καλύτερα, οι παίκτριες αφήνουν εντελώς τα ακουστικά στην άκρη, για να δούμε πως λειτουργούμε  σε συνθήκες αγώνων".

 

Η ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η Αθηνά Ζέρβα, δεν δίστασε να μάθει τη νοηματική για να συνεννοείται άνετα  με τις παίκτριες της και όπως λέει: "Πρόκειται για την καλύτερη γλώσσα του κόσμου. Είναι αυτό που λέμε μια ματιά σου μόνο φτάνει και μπορείς να συνεννοηθείς. Είναι τρομερή αίσθηση με ένα βλέμμα ο άλλος να σε καταλαβαίνει αμέσως" λέει η...μαμά-κότα όπως την αποκαλούν πολλές φορές οι παίκτριες της.

"Μου αρέσει ο ρόλος, γιατί έχουμε απίστευτη σχέση με τα κορίτσια.  Εξω από το γήπεδο με πειράζουν συχνά, όπως σε μια διαμονή μας στο Ράντσο του Σοφικού στην Κορινθία όπου ενώ κοιμόμουν με γέμισαν με οδοντόπαστα και με έβγαλαν φωτογραφία, ενώ στο αεροπλάνο όπου μόλις μπαίνω με παίρνει αμέσως ο ύπνος μου έχουν βάλει άνθη ή χαρτοπετσέτες.  Είμαστε μια πραγματική οικογένεια, όπου οι ρόλοι υπάρχουν και ιδιαίτερα στο γήπεδο ο καθένας το γνωρίζει καλά".

Δίπλα στην προπονήτρια και τις παίκτριες, είναι και κάποιες ακόμα κυρίες που δουλεύουν 100% εθελοντικά.

"Η συνεργάτιδά μου η Μάρθα Αργυρίου, αλλά και οι δύο φυσιοθεραπεύτριες μας, η Νάνσυ Τσιούλη και η Λούσι Ζουρνή που εδώ και τρία χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ουσιαστικά ως εθελόντριες. Επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι στην επιτυχία αυτής της ομάδας, έπαιξε το περσινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης, εκεί που μας βοήθησαν πολλοί άνθρωποι για να διεξαχθεί. Οπως η δημοσιογράφος Αναστασία Καρυπίδου, που μας είχε φτιάξει και το σάιτ της ομάδας, ο τέως συμφοιτητής μου Νίκος Ζεϊμπέκης που βοήθησε μέσω της περιφέρειας, αλλά και η Βούλα Πατουλίδου που είχε στηρίξει από την αρχή την προσπάθεια και μας έστειλε και τις ευχές της εφέτος".

 

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ

 

Η πιο δυνατή στιγμή στην Ολυμπιάδα των Κωφών, ήταν η στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού μας ύμνου μετά τη νίκη μας  και η Αθηνά Ζέρβα μας την εξιστορεί: 

"Τα κορίτσια έχουν βγει αμέσως από τα αποδυτήρια μετά από τη νίκη και πάνε για να ανέβουν στο βάθρο. Δεν έχουν προλάβει να πάρουν ούτε τα ακουστικά τους και δεν μπορούν να ακούσουν τον ύμνο μας. Είναι όμως συγκινημένες, κοιτάνε το βίντεο γουόλ του σταδίου όπου ανεβαίνουν οι σημαίες, καθώς δεν υπήρχε πραγματική έπαρση σημαιών, και προσπαθούν από εκεί να καταλάβουν τι γίνεται. Εγώ είμαι από κάτω, και τις καμαρώνω. Είναι μοναδική, συγκλονιστική στιγμή για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τα κορίτσια που είναι οι πιο όμορφοι χαρακτήρες που έχω γνωρίσει  Ξέρετε πως γιόρτασαν τη νίκη ;  Απλά καθίσαμε στο Ολυμπιακό Χωριό τρώγοντας πίτσα και πίνοντας αναψυκτικό.  Αυτές είναι οι παίκτριες μου, απλοί άνθρωποι, που απολαμβάνουν τη στιγμή. 

Ειλικρινά η μεγαλύτερη χαρά μου είναι όταν τις βλέπω να απαντάνε γιατί κάνουμε αυτό όταν τους ρωτάω ή όταν κάποια αθλήτρια σηκώνει το χέρι και μου λέει: "Κατάλαβα τι έκανα λάθος στη φάση".   Η επαφή που έχουμε πλέον είναι εξαιρετική και καταλαβαίνει η μια την άλλη με κλειστά τα μάτια.  Δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας πέρα από την αλήθεια και την ειλικρίνεια μεταξύ μας και το κέφι για τη δουλειά"

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: 

 

Η στήριξη από την πολιτεία είναι μηδενική, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν:

"Εδώ δεν έχει χρήματα ο χρυσός ολυμπιονίκης μας στους κρίκους, ο Λευτέρης Πετρούνιας για να καλύψει τα έξοδα των αγώνων προετοιμασίας που θα πάει. Είμαστε απόλυτα προσγειωμένοι στο τι να περιμένουμε.  Ο μεγάλος σύμμαχος μας είναι ο απλός κόσμος που είναι συνέχεια στο πλευρό μας.  Μας προσφέρουν δωρεάν στέγη και σίτιση σε πόλεις που πάμε για προετοιμασία και για αγώνες. Είναι τρομερό το πως ανταποκρίνεται ο κόσμος στην προσπάθειά μας.  Επίσης οι οικογένειες μας είναι οι χορηγοί μας και δεν μιλάω μόνο για τις παίκτριες.  Ο σύζυγός μου ο Πέτρος, ένας άνθρωπος μάλαμα εδώ και χρόνια με στηρίζει σε κάθε τέτοια προσπάθεια ενώ λείπω μέρες και η αδελφή μου βοηθάει με τα παιδιά. Το ίδιο γίνεται με όλες τις παίκτριες  

Είναι οι άνθρωποι μας. Στα ταξίδια η τεχνολογία έχει σώσει τις κοπέλες καθώς επικοινωνούν με τους δικούς τους με βιντεοκλήση και αυτό τις έχει απογειώσει και ψυχολογικά. Μόνο εγώ δεν μπορώ που επιμένω να έχω το παλιό μου κινητό και τα κορίτσια με κοροϊδεύουν  και μου λένε: "Πέτα πια αυτό το τηλέφωνο Μπουμπουλίνα"  για να μου δείξουν πόσο παλιό είναι".  

Αυτές οι κοπέλες έχουν τα παιδιά τους, την οικογένειά τους και όλες τις δουλειές τους, άλλη είναι βιολόγος, άλλη αρχιτέκτονας και γενικά έχουμε από όλα τα επαγγέλματα. Για αυτό και μιλάω για τόσο ισορροπημένες οικογένειες που είχαν από μικρή ηλικία και τις στήριζαν σε ότι έκαναν".

 

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού είναι στην έδρα της μεγάλης αντιπάλου μας της Λιθουανίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 και τα κορίτσια της εθνικής ομάδας κωφών θα είναι εκεί να διεκδικήσει ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο. Κλείνοντας ζητήσαμε από την Αθηνά Ζέρβα να χαρακτηρίσει με μια λέξη κάθε παίκτρια της και ιδού το αποτέλεσμα: 

Ανθή Χαϊνά: Ακατάβλητη

Λία Σαρακατσάνη: Αταλάντευτη

Λαμπρινή Αγαγιώτου: Πρόθυμη

Αλεξία Σπίνου: Χρήσιμη

Δήμητρα Μελλίνη: Συνεπής

Χρύσα Βεράνη: Ψύχραιμη

Στάλα Κοτσιρέα: Αλτρουίστρια

Ιωάννα Βουδούρη: Σταθερή

Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη: Αφοσιωμένη

Κωνσταντίνα Μπάλκογλου: Αποτελεσματική

Στεφανία Πατέρα: Μεθοδική

Και όπως καταλήγει η έμπειρη προπονήτρια: "Ανακάτεψε όλα τα παραπάνω, πρόσθεσε σε αυτά αγάπη, αλήθεια και προσπάθεια και έχεις την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !"



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ